Waldner gör miljonaffärer

Den svenske idrottsutövare som drar in mest pengar på OS i Kina är en åskådare. Jan-Ove Waldner som tidigare har anlitats av Skandia och Ericsson är nu på plats för att jobba för en ny uppdragsgivare samtidigt som han marknadsför sin egen verksamhet.

I fjol tjänade han tre miljoner kronor i bolaget JO Waldner AB. I år blir det ännu mera. Med OS i Kina är pingiskungen det absolut bästa PR-namnet. Det har bl a finansrådgivaren Söderberg & Partners insett och därför anlitat honom för att sprida PR runt företagets etablering i Peking . JO vet sitt värde och tar betalt därefter.

Många åtaganden

- Det är i Kina min marknad är. Hur mycket pengar jag tjänar beror nästan helt på hur mycket tid jag spenderar i Kina", säger Jan-Ove Waldner i en intervju i Dagens Industri.

Efter några lugna inledande dagar tar det fart med sponsorträffar, kundaktiviteter och vip-middagar. JO gör entré tillsammans med affärsföreträdare och ingen är så välkommen av kineser.

Dessutom blir det en internationell presskonferens där CNN, BBC och de stora kinesiska tv-kanalerna dit kommer.

Han har varit ungefär sex gånger årligen i Kina de senaste åren. Uppdragen blir allt flera och egentligen skulle han kunna tillbringa mycket mera tid här. I synnerhet när han också har startat egna affärsprojekt, bland annat en sportbar och en juicefabrik.

Rymma från uppståndelsen

Han kommer att se delar av OS, men konstaterar lugnt:

- Jag har deltagit i fem OS och burit den svenska fanan på invigningen en gång, så det känns som om jag har gjort allt det där

Han är välkänd för åtskilliga kineser.

- Ibland blir det bara kaos och man får rymma, säger Jan-Ove Waldner i DI.

Han har inte avslutat sin egen karriär utan har som 43-åring skrivit på ett-årskontrakt med den tyska klubben Fulda, där han ska spela med sin kompis, OS-deltagaren Jörgen Persson

Men den här gången kan JO lugnt se vad de andra svenskarna åstadkommer och själv tänka tillbaka på Barcelona 1992 när han Sveriges enda guld och senast i Aten 2004 då han som han 39-åring gick till semifinal.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.