Ökad splittring mellan SOK och RF

Nu använder SOK-basen Stefan Lindeberg klarspråk: - SOK ska inte vara beroende av RF för att klara OS-uppdraget, säger Stefan Lindeberg och låter förstå att han inte alls gillar regeringens utspel där RF tilldelas pengar och att SOK ska söka anslag.

Risken enligt Stefan Lindeberg är att de olympiska idrotterna riskerar att bli utan topp- och talangstöd i vår. Efter beskedet från regeringen strax före jul har nu SOK-basen skrivit brev där han varnar alla förbund med olympisk idrott för att SOK inte har pengar till satsningar i år.

Saknar likviditet

Stefan Lindeberg menar att SOK kommer att hamna i akuta ekonomiska problem efter OS i Vancouver, där ett antal miljoner går åt och sedan återstår inte så mycket pengar i kassan.

- SOK kommer inte att kunna betala ut topp- och talangstöd som tänkt i mars/april. Vi har inte den likviditeten. Det fattas 12 miljoner kronor och det kan innebära förskjutningar i tiden, säger Stefan Lindeberg till Svenska Dagbladet.

- Lyckas vi inte lösa situationen är det risk att vi tvingas dra ned på stödet eller minska antalet aktiva i programmen.

17 miljoner saknas

Hans tolkning av regeringens beslut är att SOK nu får 23 miljoner istället för äskade 40 miljoner. I så fall innebär de uteblivna miljonerna från regeringen att 40 aktiva snart står utan pengar.

I brevet till förbundet skriver Lindeberg att den ”professionella organisation” som SOK skapat riskerar att slås sönder och att hela finansieringsprogrammet kraschar.

Regeringen tog beslutet att tilldela Riksidrottsförbundet, RF, mera pengar till att just fördela. Ett beslut som tillkom efter diskussioner om elitstödet mellan de ledande parterna inom idrotten, SOK, RF samt Sveriges paralympiska kommitté och Svenska handikappidrottsförbundet.

Han har lösningen

Men Stefan Lindeberg har en annorlunda minnesbild och levde i den tron att SOK ska få öronmärkta OS-pengar.

- Statsbidraget måste baseras på vad uppdraget faktiskt kostar. Regeringens beslut går emot en hörnsten i förhandlingsuppgörelsen.

Nu fattas 17 miljoner och Stefan Lindeberg vet hur dagens problem kan elimineras:

- Vi hoppas kortsiktigt på en lösning där RF återför de 17 miljonerna till SOK och på lång sikt att regeringen ändrar sitt beslut, säger Stefan Lindeberg.

- Vi måste samverka

RF:s ordförande Karin Mattsson Weijber betonar att samarbete är vägen till framgång. Det är just vad hon har sökt med SOK utan att mötas av det tillmötesgående som hon har önskat.

- Vi har ett gemensamt ansvar som stödorganisationer för att kunna samverka i de här frågorna, säger Mattsson Weijber till Svd.

Beträffande pengarna är hon säker på vilka intentioner som regeringen har utfärdat:

- Skillnaden är att ingen av organisationerna bestämmer eller disponerar alla summor själva.
 

Supporterklubben, det är platsen för de allra trognaste. Därför är besvikelsen stor i Malmö Redhawks sedan misstankarna visade sig riktiga. För några veckor sedan började några personer i styrelsen misstänka att pengar försvunnit. I veckan kom bekräftelsen - kontot var tömt.

"Kommunerna har slutat planera för idrott och fritid"

Många var överens vid ett seminarium i Almedalen på onsdagen, där Riksidrottsförbundet och Tankesmedjan Movium presenterade  en ny exempelsamling som belyser utmaningarna att planera för social hållbarhet och plats för idrott..

Landslaget förblir en dröm för de flesta. Få kommer ens halvvägs. Men många blir vinnare i alla fall.  De vänjer sin kropp vid rörelse – de motionerar och anstränger sig regelbundet som vuxna. De utrustar sig själva med mer styrka att stå emot ökad ålder och sjukdom. Mycket tack vare att de i unga år fick den vanan. I unga år skaffade de sig en livsstil – via idrott och skolan.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Det finns nio företag med svensk bakgrund i årets Formel 1 serie, trots att det inte finns en enda svensk förare. Det visar Spomotion Analytics färska F1-analys. Antalet svenska företag har fördubblats jämfört med i fjol. 

Första kvartalet ifjol redovisade Svenska Spel en vinst på 975 miljoner kronor för det andra kvartalet. Siffrorna för andra kvartalet 2019 visar att vinsten sjunkit till 534 miljoner. Rörelsevinsten sjönk från 301 miljoner till 197 miljoner.

Populära programmet Vinterterstudion kanske inte behöver upphöra efter hösten 2021 då Nent Group har rättigheterna. SportExpressen har avslöjat att ett samarbete kan uppstå mellan Nent Group med bland annat  kanalerna TV3, TV6, TV8 och TV10  - och SVT.

IFK Göteborg tog hjälp av agenten Denis Celebic vid 17-åringen Benjamin Nygrens övergång till Genk, en affär på runt 40 miljoner. Denis Celebic fick tre miljoner kronor för besväret. Han har fungerat som förmedlare mellan klubbarna. Det är förbjudet att använda agenter när spelaren är under 18 år.