13 miljoner i skatteskuld

13 miljoner ska IFK Göteborg. Det är vad som saknas i skatt efter alla affärer, enligt Skatteverket. Nu överklagar IFK och påvisar en rad felbedömnningar.
Upptaxeringen gäller kontrakten med spelarna Peter Ijeh och Stefan Selakovic.
Ijeh fick ingen gåva utan det var en ren lön när Jan Nilssons dryga miljon gick till skyttekungen. Och Selakovic bodde i Sverige och kan inte skatta som utlänning. Det är Skatteverkets bedömning.


Därtill kommer 269 000 kronor i räntor för att skatterna betalades för sent. Därmed en nota som sammanlagt hamnar på 13 230 786 kronor. Senast: 26 januari 2006 ska pengarna vara hos Skatteverket.

- Det klarar en klubb som IFK Göteborg, säger ordföranden Bengt Halse som inte förvånades över Skatteverkets beslut.
- Vi hade väntat oss detta, men för den sakens skulle så har vi absolut inte samma uppfattning som Skatteverket. Vi ska överklaga beslutet.

I dag fäster Halse mera vikt vid en annan konsekvens av Skatteverkets utredning:
- Det har ryktats en hel del om att IFK Göteborg fifflar när det gäller samtliga spelarkontrakt. Skatteverket har letat, men har enbart plockat fram två specifika fall. Det i sin tur visar att vi har ordning på vår bokföring, säger Bengt Halse.

Kassören Jan Nilssons "gåva" till Peter Ijeh betraktar Skatteverket som "En konstruktion för att på ett otillbörligt sätt undkomma skatt".

Just återbetalningen via de 6 miljoner kronor som i januari i år sattes in på Stefan Selakovics konto i Luxemburg har väckt reaktion. I synnerhet när Selakovic i april, på uppmaning av IFK, överfört 1,35 miljoner till "Janne P". Här har förre klubbdirektören Mats Persson bekräftat att pengarna gått till Nilsson.

IFK:s advokat Erik Haglund hävdar att "vid tidpunkten för gåvan" till Ijeh fanns det inte något löfte från klubben att ersätta kassören och ”därför ska klubben inte påföras skatt”. Dessutom är det inte klubben som ska betala arbetsgivaravgift, enligt Haglund, då det enligt lag ska göras av den som utger en ersättning. De argumenten viftas bort av Skatteverket.

"Jan Nilsson har givit ett lån till IFK", skriver Skatteverket. Och det är klubbens sak - och ingen annans - att betala skatt och arbetsgivaravgifter på det belopp som netto gått till Ijeh.

Beträffande Stefan Selakovics boende i Holland eller Sverige går meningarna isär. ”Han firade jul i Sverige”, är klubbens lansering, samtidigt som hustrun födde barn. Skatteverket har uppfattningen att att Selakovic var skatterättsligt bosatt i Sverige från samma december.

4,25 miljoner som en så kallad "sign on fee" betalades ut som ett engångsbelopp och därför betalade Blåvitt en så kallad A-sink på 1,1 miljoner kronor. Nu hänvisar också klubben till att Selakovic blev skatterättsligt bosatt i Sverige först 17 februari när fotbollförbundet utfärdade ett speltillstånd.

Den 15 januari godkände Heerenveen övergången,  två dagar efter utbetalningen till kontot i Luxemburg. Blåvitts advokat förklarar också att spelaren fram till 5 februari tillbringade 16 av 49 dagar utomlands.

Skatteverket är betydligt tuffare i sin bedömning och menar att Selakovic vistats nästa hela tiden i Sverige sedan i december, att avtalet med Blåvitt gäller från 1 januari och att han deltagit i A-lagets träning och andra aktiviteter sedan 10 januari.
Därmed ska övergångssumman betraktas som en lön och beskattas på sedvanligt sätt.


 

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.