Belöningen - en miljon och en tomt!

5,8 miljoner kronor stod på spel i Tour de Ski. Charlotte Kalla, endast 20 år, la beslag på en miljon, och därmed den största prischecken i skidvärlden. 870 000 kronor var belöningen för söndagens slutseger, därtill kommer prischeckarna från veckan i övrigt. Och en tomt i Pajala!
5,8 miljoner kronor stod på spel i Tour de Ski. Charlotte Kalla, endast 20 år, la beslag på en miljon, och därmed den största prischecken i skidvärlden. 870 000 kronor var belöningen för söndagens slutseger, därtill kommer prischeckarna från veckan i övrigt. Och en tomt i Pajala!

 

Charlotte Kalla har från denna söndag en plats i svenska tv-folkets hjärtan. En skidåkare, en vinnare, en tjej, en oförstörd och uppriktig person – just vad så många svenskar har längtat efter.

 

Elofsson hjälper till

1 miljon schweiziska francs (CHF), dvs 5,8 miljoner kronor attraherade åkarna i sprinttävlingen Tour de Ski från starten i Nove Mesto i Tjeckien den 28 december och avslutningen i går i italienska Val di Fiemme. Totalt ingick åtta etapper.

- Helt fantastiskt! Vilka dagar! Och vilka pengar!

Med etappsegrar och andra topplaceringar har hon tjänat en miljon kronor. Genombrottet har kommit så snabbt att hon inte har hunnit skaffa en agent som sköter hennes affärer. Eller kanske rätt uttryckt, agenterna har inte varit alerta.

- Pappa hjälper till och sen har jag kontakt med Per Elofsson. Han har varit i samma situation själv och kan hjälpa till lite, säger hon.

Samme Per Elofsson som nyligen knöts till Swedbank. En investering som snabbt kan ge ränta.

 

Tärendös sponsorkontrakt

Nya kontrakt för utrustningen har tillkommit av bara farten för Charlotte Kalla och inte krävt några större åtgärder.

- Än så länge har det inte varit några problem. Men det är skönt att känna att man inte är lika beroende av mamma och pappa längre.

Charlotte Kalla har egna sponsoravtal med bland annat gruvbolaget LKAB, klädsponsorn Craft och materialsponsorerna Fischer, Salomon, Skigo och Swix. Hon har också sponsring via sin klubb, IFK Tärendö, i livsmedelproducenten Polarica och det lokala sågverket Krekula & Lauri Såg.

Hur ska du göra om penningsummorna ökar?

- Vi får se. Jag har inte orkat sätta mig in i hur jag ska förvalta dem på bästa sätt.

Hon slipper i alla fall ta lån till studierna i idrottsvetenskap på skidhögskolan i Östersund.

 

Kommunalrådet var smart

Pajalas kommunalråd, Bengt Niska, stod för en PR-kupp redan vid söndagens final. Han såg till att Charlotte Kallas pappa, Bengt, kunde ta specialflyg och finnas med vid uppgörelsen i Tour de ski.

Niska insåg att det kunde ge åtskilliga pluspoäng. Uppmärksamheten blev också stor när Charlotte upptäckte sin pappa efter målgång.

Niska hade dessutom ordnat med en speciella nummerlappen med en etta, namnet Kalla, IFK Tärendös klubbmärke och Pajalas kommunsymbol. Ett osedvanligt kommunalråd som förutsåg vilken hysteri en framgång kunde få. Det här är bara början på Kalla-eran.

Charlotte Kalla kommer inte heller att gå lottlös.
- Till att börja ska hon få en tomt, lovar Bengt Niska.

 

AIK Bandyförening och SvartGul Bandy utreder just nu av Skatteverket. Det handlar om från vilket konto spelarnas och ledarnas löner har kommit. ”Jag har hela tiden tyckt att det är fel eftersom det inte är SvartGul Bandy som betalat ut lönerna utan att det är föreningen som har gjort det”, säger Ingemar Andreasson, handläggare på Skatteverket, till SVT Sport.

När nykomlingen Åby-Tjureda i elitserien basunerade ut att vi ska bygga en bandyhall var det många som hånlog. En bandyhall mitt i skogen i Åby-Tjureda socken med 750 invånare? Det går inte, var andemeningen. Underskatta aldrig smålänningar. Nu är hallen klar. Bygget tog fem månader. Världsrekord?

Kostnad: 43 miljoner kronor. Hallen är stålklädd men fullisolerad. Ljus och fin invändigt med träläktare som ger ett varmt intryck, Yta: 78x120 meter. Plats för 2 000 stående, plus 102 stolar som monterades på torsdagen. Takhöjd tolv meter till lamporna enligt Bandyförbundets bestämmelser.

SKF fortsätter som huvudpartner till Gothia Cup. Det nya avtalet sträcker sig till 2022 och parterna tittar nu på hur de kan utveckla det nära samarbetet som byggts upp under många år. Högt upp på önskelistan: en utbyggnad av SKF Arena på Heden till nästa sommar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Som tränare hade han drömjobbet. Hans klubb fick 50 miljoner kronor från Mellby Gård för att förstärka laget. Spelare skulle handplockas och tränaren såg fantastiska möjligheter för att bygga ett lag, men i dag fick han sparken. Managern Peter Swärdh måste lämna Trelleborg. 

Svenska sporträttighetsagenturen Spring Media har inlett ett samarbete med Red Bee för att lansera Wnited /juːˈnaɪtɪd/– världens första globala streamingtjänst tillägnad damfotboll. Presentationen skedde på måndagen under Sportel Monaco. 

IFK Göteborg tog hjälp av agenten Denis Celebic vid 17-åringen Benjamin Nygrens övergång till Genk, en affär på runt 40 miljoner. Denis Celebic fick tre miljoner kronor för besväret. Han har fungerat som förmedlare mellan klubbarna. Det är förbjudet att använda agenter när spelaren är under 18 år.