Roberts 100 miljoner skäl att jubla

- Har jag passerat 100 miljoner...? Ja, ja, just det, jag visste att jag var nära. Jo, men det är rätt bra, ler svensk golfs stjärna Robert Karlsson stilla när Idrottens Affärer träffar honom på snabbvisit i föräldrahemmet i Katrineholm. Vi ville veta vad han gör med pengarna.

Robert Karlssons golfsäsong är fantastisk, precis som hans förvandling som person. Ekonomiskt är han försörjd för resten av livet sedan flera år tillbaka. Nu bygger han en förmögenhet.

- Visst tjänar jag bra med pengar. Men det försvinner en hel del på vägen, det syns inte.
Robert redovisar själv:
- Ett tävlingsår med alla resor, hotell och annat kostar runt en miljon kronor. På alla prissummor dras också skatt, så där går nästan 30 procent bort. 7,5 procent på vinstpengarna ska caddien Gareth Lord ha.

Familjen Karlsson bor sedan flera år i Monaco av både skattetekniska och praktiska skäl.
- Det är ju inte billigt direkt. Vi har en lägenhet om 120 kvadrat, det räcker, och vi har en bra tillvaro där.

Lämnade IMG
Fram till 2004 tillhörde han IMG som förvaltade hans ekonomi och stod för all administration runt spel och reklamuppdrag. Numera tar han hjälp av den svenska managern John Elliot, som jobbar enligt fast arvodering.

Men vad unnar sig Robert Karlsson egentligen, han har ju råd.
- Nja, inte särskilt mycket. Vissa spelare anlitar privatflyg och köper grejer av olika slag. Men sådana prylar är inget för mig. Jo, förresten, när jag vann i Tyskland nyligen ingick också en Mercedes i förstapriset. Då passade jag på att uppgradera den och valde en bättre modell.

Det är den som används på franska rivieran. I Sverige gäller hyrbil. Fritidshuset i Vuollerium kostade 150 000 kronor, ingen överdriven lyx där inte.
- Men jag har kostat på det en del, påpekar han.

En egen fond
Han ser till att investera sina pengar på olika sätt, men det han framför allt vill berätta om är sin egen fond, The Opening Key.
- Jag vill bidra, det känns naturligt. Startade fonden exakt för två år sedan och har fått dela ut pengar till bl a en ung sångerska och en ambitiös golfspelare.

Hans pengar har också gjort det möjligt för en grupp ryska pojkar att få bo i Sverige under somrarna och Robert har också haft del i att utveckla Vuollerims SK och Sveriges nordligast belägna kartingbana. Fonden ska, som det står på hemsidan, ge bidrag till privatpersoner, företag och organisationer för att främja individuell tillväxt.

- Det är stimulerande och nu har jag avsatt ytterligare några miljoner för att det här ska bli riktigt bra.

Fonden är en konsekvens av mötet med Annchristine Lundström och att de tillsammans startade en stiftelse, Verklighetens Center, som har blivit omdiskuterat och uppmärksammat i tv och tidningar.
- Det har spridits så mycket lögner. Att det skulle röra sig om en sekt och jag vet att det gick rykten bland andra golfspelare att jag betalar 30 procent av mina vinstpengar till stiftelsen, men det är totalt bullshit.

Om jag bara gör mitt…
I Vuollerim, tolv mil från Luleå, har han alltså ett fritidshus. Där och vid mötet en majdag 2003 med företagscoachen Annchristine Lundström kom vändningen.

- Jag började förstå att golfen och livet utanför banan inte går att separera. Om jag mår dåligt på banan, mår jag dåligt utanför och vice versa. Tidigare hade jag lagt mycket fokus på tekniken, men nu började jag inse att om jag kan lägga all fokus på at bara må bra räcker det.

