1 idé gav 16 miljarder

 

Folkspel fyller 25 år 2016. En resa som gett 16 miljarder kronor tillbaka till idrotten. Folkspels historia är också Bingolottos historia.

1988 föds en idé om ett spel för idrotten – med överskottet tillbaka till idrotten som en bonus till vinstpengarna i lotterierna och spelen – på Göteborgs distrikts idrottsförbund. 

Förverkligade idén

Gert Eklund är mannen bakom idén. Spelet får namnet Bingolotto.

Eklund får dock inget större gehör för idén hos sin arbetsgivare, slutar sin anställning och startar en ideell förening, FSL, Folkrörelsernas Samarbetsorgan i Lotterifrågor, med ett 20-tal ideella organisationer som medlemmar för att kunna söka lotteritillstånd och förverkliga idén.

Den 16 januari 1989 sänds det första programmet där Bingolotto utgör ett av spelen – och då i den lokala TV-kanalen Kållevision i Göteborg. 

Leif ”Loket” Olsson, en före detta elitdomare i handboll, fungerar som bisittare men ”stjäl” snabbt showen. Hans minne och sinne för människor och platser är enormt och blir en ”snackis” i Göteborg med omnejd. Känner han inte den som ringer in, så känner han alltid någon som känner den som ringer in. 

Inser potentialen

Gert Eklund inser potentialen i Bingolotto på allvar och förhandlar fram ett avtal med den nystartade kanalen TV4, som till att börja med sänds via satellit och kabelnät men får koncession att sända markbundet från den 2 mars 1990. 

Den 19 oktober 1991 sänds det första programmet av Bingolotto i TV4, med ”Loket” som programledare. 75 000 Bingolotter säljs till programmet.

Bingolotto slår nu ut i all sin prakt, blir ett av de mest sedda TV-programmen genom tiderna och snittar en försäljning på cirka 3,5 miljoner lotter i veckan under toppåren på 90-talet – vilket innebär cirka 90 miljoner kronor. 

Folkspel förvärvar rättigheten

Pengarna strömmar in till främst idrottslivet. Glädjen vet inga gränser inom idrottsföreningarna som kan finansiera allt ifrån cuper till värmepumpar i klubbstugan för pengarna.

1999 tar Lasse Kronér över som programledare. Kronér började som gatumusiker i Göteborg med kompisarna i Triple & Touch, och vidareutvecklar programmets folkliga framtoning. 

2001 förvärvar dock Folkspel rättigheterna till Bingolotto i Sverige av holländska Novamedia, som i sin tur hade förvärvat rättigheterna av Gert Eklunds bolag Eklundgruppen/IGS strax före.

Folkspel består i dag av 70 ideella organisationer, varav de flesta inom idrotten, har 35 000 föreningar som medlemmar och engagerar cirka 5 miljoner människor i föreningslivet. Potentialen för att sälja Bingolotter är med andra ord stor. 

Sverigelotten introduceras

Men allt i Folkspel är inte Bingolotto. 2004 introduceras Sverigelotten, ett svar på Svenska Spels skrapplott Triss. Sverigelotten är än i dag den största konkurrenten till Triss och en viktig del i den cirka miljard som Folkspel omsätter på sina lotterier och spel – varav cirka 450 miljoner går tillbaka till spelarna i vinster tillsammans med ytterligare cirka 180 miljoner utav det årliga överskottet från Folkspels verksamhet.

2004 är också året när Gunde Svan tar över som programledare för Bingolotto efter Lasse Kronér. Svan, flerfaldig världsmästare och olympisk mästare på längdskidor, har inlett en andra karriär, som programledare, och har med sin engagerade programledarstil i Fångarna på fortet blivit en ikon i TV-Sverige. 

Gunde Svan är lika engagerad i Bingolotto-studion som i längdspåret och Fort Boyard utanför Frankrikes västkust, och kör ett år som programledare innan han ersätts av Rickard Olsson.

2006 startas Bingo online och andra nätspel på Bingolotto.se. 

Samarbete kvällstidningarna

2008 tar Lotta Engberg över som programledare och Bingolotto flyttas över till TV4 +, det som numera kallas för Sjuan. Tre år senare lämnar hon över till Jan Bylund, som i sin tur lämnar över till Marie Serneholt 2013. 

Året efter ingår Folkspel samarbetsavtal med både Expressen och Aftonbladet och introducerar skraplotten ”Kosing”. Den blir ett bra komplement till Bingolotto och Sverigelotten och når viss framgång. 

Ingvar Oldsberg blir 2013 plötsligt fri för uppdrag, efter sina år på SVT, och på ett hotell i Sydney, Australien, där Ingvar befinner sig på semester, gör Folkspels vd Hans Sahlin upp avtalet med Oldsberg som börjar som programledare 2014. 

Cirkeln är sluten

2015, slutligen, är Bingolotto tillbaka i Stora Fyran igen, alltså huvudkanalen TV4 där allt tog fart i början av 90-talet, på söndagskvällar klockan 18.00 och 20.00 – direktsänt från Warner Bros. International Television Production Sverige AB:s lokaler i Gamlestaden, Göteborg, och producerat av Eyworks. 

Hans Sahlin har varit med på resan sedan 1998, då han började som marknadschef på Folkspel för att gå över i rollen som vd från och med 2008. Han summerar sina intryck av resan med Bingolotto – så här långt:

- Det jag är mest stolt över är den höga kvalitet vi har hållit genom åren och att vi genererat så mycket pengar och nytta tillbaka till idrotten. Bingolotto har varit en viktig pusselbit i ett aktivt föreningsliv i Sverige, främst inom idrotten. De två främsta framgångsfaktorerna har varit etableringen av ett eget tryckeri och samarbetet med TV4 – vi växte tillsammans.

Bilder: Johan Carlén