Först Nylander, nu måste Hedman gå

Historien upprepar sig. Sven Nylander fick gå för två år sedan. Nu tvingas antidopningsstiftelsen Ren Idrott säga upp Magnus Hedman som ambassadör. Hans dopningsbrott kan inte godkännas och därför måste han lämna uppdraget.

Tisdagens dom mot Magnus Hedman kostar honom jobb. Först sa TV4 ifrån och meddelade att de inte tänkt er anlita Hedman i fortsättningen. Nu kommer också beskedet att antidopningsstiftelsen Ren Idrott inte vill ha honom som så kallad ambassadör.

- Det är väldigt tråkigt, men med tanke på det som hänt var det inte ett svårt beslut, säger verksamhetschefen Mia Sparrow till TT.

I ett pressmeddelandet står att läsa:
"Ren Idrott säger upp avtalet med Magnus Hedman
Ren Idrotts styrelse har idag beslutat att säga upp samarbetsavtalet med Magnus Hedman, vilket innebär att han får lämna sitt uppdrag som ambassadör för stiftelsen med omedelbar verkan. Stiftelsens ställningstagande grundar sig på tingsrättens beslut angående dopingbrott".

Undertecknad Mia Sparrow, verksamhetschef Ren Idrott och Hans G Svensson, ordförande Ren Idrott

Det är bara två år sedan som Ren Idrott tvingas säga upp förre friidrottsstjärnan Sven Nylander som avslöjades med knark vid en fest efter Christian Olssons EM-guld i Göteborg.

- Jag tog kokain på krogen och jag har inget försvar. Först förnekade jag det både för mig själv och mina närmaste. Men nu har jag insett att enda vägen ur det här är att vara ärlig mot sig själv. Jag vill inte leva i en lögn, sa Nylander.

Det var en ångerfull Nylander som framträdde i en intervju med TV4: ”Jag ska söka hjälp vad gäller alkoholen. Jag berusar mig till din grad att jag tappar omdömet. I yttersta fall kanske jag slutar dricka helt”.

Nylander liksom Hedman hade båda förhoppningar att deras egna felsteg och erfarenheter skulle kunna vara till nytta i jobbet att missionera mot droger och missbruk. Men Ren Idrott fann ingen annan utväg än att avsluta samarbetet.

Östersunds FK har lyckats samla in 20 miljoner kronor.

- Målet är uppnått, lyder glädjemeddelandet på klubbens hemsida

Det var tidigt i höstas som ÖFK satte upp målet att få in 20 miljoner kronor i externt kapitaltillskott för att klara ekonomin.

Handbolls-EM, startar i dag, fredag. Spelplats som så många gånger förr, i olika sporter, är Scandinavum i Göteborg.

”Sveriges mesta arena” sedan invigningen 1971 – här har inte mindre än 16 europeiska mästerskap genomförts i arenan. Nu är det åter dags när EM i handboll 2020 drar igång och då blir arenans 17:e EM. Tillsammans med 18 världsmästerskap gör det Scandinavium till en riktig mästerskapsarena.

Dagen kryper sakta närmare. Ni vet, första söndagen i mars är det alltid dags. 15 000 skidåkare  preparerade i Berga By, minst det tiodubbla antalet människor lika redo vid TV:n. Vasaloppets strapatser delas av åtskilliga, nio mil kräver en hel del. I år kanske mer än på många år. Det är minimalt med snö.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ibland tar sig idrottssponsring uttryck i de mest märkliga och positiva formerna. Som  i Göteborg. I december genomförde Göteborgsvarvet, till förmån för WaterAid, en julkampanj för att samla in pengar till ett livsviktigt arbete - och resultatet blev strålande!

Sportbladet inleder en storsatsning på bandy som innebär sändning av Elitseriens samtliga matcher. Aftonbladet fortsätter arbetet med Bandypulspå samma sätt som tidigare, men utvecklar samtidigt sändningarna för att få en större målgrupp.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.