Spektakulär affär i Båstad

Christer Hult och Thomas Wallén blir mångmiljonärer. De säljer sitt bolag, PR Event, till franska Lagardére. Göteborgarna tog över konkurshotade Swedish Open i Båstad och har förvandlat tennisturneringen till en succé. Nu får Hult och Wallén sin belöning.
Christer Hult och Thomas Wallén har varit en del av Båstad i många år. Foto: TT
Det är Lagardéres svenska dotterbolag, IEC in Sports, som har tagit initiativ till affären. Avsikten är att öka antalet evenemang på centercourten i Båstad. I dag är tennisturneringarna och höjdhoppargalan årligen återkommande, men inget mer på centercourten. - Inom två år ska vi ha en minst två till tre nya projekt, säger IEC:s vd Jonas Persson i en kommentar. Parterna har haft samtal om en gemensam framtid sedan i fjol, men nu nådde de en lösning. Samtidigt presenterade mediajätten Lagardére sitt intresse för just IEC. Slutligen köpte det fransmännen det svenska bolaget som har tv-rättigheter till mer än 250 idrottsarrangemang världen över, för ca 750 miljoner kr. Säljare var Jonas Persson. Köpare i dag är samme Jonas Persson, nu som vd i ett dotterbolag till Lagardére, men i den här affären är han representant Lagardére Sports andra dotterbolag, rättighetsföretaget Sport Five som är juridisk köpare av PR Event. Målet med koncernens ansträngningar är att utmana IMG. Fördelarna med PS Event och Swedish Open förklarar Persson så här: - Det är dels ett välskött eventbolag, de har gjort, de har gjort ett fantastiskt arbete med Båstadturnerningen. Dels kan vi förstärka vår position i Skandinavien. Med PR Events blir vi regionens största sportmarketing-bolag. Affären berör indirekt en rad affärsmän med intressen i i Laholmstrakten, i synnerhet bröderna Paulsson, och därmed Peab och Skistar. Bröderna och och andra investerare har bidragit med närmare en halv miljard kronor kronor för att rusta hela Båstadanläggningen.

Mest omtalad i AIK i dag är varken en fotbollsspelare eller någon annan spelare. Nej, det är oljemiljardären Torbjörn Törnqvist, 62, som enligt envisa rykten har för avsikt att pumpa in pengar i både klubbens hockey och bandy. 

Svenska bandyförbundets avtal med Uppsala kommun går ut i år. Bli inte ett dugg förvånade om nästa års final spelas i Västerås. Jag ställde frågan till Bandyförbundets ordförande Per Anders ”Nöne” Gustafsson. Hans svar: ”Rocklunda är vår största inomhusarena”. Det är svar nog. Cirka 7 000 åskådare ryms i arenan.

Alla tävlingar och matcher ska ställas in eller skjutas upp. Det  blir följden av Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer med anledning av förbudet mot sammankomster med fler än 50 personer. Men att träna går bra - och är en rekommendation.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

I tider av stor ekonomisk oro har SHL-laget Malmö Redhawks skrivit ett tre-årigt samarbetsavtal, värt 5 miljoner, med RSA-gruppen, el och data. Företaget, med sin bas i syd-Sverige, är först på den nya nivån ”Stjärnpartner” och blir Redhawks största partner.

På bara ett par veckor omkullkastades spelvärlden.  Så mycket spel som bara gäller fotboll… Och plötsligt spelades inga matcher. Spelkupongerna blev tomma. Men hästarna springer!

ATG är vinnaren på spelmarknaden och noterar höga nivåer. Medan Svenska spel för första gången i bolagets historia tvingades ställa in Stryktipset.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.