Krisen gynnar damfotbollen

Umeå IK hotades av konkurs, publiken uteblir och nästa år försvinner ett stort antal stjärnor. Frågan är var damfotbollen är på väg när lyskraften avtar.Damallsvenskans klubbar saknar pengar och de har inte råd med samma löner eller värvningar som under de senaste åren. Nu är det hemkört som gäller.

- Nu får talangerna chans att spela i allsvenskan, förtydligar Djurgårdens ordförande Per Darnell i en intervju med TT.

Att Victoria Sandell Svensson, Kicki Bengtsson och Hanna Marklund slutar och att Caroline Seger, Kosovare Asllani och Jessica Landström flyttar till USA bekymrar honom inte

Störst växande idrotten

- Det tycker jag är bra. För vi har en väldigt bra tillväxt i Sverige. Damfotbollen är den störst växande idrotten och det gäller att kunna ge plats åt alla ungdomar. Tidigare, när hjulen snurrade på och vi hade världens bästa liga, köptes många halvbra utländska spelare. Det kommer inte att ske nu, nu satsar klubbarna på yngre spelare, säger han.

Profffsvågen är bara bra, anser Darnell:

- I Djurgården har vi märkt att när spelare ser att det finns en karriärväg till, när inte allsvenskan är slutmålet, är de beredda att satsa ännu mer, säger han.

Svenska Fotbollsförbundet har inlett Elitprojektet, med en satsning på 60 miljoner kronor på fyra år på dam- respektive herrsidan. Inte minst ska damfotbollen utvecklas.

Målsättningen är VM-guld 2015. Åtskilliga miljoner och mycket kraft investeras, men så blir det också hårda krav på alla tjejer som vill nå långt.

Konkurrensen har ökat

- Svensk fotboll har inte blivit sämre. Konkurrensen har däremot ökat något enormt. Det finns 26 miljoner (dam) spelare världen över, säger Lillie Persson, assisterande förbundskapten i damfotbollslandslaget.

VM-silvret 2003 var den optimala triumfen. Men åren därefter har ett annat facit. Tjejerna förlorade mot Norge i semifinalen i EM 2005, de slogs ut i gruppspelet i VM 2007 och i OS 2008 blev de utklassade av Tyskland i kvartsfinalen. 

I minne finns också SOK:s kritik mot landslagstjejerna och där det uttrycktes i klartext - de är för dåligt tränade. Rätt eller ej, men nu stiger kraven. Redan i tonåren blir tuffare villkor när SM-slutspel för 16-åringar och en allsvenska för 17-åringar ska öka konkurrensen mellan spelarna.

Fakta

Fotbollsstjärnor som lämnar damallsvenskan:

Hanna Ljungberg, Umeå, slutar.
Victoria Sandell Svensson, Djurgården, slutar.
Caroline Seger, Linköping, till Philadelphia (USA).
Kristin Bengtsson, Hammarby, slutar.
Kosovare Asllani, Linköping, till Chicago (USA).
Sara Larsson, Linköping, till Philadelphia (USA).
Jessica Landström, Linköping, till Sky Blue (USA).
Louise Fors, AIK, Espanyol (Spanien).
Hanna Marklund, Sunnanå, slutar.
Karolina Westberg, Umeå, slutar.
Linda Fagerström, Djurgården, slutar.
Elaine de Moura, Umeå, St Louis (USA).
Laura Österberg Kalmari, AIK, till Sky Blue (USA).
Mami Yamaguchi, Umeå, Atlanta (USA).
Amelie Rybäck, Göteborg, till Olympique Lyonnais (Frankrike).
Holmfridur Magnusdottir, Kristianstad, Atlanta (USA).
Madelaine Edlund, Umeå, St Louis (USA).
Ulla-Karin Rönnlund, Umeå, slutar.
Källa: www.damfotboll.com

Kommuner runt om i landet börjar allt mera upptäcka vinsterna med Idrottsturism och det leder till ett uppvaknande och skilda  uttryck. I spåren på det uppstår nya idéer. Som i Närke där stans marknadsbolag,Örebrokompaniet,med ansvar för platsvarumärket Örebrohar inlett en kampanj benämnd Ambassadörerna.  Fem vanliga örebroare är utsedda till att representera Örebro i ett annorlunda initiativ.

Nu attackerar Svenska Fotbollförbundet och Svensk Elitfotboll polisens strategi på arenorna.” Den nuvarande situationen är inte hållbar”, skriver Förbundets ordförande Karl-Erik Nilsson i ett pressmeddelande.

Vad visar egentligen evenemangsforskningen om effekten av stora idrottsevenemang? Under Almedalsveckan presenteras och debatteras färska resultat från studier av alpina-VM och skidskytte-VM i Åre och Östersund.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En reklamkampanj,signerad Asics, innebar  en ordentlig utmaning för en grupp löpare från världens alla hörn som genomförde deras mest fysiskt och psykiskt krävande utmaning när de sprang från London till Paris genom att, enligt ett upplägg med tio maraton på tio dagar. Den 450 kilometer långa färden ingick i en ,som inleddes på Londons Regent Street och avslutades med Paris Marathon, har dokumenterats i en film som finns ute nu.

500 mil på öppet hav. Utlämnade till vädrets makter – och till varandra. Det är delar av innehållet till den senaste TV-satsningen. Då är idrottskändisar bra att anlita till besättningen tycker Discovery och lanserar programmet Öppet hav. En av de ombordvarande är Thomas Wassberg!

Benjamin Nygren, 17 har tackat ja till belgiska Genk. Han kan inte motstå locktonerna – och pengarna. Hans beslut innebär också att IFK Göteborg får 50 miljoner i övergångspengar och säkrar klubbens ekonomi.