Lagrell känner ångest inför miljonspelet

Efter en natt med snörvlande och hostande vaknade Lars-Åke Lagrell upp till en dag med en ödesmatch. Han har varken räknat får eller mål för att kunna somna, men däremot kronor. Han vet betydelsen. Utan VM i Sydafrika försvinner 40 miljoner kronor direkt.

Lars-Åke Lagrell leder ett fotbollsförbund där alla är bortskämda och vana vid att det finns gott om pengar.
EM i Holland/Belgien 2000.
VM i Japan/Sydkorea 2002.
EM i Portugal 2004.
VM i Tyskland 2006.
EM i Schweiz/Österrike 2008.

150 miljoner i mästerskapspengar

Fem mästerskap med Sverige och denna ständiga medverkan i internationell tävlan har genererat 150 miljoner kronor i intäkter till förbundet och svensk fotboll. Varje mästerskap har genererat i snitt 30 miljoner och intäkterna bara ökar.

- Javisst, når vi Sydafrika nästa år lär det betyda cirka 40 miljoner kronor, medger Lars-Åke Lagrell när han sitter på sitter på sitt hotellrum i Göteborg och bara några timmar återstår till avspark mot Malta på Nya Ullevi.

Han har drabbats av halsfluss och försöker samla kraft inför kvällen.

- Typiskt att det ska ske just nu. Vi har hamnat i en pressad situation och har inte råd med flera snedsteg. Vi måste vinna resten av matcherna.

Miljonerna blir grädde på moset

Fotbollsförbundet är inte bara det största utan även det rikaste förbundet av alla i Sverige.

- Vi har 3 375 föreningar att tänka på. Det är vår drivkraft, betonar Lagrell.

- Därför finns det ett årsmötesbeslut om att förbundet ska ha ett kapital på 60 miljoner kronor.

Vi ska absolut inte vara en bank och samla tillgångar, utan de ska användas.

- Men notera, vi har inte en budget som bygger på medverkan i varje mästerskap. Sådana pengar blir som grädde på moset.

Så många konsekvenser

Han är väl medveten om konsekvenserna av ett misslyckat VM-kval.

- Säg så här, med VM-spel kan vi fortsätta med olika satsningar och utbildningar. Vi får sprida resurserna och påskynda utvecklingen bland ungdomarna i föreningarna. Sådant som vi nu har kunnat göra i flera år.

- Utan påfyllning måste vi anpassa oss, svårare är det inte.
Men Lars-Åke Lagrell är väl medveten om att ett VM utan Sverige får så många fler konsekvenser. Inte minst påverkas intresset för fotbollen.

Alla dagliga spekulationer, all medierapportering och den kommersiella haussen i handeln som förstoras inför ett EM eller VM driver intresset. Förberedelserna, lottningen och själva genomförandet, allt blir optimalt.

Nytt avtal om tv-rättigheter

Han är i allra högsta grad på det klara med att publiksifforna påverkas och nästa år väntar dessutom nya förhandlingar om tv-rättigheterna till svensk fotboll.

- Ja, den dagen…Just nu är det tillräckligt med den situation som råder, säger Lagrell och hämtar andan innan han fortsätter:

- Jag tycker att det är fel att det blir en sådan fokusering på Lasse (Lagerbäck) och resultatet.

Det annorlunda är att vi har gått till fem raka mästerskap. Att vi verkligen har lyckats så bra.

- Länder som Sverige, Danmark och Norge, för att ta några exempel, kan inte räkna med slutspel varje gång. Det måste vi acceptera.

- Det är likadant med förbundskaptenen och hans jobb. På planen finns ju elva spelare, det är ju dem som ska göra jobbet.

Olika generationer, olika kvalitét

Vad är yttersta skälet till att landslaget misslyckas?

- Det beror på en mängd komponenter, men olika generationer har olika kvalitéter. Ta exempelvis en sådan spelare som Fredrik Ljungberg. Han var en enorm tillgång för landslaget och när han försvinner så sänks kvalitén i laget.

Lars-Åke Lagrell lever i en ständig tillvaro där han jagas av media.

- Se på kvällspressen, vi inom fotbollen ska vara tacksamma för att de skriver så mycket och fyller sida upp och sida ned dagligen. Det är ju bra för fotbollen och det har jag många gånger försökt övertyga Lasse (Lagerbäck) om.

- Visst, det är otroligt många övertramp och varje fråga är negativt laddad eftersom de letar problem. Men tillvaron är ju inte alltid så dramatiskt och då måste de söka djupare.

Han menar att alla aktörer är medvetna om det här spelet vid sidan av planen och alla har sina roller, vissa klarar dem bättre, andra sämre.

Känner stark ångest

Själv försöker Lars-Åke Lagrell hålla sig lugn inför kvällen.

- Men senast mot Danmark hade jag en himla ångest inför matchen och det blev ju inte bättre efteråt. Jag kan erkänna att jag känner en rädsla att vi inte går i land med uppgiften. Det är klart att vi ska vinna i kväll, men den tuffa pressen är att vi måste vinna samtliga återstående matcher.

Efter de fem åren som landshövding i Småland jobbar han nu heltid inom fotbollen och har tre uppgifter. Framför allt som ordförande i förbundet, men han har också uppgifter inom Uefa och Fifa.

- Jag lever med det här, det är en livsstil. Många betraktar mig nog som enkelspårig, faktiskt, skrattar han lite tveksamt.

Han kan liksom inte rå för det, tycks han resonera.

- Jag har ett så starkt engagemang att om vi misslyckas har jag nära till gråten, erkänner Lars-Åke Lagrell.

Thomas Ejderhov

Färjestad ärSHL-ishockeyns mest välmående förening, med ett eget kapital på 150 miljoner, men har nuryggen mot väggen och tvingas vinna fyra matcher i rad för att överleva kvartsfinalserien mot Rögle, på nionde plats i grundserien.
Ännu har inget lag i SHL:s historia, på 41 försök, lyckats med den bedriften.
 För Färjestads BK, tabelletta och mästare säsongen 2021-2022, totalt 10 SM-.guld och 21 finaler, har allt gått snett i jakten på 2024 års mästartrofé, Le Mat pokalen. 

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.