Aktiebolag vanligt inom golfen

Golfens framtid debatteras. En röst menar: - Min idealklubb är den där aktiebolaget äger och sköter driften av banan och den ideella föreningen sköter det som har med idrotten att göra. Och att de två har ett förhållande i samförstånd.
Det är tidningen Svensk Golf som har samlat några herrar med stor erfarenhet och som från nära håll har sett sportens förvandling.
Dels hur antalet spelare har ökat lavinartat.
Dels hur affärsresonemanget tar över.
Vissa banor blir av enklare karaktär där vem som helst kan pröva på sporten för en låg och för tillfället enskild kostnad. Andra banor får kosta nästan hur mycket som helst att både anlägga och besöka för en spelare. Som St Hills i Göteborg där 18 hål kostar 90 miljoner kronor.
Vidbynäs utanför Södertälje är ytterligare en bana med rejäl budget. Som den ansvarige, Keith Karlsson, säger:
- Vi satsar alla resurser på banan – och greenkeepern blir vår viktigaste person.
- Det krävs något som sticker ut rejält och som bygger på kvalitet rakt igenom. Det är som att jämföra Kitzbühel med Sunne. Ger man sig in i det här med de allra högsta ambitionerna är det Kitzbühel som gäller.
Peter Nyberg, tidigare golfansvarig vid Björn Borg Sports Club, ser ändåp en korsbefruktning mellan det ideella och det affärsstrikta:
- Man kan faktisk vara VD i bolaget och samtidigt jobba med den ideella föreningen. Ekonomin är så jäkla viktig. Får vi ett överskott, ja, då kan vi ge en spelare ett par hundra tusen och hjälpa honom att åka ut och spela. De pengarna tar vi ur bolaget, men om det går dåligt kan vi inte bygga upp idrottsverksamheten.
Hälften av alla klubbar i landet drivs numera via aktiebolag – en följd av en ekonomisk realitet.
Svensk Golf samlade Peter Nyberg, Keith Karlsson, Martin Sternberg, Joakim Sabel och Anders Hammarström, ansvarig för klubb- och banutveckling på Svenska Golfförbundet.
Ämne: golfens förändring.

Sedan Gösta Carlsson, en av golfsveriges mest älskade entreprenörer, gick bort 99 år gammal i slutet av 2018 har en strategisk översyn av verksamheten på Barsebäck Golf & Country Club genomförts. Nu kommer beskedet att anläggningen är till salu.

Svenska bandyförbundets avtal med Uppsala kommun går ut i år. Bli inte ett dugg förvånade om nästa års final spelas i Västerås. Jag ställde frågan till Bandyförbundets ordförande Per Anders ”Nöne” Gustafsson. Hans svar: ”Rocklunda är vår största inomhusarena”. Det är svar nog. Cirka 7 000 åskådare ryms i arenan.

Marathongruppen har idag tillsammans med arrangörsföreningarna runt om i landet tvingats ta beslutet att ställa in Vårruset 2020 som skulle arrangerats den 27 april till 4 juni runt om i landet.

- Det är en sorglig stund men samtidigt är vi stolta över att alla de som anmält sig och arbetat för att försöka genomföra Vårruset, säger Daniel Almgren, vd  för Marathongruppen.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Mitt i allt,positiva idrottsnyheter! Vi i Brynäs har klart med förlängt huvudpartneravtal med Länsförsäkringar Gävleborg, utropar Johan Cahling, direktör för varumärke och hållbarhet i klubben.

På bara ett par veckor omkullkastades spelvärlden.  Så mycket spel som bara gäller fotboll… Och plötsligt spelades inga matcher. Spelkupongerna blev tomma. Men hästarna springer!

ATG är vinnaren på spelmarknaden och noterar höga nivåer. Medan Svenska spel för första gången i bolagets historia tvingades ställa in Stryktipset.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.