Många klubbledare lever i skräck

Handbollsklubben Kroppskultur är ett exempel på hur illa ställt det är i svensk lagidrott i dag. Många föreningar är i kris med miljoner i skuld. Kroppskultur tvingades först säga nej till sin allsvenska plats och nu måste klubben också ta steget ned i division II.
Allsvenskt i fjol, hopp om att ändå fortsätta i division I kommande säsong, men det slutar med spel i division II.
Skulderna blev övermäktiga.

Konkursen var snuddande nära men i Uddevalla skedde ändå en stark mobilisering. Många människor ställde upp.
Nära 100 personer gick in som borgenärer och det gav över 700 000 nya kronor till föreningen. Men Kropps behövde en miljon för sin ekonomiska handlingsplan.

Kommunstyrelsen i Uddevalla avvisade klubbens begäran om ett miljonlån, men avskrev en skuld på närmare 700 000 kronor mot ett sponsorpaket och har givit Kropps olika möjligheter att stärka ekonomin.
Därtill har föreningen förhandlat fram ett miljonlån i bank, men behöver ännu en miljon för att den ekonomiska femårsplanen i Rädda Kroppsgruppen skulle fungera.

Rekonstruktionen har lyckats i stora delar, men å andra sidan finns inga spelare kvar.
De flydde hals över huvud.
- Vi har inte spelarmaterial för division 1, säger Torbjörn Fält, Kroppskulturs ordförande.
Varför flyttade klubben först till division 1 för att sedan dra er ur på nytt?

- Det var det naturliga steget att gå ner ett hack. Men nu när det försvunnit så många spelare måste vi ju anpassa oss efter situationen, säger Fält.
- Det här är något vi måste göra. Alla klubbar rycker i våra spelare, först seniorerna och nu juniorerna, säger nye tränaren Sanjin Bahtijarevic.

Från fjolårets allsvenska trupp finns egentligen inte en enda spelare. Nu blir killar födda mellan 89 och 85 som får överta ansvaret.

Med samma skräckscenario lever i dag många föreningar i Sverige. Skulderna växer eller är beständiga och kräver oerhört mycket av ideella ledare som känner sig som en gissla i vetskap om att inte dem också kan hoppa av. I regel har många andra ledare och därtill spelarna redan försvunnit.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.