KHL satsar 30 miljoner i Elitserien?

Den ryska ishockeyligan, KHL, är berett att satsa 30 miljoner kronor för att utveckla Elitserien. Timrås ordförande Christer Ericson ingår i utredningsgruppen som jobbar med svensk hockeys framtid och han bekräftar planerna på en gemensam framtid.

Att Elitserien närmar sig ryska KHL påvisas av de ryska intressena i den så kallade Loob-utredningen och ett tänkbart scenario där KHL finansierar den med nästan 30 miljoner kronor.

-I dagsläget är det vårt huvudspår, säger Timrås ordförande Christer Ericson till Sportbladet.

Sedan några månader jobbar Färjestads klubbdirektör Håkan Loob med att utreda vilka alternativ som gäller för elithockeyn. Men arbetet är omfattande och tar tid. Som Håkan Loob säger:

- Vi måste få in pengar annars går det inte. Vi har ingen buffert att ta av, och jag kan inte begära att Färjestad ska fortsätta betala min lön.

I dag råder tre alternativ:
/En fortsättningen enligt dagens Elitserie.
/Samgående med flera ligor i Europa.
/En liga tillsammans med ryska KHL.

Hans-Göran Frick, HV 71, Christer Ericson, Timrå, Anders Källström, Modo och Per-Anders Örtendahl, Frölunda är fyra herrar tillika ordföranden i sina respektive klubbar – det är de fyra som i första hand har ansvaret.

Just nu hotas arbetet av ekonomin. Enligt Sportbladet handlar det om 20 till 30 miljoner kronor för att kunna fullfölja utredningen. De pengarna finns – i Ryssland.

- Ska vi göra det här måste vi göra det ordentligt. Den här utredningen omfattar många, både från Hockeysverige och näringslivet. Alla som vet vad personal kostar förstår att en utredning med kanske 20 personer som löper mellan sex till åtta månader kostar stora pengar, säger Loob.

De tolv elitserieklubbarna vill inte så för kostnaderna: ”Det krävs en extern finansiering om vi ska kunna ro utredningen i land. Lyckas vi inte med det talar mycket för att det blir en time out för utredningen”, säger Christer Ericson.

Ryska KHL har resurser – och säkert önskemål om hur pengarna ska användas.

-En investerare ställer naturligtvis vissa villkor för sina investeringar, vilka krav det är måste vi naturligtvis ingående diskutera inom ägargruppen, säger Ericson.


BK Häcken har en ekonomisk framgång  som enbart Malmö FF överträffar i Allsvenskan. Sponsorintäkterna i Häcken har ökat med 800 procent på tio år. Nu redovisas ett  rekordår, Ökningen från i fjol är 24 procent, och målet om 30 miljoner i partnerintäkter har passerats.

Men på lördagen tvingades klubbens anhängare inse att den viktigaste spelaren, brassen Paulinho, flyttar utomlands igen. Efter 97 mål och 33 assist i Häcken vill han fortsätta i israeliska Hapoel de närmaste 18 månaderna.

Det finns ingen gata i Sverige som kan mäta sig med Evenemangsgatan i Göteborg. Sträckan mellan Scandinavium och Ullevi, med närheten till Gamla Ullevi och Valhalla är arenatätast i landet och har därtill med ett massivt utbud.

Men det finns heller ingen gata i landet som är så omdiskuterad och väcker så mycket tankar på förändring. Nu finns förslag om att riva både Ullevi och Scandinavium!

Man kan tro att Jämtländska Sportkompaniet har fått storhetsvansinne… Bolaget arrangerar sprinttävlingen på Östersunds skidstadion i samarbete med ett ett tyskt och norskt bolag,  och de står nu bakom en uppgraderad tour som stöttar de lokala arrangörerna i varje land och stad. Totalt handlar det en nysatsning på flera miljoner. Målet är att Supersprint på 100 meter snö ska bli en World Sprint Series inom fyra år för damer och herrar. Bland annat en tävling i Dubai, jo, på snö. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nils Wiberg med sitt företag Prioritet Finans är en av landets största idrottssponsorer. Nu har han tagit nya beslut. Hans miljoner ska få fart på de svenska herrarna i längdåkning och samtidigt blir han stjärnsponsor till IFK Göteborg Futsal. 

14-20 oktober vänds tennisblickarna mot Kungliga Tennishallen i Stockholm när det är dags för klassiska Stockholm Open. Nu är det klart att hela turneringen sänds på Eurosport och Kanal 9.

IFK Göteborg tog hjälp av agenten Denis Celebic vid 17-åringen Benjamin Nygrens övergång till Genk, en affär på runt 40 miljoner. Denis Celebic fick tre miljoner kronor för besväret. Han har fungerat som förmedlare mellan klubbarna. Det är förbjudet att använda agenter när spelaren är under 18 år.