Miljardsatsning ger resultat

Den miljard som staten satsade på idrottsrörelsen börjar nu visa sig i verkliga projekt. Redan detta första år har 2 997 föreningar över hela landet satt igång 4 726 projekt för att nå nya grupper barn och ungdomar.
Den 30 november är det första året med Handslaget - idrottsrörelsens fyraåriga jättesatsning på att utveckla den breda barn- och ungdomsidrotten - slut. Idrottsföreningarna är med på noterna.

Det var i början av 2003 som riksdagen, på förslag från regeringen, beslutade att under en fyraårsperiod satsa sammanlagt en miljard för att hjälpa idrottsrörelsen att öppna dörrarna för fler, hålla tillbaka avgifterna, satsa mer på flickors idrottande, delta i kampen mot droger och samverka med skolan.
Under det första året har det handlat om 100 miljoner kr, som till övervägande del fördelats direkt ut till lokala idrottsföreningar, via antingen special- eller distriktsförbunden.

Under Handslagets första år är det framför allt tre områden som varit i fokus: öppna dörrarna för fler (34 procent av projekten), där många insatser handlat om att aktivera exempelvis barn och ungdomar med invandrarbakgrund och funktionshindrade, samverkan med skolan (27 procent), framför allt för att aktivera idag inaktiva barn, och flickors idrottande (26 procent).
Dessutom har 85 föreningar fått sammanlagt 8,5 miljoner kr för att öka tillgängligheten med hjälp av investeringar i anläggningar, bl a så kallade näridrottsplatser. Totalt 10 miljoner kr har också fördelats av Riksidrottsförbundet till större, övergripande satsningar.

Under Handslagets andra år, som inleddes den 1 augusti och avslutas den 31 juni 2005, är det 200 miljoner kr som ska fördelas. Fortfarande kommer den helt övervägande delen att gå via special- och distriktsförbunden. Det andra året görs också specialsatsningar på ledarförsörjning, via SISU Idrottsutbildarna, och idrottsanläggningar i storstadsregionerna.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.