Belöningen - en miljon och en tomt!

5,8 miljoner kronor stod på spel i Tour de Ski. Charlotte Kalla, endast 20 år, la beslag på en miljon, och därmed den största prischecken i skidvärlden. 870 000 kronor var belöningen för söndagens slutseger, därtill kommer prischeckarna från veckan i övrigt. Och en tomt i Pajala!
5,8 miljoner kronor stod på spel i Tour de Ski. Charlotte Kalla, endast 20 år, la beslag på en miljon, och därmed den största prischecken i skidvärlden. 870 000 kronor var belöningen för söndagens slutseger, därtill kommer prischeckarna från veckan i övrigt. Och en tomt i Pajala!

 

Charlotte Kalla har från denna söndag en plats i svenska tv-folkets hjärtan. En skidåkare, en vinnare, en tjej, en oförstörd och uppriktig person – just vad så många svenskar har längtat efter.

 

Elofsson hjälper till

1 miljon schweiziska francs (CHF), dvs 5,8 miljoner kronor attraherade åkarna i sprinttävlingen Tour de Ski från starten i Nove Mesto i Tjeckien den 28 december och avslutningen i går i italienska Val di Fiemme. Totalt ingick åtta etapper.

- Helt fantastiskt! Vilka dagar! Och vilka pengar!

Med etappsegrar och andra topplaceringar har hon tjänat en miljon kronor. Genombrottet har kommit så snabbt att hon inte har hunnit skaffa en agent som sköter hennes affärer. Eller kanske rätt uttryckt, agenterna har inte varit alerta.

- Pappa hjälper till och sen har jag kontakt med Per Elofsson. Han har varit i samma situation själv och kan hjälpa till lite, säger hon.

Samme Per Elofsson som nyligen knöts till Swedbank. En investering som snabbt kan ge ränta.

 

Tärendös sponsorkontrakt

Nya kontrakt för utrustningen har tillkommit av bara farten för Charlotte Kalla och inte krävt några större åtgärder.

- Än så länge har det inte varit några problem. Men det är skönt att känna att man inte är lika beroende av mamma och pappa längre.

Charlotte Kalla har egna sponsoravtal med bland annat gruvbolaget LKAB, klädsponsorn Craft och materialsponsorerna Fischer, Salomon, Skigo och Swix. Hon har också sponsring via sin klubb, IFK Tärendö, i livsmedelproducenten Polarica och det lokala sågverket Krekula & Lauri Såg.

Hur ska du göra om penningsummorna ökar?

- Vi får se. Jag har inte orkat sätta mig in i hur jag ska förvalta dem på bästa sätt.

Hon slipper i alla fall ta lån till studierna i idrottsvetenskap på skidhögskolan i Östersund.

 

Kommunalrådet var smart

Pajalas kommunalråd, Bengt Niska, stod för en PR-kupp redan vid söndagens final. Han såg till att Charlotte Kallas pappa, Bengt, kunde ta specialflyg och finnas med vid uppgörelsen i Tour de ski.

Niska insåg att det kunde ge åtskilliga pluspoäng. Uppmärksamheten blev också stor när Charlotte upptäckte sin pappa efter målgång.

Niska hade dessutom ordnat med en speciella nummerlappen med en etta, namnet Kalla, IFK Tärendös klubbmärke och Pajalas kommunsymbol. Ett osedvanligt kommunalråd som förutsåg vilken hysteri en framgång kunde få. Det här är bara början på Kalla-eran.

Charlotte Kalla kommer inte heller att gå lottlös.
- Till att börja ska hon få en tomt, lovar Bengt Niska.

 

Svenska Ishockeyförbundets licensnämnd underkänner SHL-laget Malmö Redhawks årsredovisning för säsongen 2018-2019 och tvingar ut laget i ett så kallat kontrollår säsongen 2019-2020.

Det innebär att Redhawks bokslut våren 2020 måste visa ett eget kapital på  minst 6 miljoner kronor, annars hotar omedelbar nedflyttning. Det har aldrig hänt tidigare att SHL-lag degraderats på grund av ekonomisk obalans.

"Kommunerna har slutat planera för idrott och fritid"

Många var överens vid ett seminarium i Almedalen på onsdagen, där Riksidrottsförbundet och Tankesmedjan Movium presenterade  en ny exempelsamling som belyser utmaningarna att planera för social hållbarhet och plats för idrott..

Första dagen av British Open blev en galen dag. Alla som var på Royal Portrush kan säga i hela sina liv: ”Jag var där”! Favorittippade hemmasonen Rory McIIroy behövde åtta slag på det första hålet, par 4, 383 meter. Och David Duval, som vann The Open 2001, hade slagit 13 slag när han plockade upp bollen ur koppen på det sjunde hålet, par 5, 538 meter.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Första kvartalet ifjol redovisade Svenska Spel en vinst på 975 miljoner kronor för det andra kvartalet. Siffrorna för samma kvartal 2019 visar att vinsten sjunkit till 534 miljoner. Rörelsevinsten sjönk från 301 miljoner till 197 miljoner.

Det blir till att använda fjärrkontrollen framöver. Och byta från SVT till Nent Groups kanaler.

Nordic Entertainment Group (NENT Group) har nämligen köpt även rättigheterna till Internationella Skridskounionens (ISU) främsta mästerskap och största tävlingar från och med hösten 2019.

Sveriges bästa spelare i dam- VM, Kosovare Asllani är klar för CD Tacón, blir ”nya Real Madrids” första värvning. Storklubben köpte nyligen Tacon i avsikt att bygga ett internationellt storlag. Asllani är första pusselbiten.