Det har tagit sin tid, men Robert Karlsson märkte hur han förändrades i takt med samtalen med Annchristine Lundström som han i dag kallar sin livscoach.
- Tidigare satte jag en enorm press på mig själv. Nu kan jag slappna av även om det går åt skogen. Nytt slag, ny chans, det är vad som räknas.

Han konstaterar lugnt:
- Om jag gör det bra, då blir det bra. Det vet jag. Och då kommer resultaten. Jag har blivit vän med mig själv.

Sensationell jämnhet
Han har varit hemma i Sverige i några dagar och inte gjort annat än räknat pengar.
Nej då, det är minst av allt vad han har sysslat med. Även om det har varit fullt upp har Robert Karlsson njutit av sin ledighet och samtidigt sett fram emot Volvo Masters, tourfinalen på Valderrama, den här veckan. Han åker till Spanien som Europaetta och världssexa.

Tolv topp 10-placeringar och åtta topp 3-platser i år beskriver hans framfart. Konkurrenter och golfjournalister är imponerade över hans sensationella jämnhet och egentligen omöjliga facit. Golf som är en sådan psykologiskt behäftad sport..

1991 gjorde han som en exceptionell talang sin första säsong på Europatouren. Tekniken fanns där, likaså träningsviljan och även resultaten. Men också kraven på sig själv och djupdykningarna.
- Jag har slängt bort mycket energi på sådant som jag inte har kunnat påverka både på och utanför banan, medger Robert utan besvär när han tittar tillbaka.

Svarta ögonen borta
Alla tvivel och alla dystra tankar snärjde honom. 1996 var han på väg att sluta när han inte såg någon utväg. I dag är de svarta ögonen förbytta mot en glad uppsyn. Inte konstigt med så många miljoner på kontot, kan tyckas.

Men det är passionen till sporten som har drivit honom. Uppfödd 100 meter från fyrans green på Jättorps golfbana utanför Katrineholm. Pappan borrade hål i golvet i pojkrummet när Robert ville träna puttar. Som 13-åring hade han fem i handicap. Han blev självklar medlem i alla landslag. Robert har haft en till synes bestämd väg till golfkarriären.
Men det är först nu när han har en viss distans till golfen som han också kan njuta av att vara en stor del av sporten.

En trasig brandbil
När han då äntligen har ledigt några dagar ombokar han och flyttar intervjuer och möten för att kunna gå tre och en halv timme på Jättorp för att ge tips och idéer till förbättringar av banan. Han tänker inte ens på att han riskerar hälsan då han bara bär sommarkläder i höstrusket. Resebagaget från Portugal kom nämligen på omvägar.

Väl inne i värmen i föräldrahemmet berättar han öppet:
- Visst, det har hänt ett och annat. Jag är en annan i dag. En lyckligare person. Med fru och två barn. När man har gjort en mindre lyckad runda i Ryder Cup och Ceasar ringer och är ledsen över en trasig brandbil, då inser man att golf inte är allt här i livet.

Thomas Ejderhov

Fakta om Robert


Namn: Robert Karlsson, 39 år.
Yrke: En av Sveriges bästa golfspelare genom tiderna. Medlem i Katrineholms GK.
Familj: Gift med Ebba sedan 2003, barnen Thea, 7 år, och Ceasar, 4 år.
Bor: Lägenhet Monaco. Fritidshus i Vuollerim.
Bakgrund: Uppväxt intill golfbanan Jättorp i Katrineholm, där pappa Björn var greenkeeper. Proffs sedan 1991. På 466 tävlingar nio segrar, 14 andraplatser, 14 tredjeplatser, 48 övriga topp 10-placeringar, enligt Golfdata.
Inkomst: 105 miljoner kronor inspeladt, varav 35 i år. Därtill ersättningar från reklamuppdrag. Titleists utrustning ger ca två miljoner kronor årligen.
Meriter: Den svenske herrgolfare som vunnit flest europatourtävlingar, nio, och den som lyckats bäst i US Masters, med en åttondeplats i år.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.