IFK Göteborg i ny skattehärva

Ekobrottsmyndigheten i Göteborg har misstankar om ytterligare ett grovt skattebrott i IFK Göteborg. Peter Ijeh-affären är inte avslutad när det framkommer att Stefan Selakovics återkomst har märkliga inslag. Som en följd sitter klubbdirektören Mats Persson anhållen.
Lars Lithner, vice chefsåklagaren vid Ekobrottsmyndigheten, är ytterst förtegen om vad de nya misstankarna rör sig om, men bekräftar att det handlar om IFK Göteborg.
- Jag har inlett förundersökning om en ny brottsmisstanke som inte har med Peter Ijeh-affären att göra. Men om och eventuellt vem som är misstänkt kan jag inte kommentera.

Efter ytterligare skatterevision i Ijeh-affären har Ekobrottsmyndigheten funnit otydligheter i övergången för Stefan Selakovic.
När han återvände från proffsspel i holländska Heerenveen ska Blåvitt ha betalat ut en signing bonus. Det skedde skedde i enlighet med den så kallade artistskatten, eftersom Selakovic var bosatt utomlands. Det är avgörande för att pengar ska kunna betalas ut i enlighet med lagreglerna för artistskatten, och bara beskattas med 15 procent.
Men Ekobrottsmyndigheten anser att ett skattebrott har skett, därför anhölls Mats Persson.

- Det är en metod som alla använder sig av. En så kallad sign-on-fee. Jag kan bara konstatera att vi försöker att alltid vara väldigt noggranna när det gäller sådant, säger IFK Göteborgs ordförande Bengt Halse.
- Vi betalade ut en summa när han skrev på för oss då han bodde i Holland. Vad jag har förstått hävdar Ekobrottsmyndigheten att han hade flyttat hem.
Bengt Halse uppsökte Kamratgården på fredagsförmiddagen och informerade spelare, ledare och anställda.

På tisdagen hämtades Mats Persson i sin bostaden och fördes till polishuset i centrala Göteborg, bara en utspark från Ullevi. Där sitter han fortfarande anhållen. Anledningen är att Ekobrottsmyndigheten annars befarar att han försvårar utredningen.
Åklagaren kan hålla Mats Persson frihetsberövad fram till fredag lunch.
- Jag har bett Mats Perssons sambo ringa mig när han blir utsläppt, men jag har ingen vetskap om när detta kan ske, kommenterar Halse.

Lars Lithner uppger att gränsen för grovt skattebrott går vid tio basbelopp, cirka 400 000 kronor och fälls man i domstol riskerar man sex månaders fängelse.
Under tisdagen hölls flera förhör med inblandade parter. Stefan Selakovic blev också kallad, men släpptes senare.

Samtidigt pågår en förundersökning i den så kallade Peter Ijeh-affären, där fyra IFK-ledare misstänkts för grovt skattebrott.
- Brottsmisstankarna kvarstår och jag väntar bland annat på Skatteverkets beslut, säger Lars Lithner.
Mats Persson träffade Göteborgs-Posten i förra veckan och uppges ha sagt:
- Min uppfattning är att vi inte har gjort något fel och det är nog därför jag inte tänker på det. Skulle det mot förmodan bli åtal, tror jag ändå att vi alla tre kommer att arbeta kvar på samma sätt som i dag till dess att en fällande dom vinner laga kraft, vilket kan ta flera år. Men nu spekulerar jag bara eftersom jag inte funderar i de banorna.

Härvan kring Peter Ijehs övergång har fått en annorlunda vändning. Nu framkommer att Skatteverket gör en annan bedömning än ekobrottsåklagaren Lars Lithner.
Det var i juni i år som polisen och ekobrottsmyndigheten slog till i en stor razzia mot Peter Ijeh och flera IFK-ledare.
Vice chefsåklagaren Lars Lithner hävdade en den så kallade gåvan på 1,2 miljoner kronor som betalts privat av IFK-kassören Jan Nilsson till Peter Ijeh bara var en förtäckt sign-on-bonus för att få nigerianen att skriva på för IFK.

Nu är fyra personer delgivna brottsmisstanke för grovt skattebrott men Lithner vill avvakta med ett beslut om eventuella åtal i sin brottsutredning till dess att Skatteverket presenterar sin skatteutredning och tolkning.

Skatteverket gör, enligt uppgifter, den bedömningen att ”gåvan” till Ijeh skattetekniskt bara kan kopplas till Jan Nilsson. Nu har Nilsson och hans juridiska ombud fått ett så kallat övervägande från Skatteverket och där myndigheten menar att enbart Nilsson ska betala skatt på utbetalningen till Ijeh i form av arbetsgivaravgifter.

– Det är ett stort bakslag för åklagaren att inte ens Skatteverket delar hans uppfattning om vem som ska betala skatten, säger advokat Staffan Edh, som representerar IFK Göteborgs ordförande Bengt Halse, till Aftonbladet.

Halse är tillsammans med klubbdirektören Mats Persson delgivna brottsmisstanke.
– Om inte Skatteverket anser att IFK Göteborg är skattskyldigt faller hela grejen mot IFK Göteborg och styrelsen, menar Edh.

Peter Ijeh själv har tidigare friats helt från misstankar om brott.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.