New Wave-profil förlorar 7 miljoner

Tord ”Totte” Rosén , storägare inom Craft och New Wave, tvingas ge upp sin satsning på en restaurang och bowlinghall i Orsa. Han har satsat 7 miljoner kronor av egna medel, men nu har Tord Rosén Orsa Bowling AB begärts i konkurs i Mora tingsrätt.

- När ett företag går dåligt är det alltid den högsta ledningen det beror på. Jag har inte räckt till helt enkelt. En ny ägare behövs och det bör vara ett familjeföretag, förklarar Tord Rosén i Dalarnas Tidningar.

Allhelgonahelgen 2003 invigdes bowlinghallen i Orsa. Hallen med en stor restaurang kostade 24,5 miljoner kronor och entreprenören Tord Rosén satsade mycket pengar i det projekt som han vurmade så starkt för.

Han tog 7 miljoner kronor från eget kapital efter sina år som framträdande ägare inom Craft och New Wave. Pengar som ursprungligen kommer från 80- och 90-talet då han var vd för Licensprint AB i Orsa. Företaget hade 18 anställda och utförde bland annat textiltryck åt de amerikanska hockeylagen och hade en omsättning på 33 miljoner kronor.

"Totte” Roséns lycka var när företaget New Wave Group köpte tryckeriet i mitten av 90-talet. Omsättningen steg rejält inledningsvis, men sjönk också ordentligt när Sverige gick in i EU och när villkoren för licenstryck skiftade ordentligt.

1999 upphörde verksamheten, men ”Totte” Rosén hade skaffat sig en betydande position inom snabbväxande New Wave. Han var tredje största A-aktieägaren i moderbolaget och de 540 000 kronor han ursprungligen satsade växte till mångmiljonbelopp. 7 miljoner har han använt till en bowlinghall med restaurang i Orsa.

- Den största förloraren är jag. Jag har lagt i sju miljoner av skattade pengar. En stor del har gått åt för att täcka löpande underskott i verksamheten och nu har jag lagt i allt jag kan. Det är inte en dålig kontrollbalansräkning som gör att vi begär oss i konkurs. Det är en dålig likviditet.

Bolaget har varit till salu sedan i november och konkursförvaltare Tomas Wikner är positiv till en rekonstruktion. ” Vi har annonserat i begränsad omfattning och det har funnits vissa intressenter, men de får inte låna av banken. Man kan säga att vi har hamnat mitt i finanskrisen”, säger Tord Rosén som nu blir marknadsförare och resandesäljare åt Craft.

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.