Svartbygge måste rivas på Örås bana

Ord står mot ord. Det är en tvist som äventyrar Sverige mest omtalade golfbana. Mångmiljonären och entreprenören Björn Örås mot bygg- och miljönämndens Bengt Johansson – utgången styr åtskilliga miljoner. Men svartbyggena måste rivas, anser kommunen.

Björn Örås har nyligen utsetts till årets entreprenör i Stockholm. Han är mannen bakom bemannings- och rekryteringsföretaget Poolia och grundaren av bland annat Uniflex AB och Bro Hof Slott AB. Juryn från Ernst & Youngs motiverade valet av Örås med orden:

”Björn Örås är en serieentreprenör som har övervunnit byråkratiska hinder och banat väg för en framgångsrik verksamhet inom bemanningsbranschen. Med en imponerande bredd i sitt strategiska tänkande har han utvecklat affärsmodeller som spänner över allt från nischade kvalitetssegment och kostnadseffektiva lågpriserbjudanden till högförädlade upplevelser”.

- Riv en del av banan!

Men Björn Örås har knappt tid att glädjas över utmärkelsen och det är just byråkrati som tar mycket av tiden. Han tvistar med Upplands Bro kommun som vill att han tar bort en del av banan! Det är hål 15 och 16 som betraktas som svartbyggen.

- Jag förstår överhuvudtaget inte varför. Det känns så frustrerande, säger Björn Örås.

Med hänsyn till miljön är de skäl som anges när Örås åläggs att återställa marken. Upplands Bro kommun har fått Sveriges främsta golfbana, men har ändå varit kritiska till etableringen. Likaså har naturföreningar haft kritiska synpunkter. De menar att golfbanan har överträtt strandskyddet och påverkar djurlivet negativt.

- Det finns ingen som har visat någon skada. Djurlivet blomstrar och miljön är bättre än någonsin, hävdar Björn Örås bestämt i Sportbladet.

Han förstår inte varför han förföljs och att kommunen går så långt att kravet är att både slopa en del av banan och bygga om den.

- Åklagarmyndigheten har utrett det här men lagt ned det. Och vi har hållit oss till de planer vi kom överens om med dåvarande kommunchefen. Det känns fruktansvärt orättvist, säger Örås.

Vite på 8,5 miljoner

Enligt bygg- och miljönämnden måste Bro Hof vidta åtgärder. Marken ska återställas och är det inte klart till den 31 mars 2011 väntar vite på 8,5 miljoner. 

- Det har inte varit någon tvekan. Det finns flygfoton som visar att de har gjort fel och vi tycker att det är oerhört tydligt material, säger Bengt Johansson (s), ordförande i nämnden.

Bro Hof har överklagat nämndens beslut från förra veckan och nu går ärendet vidare till länsstyrelsen, enligt Sportbladet.

Björn Örås har förverkligat sin dröm om att bygga en internationell golfbana med ett exklusivt klubbhus. I höst har han har också tagit över Nordea Scandinavian Masters som från 2010 ska spelas på Bro Hof varje sommar fram till 2017.

Ryder Cup är tänkt att bli kulmen på hela satsningen. Björn Örås hör till en grupp som jobbar för att Sverige och Bro Hof ska få arrangemanget 2018.

Björn (inte verifierad)

tors, 2009-12-10 15:20

1. Svartbygge? - nej ett utomordentligt bygge!

Jag förstår utgången, sossar och miljöpartister blir så lätt avudssjuka och missundsamma när någon åstakommer något bra utan hjälp av kollektivet. Och så är det miljön igen ... och två fågelskådare .... Va trött man blir. Gillar golf bättre än miljöpartister!
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.