Stefan Selakovic svär sig fri

Stefan Selakovic riskerar fängelse i sex år, men svär sig fri från alla anklagelser. Även överåklagare Gunnar Stetler tror att Selakovic blivit lurad, men anser att han borde ha förstått det felaktiga när dubbla kontrakt med skiftande summor upprättades.
Stefan Selakovic riskerar fängelse i sex år, men svär sig fri från alla anklagelser. Även överåklagare Gunnar Stetler tror att Selakovic blivit lurad, men anser att han borde ha förstått det felaktiga när dubbla kontrakt med skiftande summor upprättades.

På torsdagen presenterades överåklagarens syn på det inträffade. Det innebär att tre personer åtalas för IFK Göteborgs skatteaffärer: spelaren Stefan Selakovic, förre kassören Jan Nilsson och förre klubbdirektören Mats Persson. Alla tre nekar till brott.
Åtalet om tio punkter gäller ekonomisk brottslighet vid utbetalningarna av övergångsbonus till spelarna Peter Ijeh 2003 och Stefan Selakovic två år senare.

Persson och Nilsson åtalas bland annat för grovt skattebrott, grov trolöshet mot huvudman, grov förskingring och grovt bokföringsbrott. Åklagaren kräver också att de två ska åläggas näringsförbud.
Selakovic åtalas bland annat för grovt penninghäleri, medhjälp till grovt försvårande av skattekontroll och skyddande av brottsling.

Stefan Selakovic bedyrar sin oskuld, men samtidigt har det framkommit att han ombads ljuga om transaktionen till Luxemburg. Men vid husrannsakan hemma hos IFK-spelare upptäckte polisen dubbla kontrakt och när han konfronterades med handlingarna erkände han.
Överåklagaren Gunnar Stetler ser husrannsaken som avgörande för hela utredningen. Då upptäcktes en transaktion om 1 350 000 kronor som Stefan Selakovic hade gjorde till Jan Nilssons konto i Luxemburg - en överföring som enligt planen skulle förbli hemlig.
Dubbla kontrakt hade också Peter Ijeh. I det ena fanns en så kallad sign-on bonusen om 4 250 000 kronor medan det andra avtalet innehåll en högre summa, nämligen sex miljoner kronor.

I ett polisförhör den 11 januari, som media har fått ta del av, pressas Selakovic.
Förhörsledaren: Vad blev den slutliga ekonomiska överenskommelsen?
- Det blev som det står här, 6 miljoner som skulle utbetalas signing on (att betrakta som en belöning när spelaren skriver på ett kontrakt) till mig, svarar Selakovic.
Men polisen visar då upp ytterligare ett kontrakt, daterat 30 december 2004, där Selakovic skrivit på för tre år med IFK från 1 januari 2005. I detta kontrakt erhåller Selakovic inte 6 miljoner utan 4,25 miljoner kronor som en så kallad sign on fee.
Förhörsledaren: Har du skrivit på detta kontrakt?
- Ja.

Förhörsledaren: Du skulle ge intryck att du ångrade ditt avtal och ville ha mer pengar?
Selakovic: Ja.
Förhörsledaren: Vem sade detta till dig?
Selakovic: Det var Mats Persson.
Annars är Stefan Selakovic mycket förtegen och han ville heller inte prata om denne "Janne P" som är omnämnd i papperna.
Förhörsledaren: Känner du någon Janne P?
Selakovic: Nej, det gör jag inte.

Selakovic bedyrar sin oskuld inför polisen:
- Jag hade ingen anledning att hjälpa till med den här betalningen, har han sagt i polisförhör. Det var sagt att jag skulle få 4 250 000 kronor, när pengarna kommer på mitt konto är det sex miljoner. Jag är ovetande om detta. Jag frågar vad det är för pengar. Jag får bara anvisningar om att föra vidare dem till det här kontonumret. Jaha, jag fick ju mina pengar och hade liksom aldrig någon tanke på vad det var eller vad de skulle, utan jag gjorde som jag blev tillsagd. Sedan fick det liksom vara.

Gunnar Stetler menar att IFK-spelaren blivit "ledd in i det här", men borde ha reagerat.
- Om jag hade fått den summan in på mitt konto hade jag först ifrågasatt det och sedan betalt tillbaka till samma konto jag fick det ifrån.
Beträffande Mats Persson och ett förhör den 16 november berättar han om ett möte mellan han själv, Janne Nilsson och ordföranden Bengt Halse. Mats Persson vill tydligen låta förstå att klubbens ordförande Bengt Halse inte alls är så oskyldig som det har framkommit.

Selakovic ombads att ljuga

Han krävs på en miljon kronor
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.