Hammarby måste spara 20 miljoner

Hammarby Fotboll AB ska skära i kostnaderna med ca 20 miljoner kronor på två år. Finanserna är så dåliga att bolagsstyrelsen inte såg något alternativ efter en kartläggning under våren. Beslutet innebär bl a sämre spelarlöner.

Hammarby Fotboll AB, dvs elitverksamheten i Hammarby Fotboll, gjorde en vinst under verksamhetsåret 2008, men exklusive spelarförsäljningar gick verksamheten med förlust.

Styrelsen har klart uttalat att klubben inte kan vara beroende av spelarförsäljningar och därav kommer beslutet att kostnaderna ska minska med ca 20 miljoner på två år. Under 2009 ska de minska med ca 6 miljoner kronor och 14 miljoner under 2010.

- Det är helt enkelt så att om vi inte får ihop vår ekonomi så får vi inte spela i Allsvenskan. Så vi har inget annat val än att få ner våra kostnader, säger Michael Andersson, vd Hammarby Fotboll AB.

Den största förändringen i pengar räknat ska ske bland spelaravtal i a-truppen. Det innebär färre kontrakt och inte heller så dyra kontrakt. Dessutom kommer antalet tjänster i organisationen att minska på samtliga avdelningar.

- Med respekt för alla människor som är inblandade så vill vi inte göra en presentation med antalet tjänster än. Vi måste diskutera fram lösningar för framtiden beroende på hur man ställer sig till den nya organisationen. Jag är helt säker på att vi kommer att få ett par tuffa år ekonomiskt och att vi får anpassa oss till en mindre kostym.

Orsaken till de nuvarande ekonomiska problemen består naturligtvis av flera faktorer, men i grunden är det ganska enkelt.

- Hammarby Fotboll AB har successivt dragit på sig allt större kostnader och de har inte stått i relation till intäkterna. När nu konjunkturläget ser ut som det gör och vi har färre åskådare på våra läktare drabbas vi extra hårt, säger Michael Andersson.

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.