Belöningen - en miljon och en tomt!

5,8 miljoner kronor stod på spel i Tour de Ski. Charlotte Kalla, endast 20 år, la beslag på en miljon, och därmed den största prischecken i skidvärlden. 870 000 kronor var belöningen för söndagens slutseger, därtill kommer prischeckarna från veckan i övrigt. Och en tomt i Pajala!
5,8 miljoner kronor stod på spel i Tour de Ski. Charlotte Kalla, endast 20 år, la beslag på en miljon, och därmed den största prischecken i skidvärlden. 870 000 kronor var belöningen för söndagens slutseger, därtill kommer prischeckarna från veckan i övrigt. Och en tomt i Pajala!

 

Charlotte Kalla har från denna söndag en plats i svenska tv-folkets hjärtan. En skidåkare, en vinnare, en tjej, en oförstörd och uppriktig person – just vad så många svenskar har längtat efter.

 

Elofsson hjälper till

1 miljon schweiziska francs (CHF), dvs 5,8 miljoner kronor attraherade åkarna i sprinttävlingen Tour de Ski från starten i Nove Mesto i Tjeckien den 28 december och avslutningen i går i italienska Val di Fiemme. Totalt ingick åtta etapper.

- Helt fantastiskt! Vilka dagar! Och vilka pengar!

Med etappsegrar och andra topplaceringar har hon tjänat en miljon kronor. Genombrottet har kommit så snabbt att hon inte har hunnit skaffa en agent som sköter hennes affärer. Eller kanske rätt uttryckt, agenterna har inte varit alerta.

- Pappa hjälper till och sen har jag kontakt med Per Elofsson. Han har varit i samma situation själv och kan hjälpa till lite, säger hon.

Samme Per Elofsson som nyligen knöts till Swedbank. En investering som snabbt kan ge ränta.

 

Tärendös sponsorkontrakt

Nya kontrakt för utrustningen har tillkommit av bara farten för Charlotte Kalla och inte krävt några större åtgärder.

- Än så länge har det inte varit några problem. Men det är skönt att känna att man inte är lika beroende av mamma och pappa längre.

Charlotte Kalla har egna sponsoravtal med bland annat gruvbolaget LKAB, klädsponsorn Craft och materialsponsorerna Fischer, Salomon, Skigo och Swix. Hon har också sponsring via sin klubb, IFK Tärendö, i livsmedelproducenten Polarica och det lokala sågverket Krekula & Lauri Såg.

Hur ska du göra om penningsummorna ökar?

- Vi får se. Jag har inte orkat sätta mig in i hur jag ska förvalta dem på bästa sätt.

Hon slipper i alla fall ta lån till studierna i idrottsvetenskap på skidhögskolan i Östersund.

 

Kommunalrådet var smart

Pajalas kommunalråd, Bengt Niska, stod för en PR-kupp redan vid söndagens final. Han såg till att Charlotte Kallas pappa, Bengt, kunde ta specialflyg och finnas med vid uppgörelsen i Tour de ski.

Niska insåg att det kunde ge åtskilliga pluspoäng. Uppmärksamheten blev också stor när Charlotte upptäckte sin pappa efter målgång.

Niska hade dessutom ordnat med en speciella nummerlappen med en etta, namnet Kalla, IFK Tärendös klubbmärke och Pajalas kommunsymbol. Ett osedvanligt kommunalråd som förutsåg vilken hysteri en framgång kunde få. Det här är bara början på Kalla-eran.

Charlotte Kalla kommer inte heller att gå lottlös.
- Till att börja ska hon få en tomt, lovar Bengt Niska.

 

Räddningsaktionen för Östersunds FK fortsätter.På måndagen framkom, via tidningarna Östersunds-Posten och Länstidningen hur försäljningen har gått sedan starten i september att när aktier i klubbens dotterbolag, Östersunds FK Elitfotboll AB, började att saluföras.

Evenemangsgatan i Göteborg är något som många andra kommuner sneglar mot och ser som ett föredöme. Med arenor samlade så föredömligt  - med Scandinavium, Lisebergshallen, Valhallabadet, Heden,  Ullevi och Valhalla sporthallar finns ett jättelikt utbud av arrangemang årligen och lockar flera hundra tusen besökare. Det innebär att ingen annan stans är idrottsturismen så utvecklad – och nu hotad.Det finns ett växande behov av renovering och nybyggen. Kruxet  är politikerna inte kan hålla sams när frågorna kommer på bordet.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nu ska hockeyspelarna i Tre Kronor bli eleganta, åtminstone utanför isen. Svenska Ishockeyförbundet nämligen kan presentera Brothers som ny samarbetspartner till Tre Kronor. 

SVT har lyckats köpa sändningsrättigheter till vinteridrott som innebär mer och ett bättre innehåll i framför allt Vinterstudion. Detta efter att SVT har förlängt avtalet med Österrikes skidförbund vilket innebär tillgång till samtliga världscuptävlingar i Österrike till och med våren 2024. I rättighetspaketet ingår även  tävlingar i längdskidor, skicross, freeski och snowboard i Österrike. Avtalet sträcker sig till och med april 2024. Vinterstudion är säkrad för ett par år framåt.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.