Krisen gynnar damfotbollen

Umeå IK hotades av konkurs, publiken uteblir och nästa år försvinner ett stort antal stjärnor. Frågan är var damfotbollen är på väg när lyskraften avtar.Damallsvenskans klubbar saknar pengar och de har inte råd med samma löner eller värvningar som under de senaste åren. Nu är det hemkört som gäller.

- Nu får talangerna chans att spela i allsvenskan, förtydligar Djurgårdens ordförande Per Darnell i en intervju med TT.

Att Victoria Sandell Svensson, Kicki Bengtsson och Hanna Marklund slutar och att Caroline Seger, Kosovare Asllani och Jessica Landström flyttar till USA bekymrar honom inte

Störst växande idrotten

- Det tycker jag är bra. För vi har en väldigt bra tillväxt i Sverige. Damfotbollen är den störst växande idrotten och det gäller att kunna ge plats åt alla ungdomar. Tidigare, när hjulen snurrade på och vi hade världens bästa liga, köptes många halvbra utländska spelare. Det kommer inte att ske nu, nu satsar klubbarna på yngre spelare, säger han.

Profffsvågen är bara bra, anser Darnell:

- I Djurgården har vi märkt att när spelare ser att det finns en karriärväg till, när inte allsvenskan är slutmålet, är de beredda att satsa ännu mer, säger han.

Svenska Fotbollsförbundet har inlett Elitprojektet, med en satsning på 60 miljoner kronor på fyra år på dam- respektive herrsidan. Inte minst ska damfotbollen utvecklas.

Målsättningen är VM-guld 2015. Åtskilliga miljoner och mycket kraft investeras, men så blir det också hårda krav på alla tjejer som vill nå långt.

Konkurrensen har ökat

- Svensk fotboll har inte blivit sämre. Konkurrensen har däremot ökat något enormt. Det finns 26 miljoner (dam) spelare världen över, säger Lillie Persson, assisterande förbundskapten i damfotbollslandslaget.

VM-silvret 2003 var den optimala triumfen. Men åren därefter har ett annat facit. Tjejerna förlorade mot Norge i semifinalen i EM 2005, de slogs ut i gruppspelet i VM 2007 och i OS 2008 blev de utklassade av Tyskland i kvartsfinalen. 

I minne finns också SOK:s kritik mot landslagstjejerna och där det uttrycktes i klartext - de är för dåligt tränade. Rätt eller ej, men nu stiger kraven. Redan i tonåren blir tuffare villkor när SM-slutspel för 16-åringar och en allsvenska för 17-åringar ska öka konkurrensen mellan spelarna.

Fakta

Fotbollsstjärnor som lämnar damallsvenskan:

Hanna Ljungberg, Umeå, slutar.
Victoria Sandell Svensson, Djurgården, slutar.
Caroline Seger, Linköping, till Philadelphia (USA).
Kristin Bengtsson, Hammarby, slutar.
Kosovare Asllani, Linköping, till Chicago (USA).
Sara Larsson, Linköping, till Philadelphia (USA).
Jessica Landström, Linköping, till Sky Blue (USA).
Louise Fors, AIK, Espanyol (Spanien).
Hanna Marklund, Sunnanå, slutar.
Karolina Westberg, Umeå, slutar.
Linda Fagerström, Djurgården, slutar.
Elaine de Moura, Umeå, St Louis (USA).
Laura Österberg Kalmari, AIK, till Sky Blue (USA).
Mami Yamaguchi, Umeå, Atlanta (USA).
Amelie Rybäck, Göteborg, till Olympique Lyonnais (Frankrike).
Holmfridur Magnusdottir, Kristianstad, Atlanta (USA).
Madelaine Edlund, Umeå, St Louis (USA).
Ulla-Karin Rönnlund, Umeå, slutar.
Källa: www.damfotboll.com

Det här samarbetet hör till de mest oväntade och udda. Om du köper biljett till basketlandskampen Sverige-Turkiet i Globen får du möjligheten att se hockeymatchen Tre Kronor-Tjeckien i Beijer Hockey Games  - på köpet. 

Idrottssverige skriker efter anläggningar av alla slag. Det går trögt på de flesta håll. Men det finns en kommun som gör något åt behoven: Nacka kommun, 8 kilometer utanför Stockholms centrum. Fram till 2035 kommer kommunen att satsa 2 miljarder kronor på olika anläggningar.

Under 2019 stod Skåne som värd för 23 procent  av de internationella idrottsmästerskap som arrangerades i Sverige - dvs 11 av 47 internationella mästerskap. Det visar den senaste statistiken från Centrum för Idrottsevenemang som varje år tar fram statistik över antalet internationella mästerskap som arrangeras i Sverige. 

Det innebär att Skåne är främst i landet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Hammarby fotboll har inte bara Zlatan som ny sponsor. Nu presenteras Spendrups som ny huvudpartner och klubbens exklusiva dryckespartner. 

Bajen har olika huvudpartnerskap med Sveriges största privata fastighetsägare (Stena Fastigheter), Sveriges störst bryggeri (Spendrups) och Craft som är en stor svensk spelare inom sports wear

Världscupen i längdskidåkning har en stor plats i svenskarnas hjärta och hälften av svenskarna (50 procent) planerar att titta på SVTs vinterstudion.

Det finns skillnader mellan hur män och kvinnor tittar på vintersport. Var tredje kvinna (33 procent) har Vinterstudion på i bakgrunden medan de gör andra saker. Det gäller bara för var fjärde man (24 procent).

När Östersunds stjärna Saman Ghoddos kom hem till Östersund från utflykten till Huesca augusti fjol trodde han att han skrivit på ett papper om läkarundersökning för La Liga-nykomlingen. Papperet var istället ett övergångskontrakt. Sen började cirkusen.