- Kräv en egen idrottsminister

En kropp och en själ som mår bra är en förutsättning för allt. Därför borde idrotten och kulturen ha var sin mäktig, duktig minister med status i regeringen. Idrotten får en halv miljard kronor extra och studieförbundet får en fördubbling av årligt anslag i den nya statsbudgeten, men ändå ifrågasätts regeringens vilja att uppskatta idrotten.
”En kropp och en själ som mår bra är en förutsättning för allt. Därför borde idrotten och kulturen ha var sin mäktig, duktig minister med status i regeringen”.

Idrotten får en halv miljard kronor extra och studieförbundet får en fördubbling av årligt anslag i den nya statsbudgeten, men ändå ifrågasätts regeringens vilja att uppskatta idrotten. 

Sydsvenska Dagbladets Åke Stolt anser att det behövs ett samlat grepp, ett övergripande ansvar, och betonar samtidigt att politikerna inte ska detaljstyra vad idrottsrörelsen skall göra med sina pengar. Han skriver också: ”Jag har länge slagits för idrotten som ett vidare begrepp, idrotten integrerad i samhället och som ett redskap att använda till mycket.
Idag är det lätt att se hur idrotten naturligt nästlar sig in i hälsofrågorna, skolan, integrationen, jämställdheten, juridiken (våldet, bevakningen), finanserna, turismen, infrastrukturen, sociala frågor.
Idrotten är stor, berör ett par miljoner människor, genererar arbetstimmar som skulle kosta miljardbelopp”.
 

I den nya budgeten får idrottsrörelsen 500 miljoner kronor i en särskild satsning och Riksidrottsförbundets Karin Mattsson menar:

- Satsningen har blivit större än väntat. 500 miljoner per år är en avsevärd förstärkning, säger Karin Mattsson.
Därtill får idrottens eget studieförbund Sisu Idrottsutbildarna 140 miljoner kronor per år, därtill direkt till egen förvaltning och inte som tidigare via Folkbildningsrådet.
- Det här gör att vi får väldigt mycket mer pengar då vi hade 68 miljoner detta år. Samtidigt är det också kopplat till stora förväntningar när det gäller nya insatser, säger Rolf Carlsson, ordförande i Sisu Idrottsutbildarna.

Alliansen utlovar 500 miljoner i en särskild satsning under det första verksamhetsåret samtidigt som det ordinarie anslaget på drygt 445 miljoner kronor kvarstår. Dessutom gäller även det lokala aktivitetsstödet om cirka 560 miljoner kronor.
- Det är bra att regeringen i budgetpropositionen visar att de menar allvar med inriktningen som gavs i regeringsförklaringen och ser idrotten som den viktiga resurs och kraft i samhället som den är. Med betoningen på vår fria och självständiga roll kan vi förhoppningsvis förvänta oss förtroendet att avgöra hur resurserna till idrotten gör bäst nytta, säger Karin Mattsson.

- Det är bra att regeringen tydligt markerar fortsatt stöd för våra OS-förberedelser och satsningen på talanger. Det är också bra att man fullföljer löftet från valrörelsen att utöka pengarna för särskilda satsningar med 100 miljoner per år. Samtidigt trycker man starkt på idrottens egen förmåga att bestämma hur pengarna ska användas, tycker Stefan Lindeberg, ordförande i SOK.

Åke Stolt påvisar möjligheterna med idrotten och närheten till beslutsfattarna: ”Det behövs ett samlat grepp, ett övergripande ansvar. En bra regering med en klok, modern och vidsynt idrottsminister kan använda idrottens kraft till vad den vill. Därför borde idrotten och kulturen ha var sin mäktig, duktig minister med status i regeringen”. 

Åke Stolt påvisar möjligheterna med idrotten och närheten till beslutsfattarna: ”Det behövs ett samlat grepp, ett övergripande ansvar. En bra regering med en klok, modern och vidsynt idrottsminister kan använda idrottens kraft till vad den vill. Därför borde idrotten och kulturen ha var sin mäktig, duktig minister med status i regeringen”. 

Stolt hävdar också att ”skolan och idrotten kan - det är jag helt övertygad om - tillsammans åstadkomma underverk om skolans ledare är starka nog att kräva att idrottens ”infiltratörer” också tar hand om de mindre talangfulla, de som behöver motionen bäst.

 

Läs Åke Stolts hela krönika

  

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.