I samarbete med Folkspel

16 miljarder tillbaka till idrotten

Folkspel fyller 25 år nu på lördag. En resa som har gett egentligen ofattbara 16 miljarder kronor tillbaka till idrotten. Folkspels historia är också Bingolottos historia. Just nu ökar också programmet i popularitet igen. En stor del i förklaringen är Ingvar Oldsberg som programledare. Mannen bakom mycket av det som händer är Hans Sahlin som har varit med på resan sedan 1998, då han började som marknadschef på Folkspel för att gå över i rollen som vd från och med 2008. Här kan ni läsa om Folkspel, Bingolotto och vilken nytta pengarna gör ute bland föreningarna, som i HisingsBacka i Göteborg och Leif Sjöqvist.

Den svåra frågan är egentligen hur mycket föräldrar ska lägga sig i sina barns idrottande och föreningsliv? Mitt enkla svar är oerhört mycket och knappt överhuvudtaget, skriver Folkspels vd Hans Sahlin i sin senaste krönika.

I dag presenterade regeringen och civilminister Ardalan Shekarabi den spelutredning som drogs igång hösten 2015 och som ska mynna i ut i en ny lagstiftning 1 januari 2019. Folkspels vd, Hans Sahlin, fanns givetvis på plats på regeringskansliet för att ta del av det förslag som utredningen kommit fram.

De finns i många tusental.

De är oumbärliga för svenskt föreningsliv.

Nu ska Årets Eldsjäl utses.

Det svenska skattesystemet bygger på att en av samhällets viktigaste aktörer, de ideella föreningarna, är skattebefriade. Så måste det fortsätta att vara.

Föreningarna säljer Bingolotter och Sverigelotter som aldrig förr. Totalt för en halv miljard kronor under 2016. Och det innebär 160 miljoner tillbaka föreningarna.

Fritidsbanken, där alla får låna idrottsutrustning utan att behöva betala, uppstår på allt flera platser. Nu finns verksamheten på 30 orter.


Varje år generar lotteriverksamheten 1,6 miljarder till den ideella sektorn. Pengar som är en förutsättning för att vårt unika föreningsliv ska kunna fungera. Jag säger bestämt, rör inte våra lotterier, betonar Hans Sahlin, Folkspels vd, i sin krönika. 

Siffror och fakta säger givetvis mycket. Men långtifrån allt. "Bakom den verksamhet vi, tillsammans med föreningslivet bedriver, finns värden som inte går att räkna i pengar eller prylar", säger Hans Sahlin, vd på Folkspel.

Det finns inget vinstintresse i bolaget. I stället sprider man ut pengar, år från år. Hittills 16 miljarder. Sexton! Hur går det här till egentligen?

Tack till alla Sture och Arne. Det är tur att det finns så många av er. Hur skulle annars alla föreningar fungera. Vi måste uppskatta dem ännu mera, skriver Hans Sahlin och berättar om sitt liv med idrotten.

Tror ni att vi skulle ha ett lika fungerande föreningsliv utan dem? Tycker ni att de får den uppmärksamhet de förtjänar? Tack alla eldsjälar för att ni finns. Ni förtjänar verkligen att synas.

Jag ser inga fördelar med att staten ska kräva en skatt av oss i form av en avgift på lotteriverksamhet, något som diskuteras i den pågående spelutredning som ska vara klar våren 2017, skriver Hans Sahlin.

Ronald Åman spelade på många arenor och idrottsplatser som firad fotbollsstjärna, men hann aldrig njuta av dem. Det tar han igen nu när han kartlägger 500 av landets 2 500 idrottsplatser i bokform.

Drygt 9 000 föreningar, de flesta från idrotten, säljer Folkspels produkter – där Bingolotto och Sverigelotten är störst och ger mest. Slutliga vinnare är främst ungdomsidrotten i landet.

Någonstans tror jag vi alla är stolta över det yrke vi har, att vi känner att vår dagliga gärning är betydelsefull och bidrar. Själv är jag oerhört privilegierad det avseendet, skriver Hans Sahlin.

Det var tidig morgon när Leif Sjöqvist hörde att någon var ute i trapphuset. Han öppnade dörren och där satt 13-åringen som älskade att spela fotboll. ”Men vad gör du här, är du inte hemma. Pojken svarade att han inte orkade, det var så mycket bråk”.

 Hans Sahlin är stolt över vad Folkspel betyder för åtskilliga föreningar i Sverige, men han är orolig för vad spelutredningen ska komma fram till.


Folkspel fyller 25 år 2016. En resa som gett 16 miljarder kronor tillbaka till idrotten. Folkspels historia är också Bingolottos historia.