New Wave-profil förlorar 7 miljoner

Tord ”Totte” Rosén , storägare inom Craft och New Wave, tvingas ge upp sin satsning på en restaurang och bowlinghall i Orsa. Han har satsat 7 miljoner kronor av egna medel, men nu har Tord Rosén Orsa Bowling AB begärts i konkurs i Mora tingsrätt.

- När ett företag går dåligt är det alltid den högsta ledningen det beror på. Jag har inte räckt till helt enkelt. En ny ägare behövs och det bör vara ett familjeföretag, förklarar Tord Rosén i Dalarnas Tidningar.

Allhelgonahelgen 2003 invigdes bowlinghallen i Orsa. Hallen med en stor restaurang kostade 24,5 miljoner kronor och entreprenören Tord Rosén satsade mycket pengar i det projekt som han vurmade så starkt för.

Han tog 7 miljoner kronor från eget kapital efter sina år som framträdande ägare inom Craft och New Wave. Pengar som ursprungligen kommer från 80- och 90-talet då han var vd för Licensprint AB i Orsa. Företaget hade 18 anställda och utförde bland annat textiltryck åt de amerikanska hockeylagen och hade en omsättning på 33 miljoner kronor.

"Totte” Roséns lycka var när företaget New Wave Group köpte tryckeriet i mitten av 90-talet. Omsättningen steg rejält inledningsvis, men sjönk också ordentligt när Sverige gick in i EU och när villkoren för licenstryck skiftade ordentligt.

1999 upphörde verksamheten, men ”Totte” Rosén hade skaffat sig en betydande position inom snabbväxande New Wave. Han var tredje största A-aktieägaren i moderbolaget och de 540 000 kronor han ursprungligen satsade växte till mångmiljonbelopp. 7 miljoner har han använt till en bowlinghall med restaurang i Orsa.

- Den största förloraren är jag. Jag har lagt i sju miljoner av skattade pengar. En stor del har gått åt för att täcka löpande underskott i verksamheten och nu har jag lagt i allt jag kan. Det är inte en dålig kontrollbalansräkning som gör att vi begär oss i konkurs. Det är en dålig likviditet.

Bolaget har varit till salu sedan i november och konkursförvaltare Tomas Wikner är positiv till en rekonstruktion. ” Vi har annonserat i begränsad omfattning och det har funnits vissa intressenter, men de får inte låna av banken. Man kan säga att vi har hamnat mitt i finanskrisen”, säger Tord Rosén som nu blir marknadsförare och resandesäljare åt Craft.

Svenska Ishockeyförbundets licensnämnd underkänner SHL-laget Malmö Redhawks årsredovisning för säsongen 2018-2019 och tvingar ut laget i ett så kallat kontrollår säsongen 2019-2020.

Det innebär att Redhawks bokslut våren 2020 måste visa ett eget kapital på  minst 6 miljoner kronor, annars hotar omedelbar nedflyttning. Det har aldrig hänt tidigare att SHL-lag degraderats på grund av ekonomisk obalans.

"Kommunerna har slutat planera för idrott och fritid"

Många var överens vid ett seminarium i Almedalen på onsdagen, där Riksidrottsförbundet och Tankesmedjan Movium presenterade  en ny exempelsamling som belyser utmaningarna att planera för social hållbarhet och plats för idrott..

Första dagen av British Open blev en galen dag. Alla som var på Royal Portrush kan säga i hela sina liv: ”Jag var där”! Favorittippade hemmasonen Rory McIIroy behövde åtta slag på det första hålet, par 4, 383 meter. Och David Duval, som vann The Open 2001, hade slagit 13 slag när han plockade upp bollen ur koppen på det sjunde hålet, par 5, 538 meter.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Första kvartalet ifjol redovisade Svenska Spel en vinst på 975 miljoner kronor för det andra kvartalet. Siffrorna för andra kvartalet 2019 visar att vinsten sjunkit till 534 miljoner. Rörelsevinsten sjönk från 301 miljoner till 197 miljoner.

Det blir till att använda fjärrkontrollen framöver. Och byta från SVT till Nent Groups kanaler.

Nordic Entertainment Group (NENT Group) har nämligen köpt även rättigheterna till Internationella Skridskounionens (ISU) främsta mästerskap och största tävlingar från och med hösten 2019.

Sveriges bästa spelare i dam- VM, Kosovare Asllani är klar för CD Tacón, blir ”nya Real Madrids” första värvning. Storklubben köpte nyligen Tacon i avsikt att bygga ett internationellt storlag. Asllani är första pusselbiten.