New Wave-profil förlorar 7 miljoner

Tord ”Totte” Rosén , storägare inom Craft och New Wave, tvingas ge upp sin satsning på en restaurang och bowlinghall i Orsa. Han har satsat 7 miljoner kronor av egna medel, men nu har Tord Rosén Orsa Bowling AB begärts i konkurs i Mora tingsrätt.

- När ett företag går dåligt är det alltid den högsta ledningen det beror på. Jag har inte räckt till helt enkelt. En ny ägare behövs och det bör vara ett familjeföretag, förklarar Tord Rosén i Dalarnas Tidningar.

Allhelgonahelgen 2003 invigdes bowlinghallen i Orsa. Hallen med en stor restaurang kostade 24,5 miljoner kronor och entreprenören Tord Rosén satsade mycket pengar i det projekt som han vurmade så starkt för.

Han tog 7 miljoner kronor från eget kapital efter sina år som framträdande ägare inom Craft och New Wave. Pengar som ursprungligen kommer från 80- och 90-talet då han var vd för Licensprint AB i Orsa. Företaget hade 18 anställda och utförde bland annat textiltryck åt de amerikanska hockeylagen och hade en omsättning på 33 miljoner kronor.

"Totte” Roséns lycka var när företaget New Wave Group köpte tryckeriet i mitten av 90-talet. Omsättningen steg rejält inledningsvis, men sjönk också ordentligt när Sverige gick in i EU och när villkoren för licenstryck skiftade ordentligt.

1999 upphörde verksamheten, men ”Totte” Rosén hade skaffat sig en betydande position inom snabbväxande New Wave. Han var tredje största A-aktieägaren i moderbolaget och de 540 000 kronor han ursprungligen satsade växte till mångmiljonbelopp. 7 miljoner har han använt till en bowlinghall med restaurang i Orsa.

- Den största förloraren är jag. Jag har lagt i sju miljoner av skattade pengar. En stor del har gått åt för att täcka löpande underskott i verksamheten och nu har jag lagt i allt jag kan. Det är inte en dålig kontrollbalansräkning som gör att vi begär oss i konkurs. Det är en dålig likviditet.

Bolaget har varit till salu sedan i november och konkursförvaltare Tomas Wikner är positiv till en rekonstruktion. ” Vi har annonserat i begränsad omfattning och det har funnits vissa intressenter, men de får inte låna av banken. Man kan säga att vi har hamnat mitt i finanskrisen”, säger Tord Rosén som nu blir marknadsförare och resandesäljare åt Craft.

Patrik Sjöberg, Emma Green, Erica Johansson och Christian Olssonhar tränat här under upväxten, men nu är Slottskogshallen borta. På söndagskvällen började hallen att brinna, av okänd anledning, och gick inte att rädda.

Två sponsorer lovar atleterna 970 000 kronor om de sätter världsrekord under friidrotts-VM i Doha 27 september – 6 oktober. Utöver detta ger guld 580 000, silver 290 000 och brons 190 000 kronor. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Damkronorna och den högsta damligan, SDHL, har jagat rubriker den senaste månaden. Från bojkotten av landslagsturneringen i Finland och nu presentation av huvudsponsor för SDHL.

C More har ingått avtal som exklusiv mediepartner till ESS - Elitserien i Speedway med start säsongen 2020. Storsatsningen innebär att Elitseriens samtliga 82 matcher sänds i C Mores kanaler. Två matcher per omgång, en på tisdag och en på torsdag, är huvudmatcher och planeras att sändas i Sportkanalen.

IFK Göteborg tog hjälp av agenten Denis Celebic vid 17-åringen Benjamin Nygrens övergång till Genk, en affär på runt 40 miljoner. Denis Celebic fick tre miljoner kronor för besväret. Han har fungerat som förmedlare mellan klubbarna. Det är förbjudet att använda agenter när spelaren är under 18 år.