Idrotten attackerar Ringholm

Nu kritiseras Bosse Ringholm igen. Han tycker att staten ska delfinansiera friidrotts-EM i Göteborg, men vill plocka pengar från breddsatsningen Handslaget. Nu protesterar idrotts-Sverige!
Enligt arrangörerna kommer staten att tjäna runt 150 miljoner kronor på EM. Så stora intäkter uppstår när tiotusentals besökare kommer till Göteborgsregionen för att bo, äta, roa sig m m under nära 14 dagar i sommar.

Därför är ilskan stor när regeringen tar av medel som egentligen är reserverade för breddidrotten. Bo Ringholm föreslår nämligen att pengar plockas från Handslaget.

Han går alltså arrangörerna till mötes, men tycker inte att den totala vinsten för staten är nog för att anslå extra medel. EM drivs av det kommunalägda bolaget, Got Event, tillsammans med Svenska friidrottsförbundet. Det är dock Göteborgs stad som tar risken.

När Riksidrottsförbundet hade ordförandekonferens framkom fakta och väckte ilska. Såväl själva riksidrottsstyrelsen som många specialförbund reagerar och undrar hur Ringholm resonerar.

- Det är naturligtvis fullständigt felaktigt om man skulle ta av idrottens pengar för att stödja ett kommunalt bolag, säger Jan Jacobsen, basketens ordförande, till Dagens Nyheter.

Jacobsen har EM 2003 här hemma i färskt minne. Förbundet gick back med drygt fem miljoner kronor medan stat och kommuner såg intäkterna öka när åskådare kom till de olika arrangörsstäderna.
- Visst, staten tjänar stora pengar på EM och principiellt är det fel att man då inte tar några risker, men man ska inte ta dessa pengar från idrotten, säger Svenska friidrottsförbundets ordförande, Yngve Andersson.

I många andra länder är det kutym att idrotterna får stöd vid stora evenemang.
- Vid friidrotts-VM i Edmonton 2001 garanterade kanadensiska staten två tredjedelar av kostnaden, i Paris stod franska staten för hälften och senast i Helsingfors bidrog finska staten med tre miljoner euro, säger Andersson.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.