Krisen gynnar damfotbollen

Umeå IK hotades av konkurs, publiken uteblir och nästa år försvinner ett stort antal stjärnor. Frågan är var damfotbollen är på väg när lyskraften avtar.Damallsvenskans klubbar saknar pengar och de har inte råd med samma löner eller värvningar som under de senaste åren. Nu är det hemkört som gäller.

- Nu får talangerna chans att spela i allsvenskan, förtydligar Djurgårdens ordförande Per Darnell i en intervju med TT.

Att Victoria Sandell Svensson, Kicki Bengtsson och Hanna Marklund slutar och att Caroline Seger, Kosovare Asllani och Jessica Landström flyttar till USA bekymrar honom inte

Störst växande idrotten

- Det tycker jag är bra. För vi har en väldigt bra tillväxt i Sverige. Damfotbollen är den störst växande idrotten och det gäller att kunna ge plats åt alla ungdomar. Tidigare, när hjulen snurrade på och vi hade världens bästa liga, köptes många halvbra utländska spelare. Det kommer inte att ske nu, nu satsar klubbarna på yngre spelare, säger han.

Profffsvågen är bara bra, anser Darnell:

- I Djurgården har vi märkt att när spelare ser att det finns en karriärväg till, när inte allsvenskan är slutmålet, är de beredda att satsa ännu mer, säger han.

Svenska Fotbollsförbundet har inlett Elitprojektet, med en satsning på 60 miljoner kronor på fyra år på dam- respektive herrsidan. Inte minst ska damfotbollen utvecklas.

Målsättningen är VM-guld 2015. Åtskilliga miljoner och mycket kraft investeras, men så blir det också hårda krav på alla tjejer som vill nå långt.

Konkurrensen har ökat

- Svensk fotboll har inte blivit sämre. Konkurrensen har däremot ökat något enormt. Det finns 26 miljoner (dam) spelare världen över, säger Lillie Persson, assisterande förbundskapten i damfotbollslandslaget.

VM-silvret 2003 var den optimala triumfen. Men åren därefter har ett annat facit. Tjejerna förlorade mot Norge i semifinalen i EM 2005, de slogs ut i gruppspelet i VM 2007 och i OS 2008 blev de utklassade av Tyskland i kvartsfinalen. 

I minne finns också SOK:s kritik mot landslagstjejerna och där det uttrycktes i klartext - de är för dåligt tränade. Rätt eller ej, men nu stiger kraven. Redan i tonåren blir tuffare villkor när SM-slutspel för 16-åringar och en allsvenska för 17-åringar ska öka konkurrensen mellan spelarna.

Fakta

Fotbollsstjärnor som lämnar damallsvenskan:

Hanna Ljungberg, Umeå, slutar.
Victoria Sandell Svensson, Djurgården, slutar.
Caroline Seger, Linköping, till Philadelphia (USA).
Kristin Bengtsson, Hammarby, slutar.
Kosovare Asllani, Linköping, till Chicago (USA).
Sara Larsson, Linköping, till Philadelphia (USA).
Jessica Landström, Linköping, till Sky Blue (USA).
Louise Fors, AIK, Espanyol (Spanien).
Hanna Marklund, Sunnanå, slutar.
Karolina Westberg, Umeå, slutar.
Linda Fagerström, Djurgården, slutar.
Elaine de Moura, Umeå, St Louis (USA).
Laura Österberg Kalmari, AIK, till Sky Blue (USA).
Mami Yamaguchi, Umeå, Atlanta (USA).
Amelie Rybäck, Göteborg, till Olympique Lyonnais (Frankrike).
Holmfridur Magnusdottir, Kristianstad, Atlanta (USA).
Madelaine Edlund, Umeå, St Louis (USA).
Ulla-Karin Rönnlund, Umeå, slutar.
Källa: www.damfotboll.com

Det blev stundtals en hetsig ordväxling när Daniel Kindberg på fredagen förhördes av åklagaren Niklas Jeppsson vid Ångermanlands tingsrätt i Härnösand. En samlad Kindberg vek inte ned sig en tum och förklarade sig hela tiden oskyldig. 

Redbergslids handbollsspelare ska testa golvet vid en träning i helgen, men på måndag är det tänkt att det ska bli handboll i Scandinavium igen. Got Event har svarat för ett antal åtgärder för att undvika problemet med halka som stoppade matchen Redbergslid-Skövde I måndags.

Till slut är det klart, bandyderbyt mellan AIK och Hammarby spelas den 7 december på anrika Östermalms IP, invigt av kung Oscar II den 30 september 1906. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Damallsvenska Växjö DFF  kände hur den ekonomiska snaran drogs åt hårdare och hårdare. Fjolåret gick minus med 700 000 kronor. Årets säsong: 300 000 back. Då dök trävaruhandlaren och miljardären Santhe Dahl, 65, upp med en rejäl penningpåse. Bonngrabben från Moheda har aldrig sett en match med Växjös damer!

C More har ingått avtal som exklusiv mediepartner till ESS - Elitserien i Speedway med start säsongen 2020. Storsatsningen innebär att Elitseriens samtliga 82 matcher sänds i C Mores kanaler. Två matcher per omgång, en på tisdag och en på torsdag, är huvudmatcher och planeras att sändas i Sportkanalen.

IFK Göteborg tog hjälp av agenten Denis Celebic vid 17-åringen Benjamin Nygrens övergång till Genk, en affär på runt 40 miljoner. Denis Celebic fick tre miljoner kronor för besväret. Han har fungerat som förmedlare mellan klubbarna. Det är förbjudet att använda agenter när spelaren är under 18 år.