Shejk köper Jordans F1-stall

För 675 miljoner kronor köper Shejk Al-Maktoum i Dubai Jordans Formel 1-stall. Därmed är stallets och de anställdas framtid tryggad.
av Roger Andersson

Den förmögna shejkfamiljen Al-Maktoum i Dubai, Förenade Arabemiraten köper det krisdrabbade Formel 1-stallet Jordan. Affären är värd motsvarande 675 miljoner svenska kronor, vilket motsvarar ett års kostnader för stallets tävlande i F1.

Grundaren och ägaren Eddie Jordan, som får behålla 15 procent av aktierna, har tidigare sagt att han inte ser någon annan väg än att lägga ned stallet om inte en köpare snart dyker upp. Nu finns köparen, en av de mest förmögna shejk-familjerna, som normalt ägnar sig åt andra typer av hästkrafter. Al-Maktoum äger några av världens främsta galopphästar.

F1-bossen Bernie Ecclestones vilja att hitta nya marknader för sporten har bl a betytt invigning av F1-bana och lopp i Bahrain och bygge av racingbana i Förenade Arabemiraten.

Jordan är ett av endast tre privatägda stall i världens mest kostsamma sport, Formel 1. Stall som Arrows och prost har de senaste åren lagts ned och Jordan var på väg mot samma öde.
Familjen Al-Maktoum har ändå köpt en skuldfri organisation och Jordans anläggning på Silverstone med 200 anställda, vars jobb nu garanteras, skriver Daily Telegraph.

Jordan är det femte mest framgångsrika stallet av de som nu tävlar i Formel 1. 1999slutade man trea i konstruktörsmästerskapet. Just nu ligger man på åttonde plats och bästa föraren, Nick Heidfeld på 16.e plats i förarmästerskapet.

Sedan Gösta Carlsson, en av golfsveriges mest älskade entreprenörer, gick bort 99 år gammal i slutet av 2018 har en strategisk översyn av verksamheten på Barsebäck Golf & Country Club genomförts. Nu kommer beskedet att anläggningen är till salu.

Svenska bandyförbundets avtal med Uppsala kommun går ut i år. Bli inte ett dugg förvånade om nästa års final spelas i Västerås. Jag ställde frågan till Bandyförbundets ordförande Per Anders ”Nöne” Gustafsson. Hans svar: ”Rocklunda är vår största inomhusarena”. Det är svar nog. Cirka 7 000 åskådare ryms i arenan.

Marathongruppen har idag tillsammans med arrangörsföreningarna runt om i landet tvingats ta beslutet att ställa in Vårruset 2020 som skulle arrangerats den 27 april till 4 juni runt om i landet.

- Det är en sorglig stund men samtidigt är vi stolta över att alla de som anmält sig och arbetat för att försöka genomföra Vårruset, säger Daniel Almgren, vd  för Marathongruppen.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Mitt i allt,positiva idrottsnyheter! Vi i Brynäs har klart med förlängt huvudpartneravtal med Länsförsäkringar Gävleborg, utropar Johan Cahling, direktör för varumärke och hållbarhet i klubben.

På bara ett par veckor omkullkastades spelvärlden.  Så mycket spel som bara gäller fotboll… Och plötsligt spelades inga matcher. Spelkupongerna blev tomma. Men hästarna springer!

ATG är vinnaren på spelmarknaden och noterar höga nivåer. Medan Svenska spel för första gången i bolagets historia tvingades ställa in Stryktipset.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.