Stenhammar vägrar uttala sig

Finansmannen Olof Stenhammar vägrar uttala sig om nya uppgifter om mutförsök när Stockholm försökte få OS 2004. Ny dokumentation visar att en kurir förde 60.000 dollar till Lausanne inför avgörandet om sommarspelen 2004.
Om den stora kampanjen sommaren 1997 lyckats skulle OS ha invigts i Stockholm fredagen den 9 juli 2004.
I dag presenterar Dagens Nyheter uppgifter som stärker misstankarna om mutbrott i samband med kampanjen för att få OS i år.
Två dagar innan värdstaden för OS 2004 skulle utses, reste en kurir från Stockholm till Lausanne där omröstningen ägde rum den 5 september 1997. Misstankar om köp av OS-röster stärks av de de fakta som DN har grävt fram runt kurirens resa med 60 000 dollar till Lausanne inför avgörandet om sommarspelen 2004. Inblandade var nyckelpersoner i OS-kampanjen för Stockholm, det visar del av samtal som förts med den hemlige kuriren.    
Finansmannen Olof Stenhammar var OS-general och hamnar nu på nytt i blåsväder.
Olof Stenhammar är en man van vid att få som han vill och beskrivs som en superentreprenör. Hans vilja att få OS till Stockholm var obegränsad. När han nu ställs inför nya uppgifter väljer Stenhammar att inte uttala sig.                            
Ändå erkänner kuriren att han hade med sig 60 000 dollar i kontanter som lämnades till ledande personer i OS-kampanjen.
- Det här synes närmast vara en kriminell konspiration, säger överåklagare Christer van der Kwast, som tidigare lagt ner en förundersökning i ärendet.
Som vd för OS-bolaget ska Olof Stenhammar kunna reda ut tvivlen. Men han vägrar att låta sig intervjuas av DN. När tidningen har gett honom möjlighet att läsa delar av artikeln har han dock skrivit ett mejl.    
"Jag har ingen anledning att återigen kommentera denna sak. Den är en upprepning av gammal skåpmat, som utretts i åratal och som baseras på uppdiktade uppgifter. Insinuationer och lögner blir inte sanningar för att de upprepas", skriver Stenhammar till DN.    

Sedan Gösta Carlsson, en av golfsveriges mest älskade entreprenörer, gick bort 99 år gammal i slutet av 2018 har en strategisk översyn av verksamheten på Barsebäck Golf & Country Club genomförts. Nu kommer beskedet att anläggningen är till salu.

Svenska bandyförbundets avtal med Uppsala kommun går ut i år. Bli inte ett dugg förvånade om nästa års final spelas i Västerås. Jag ställde frågan till Bandyförbundets ordförande Per Anders ”Nöne” Gustafsson. Hans svar: ”Rocklunda är vår största inomhusarena”. Det är svar nog. Cirka 7 000 åskådare ryms i arenan.

Marathongruppen har idag tillsammans med arrangörsföreningarna runt om i landet tvingats ta beslutet att ställa in Vårruset 2020 som skulle arrangerats den 27 april till 4 juni runt om i landet.

- Det är en sorglig stund men samtidigt är vi stolta över att alla de som anmält sig och arbetat för att försöka genomföra Vårruset, säger Daniel Almgren, vd  för Marathongruppen.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Mitt i allt,positiva idrottsnyheter! Vi i Brynäs har klart med förlängt huvudpartneravtal med Länsförsäkringar Gävleborg, utropar Johan Cahling, direktör för varumärke och hållbarhet i klubben.

På bara ett par veckor omkullkastades spelvärlden.  Så mycket spel som bara gäller fotboll… Och plötsligt spelades inga matcher. Spelkupongerna blev tomma. Men hästarna springer!

ATG är vinnaren på spelmarknaden och noterar höga nivåer. Medan Svenska spel för första gången i bolagets historia tvingades ställa in Stryktipset.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.