Ökad splittring mellan SOK och RF

Nu använder SOK-basen Stefan Lindeberg klarspråk: - SOK ska inte vara beroende av RF för att klara OS-uppdraget, säger Stefan Lindeberg och låter förstå att han inte alls gillar regeringens utspel där RF tilldelas pengar och att SOK ska söka anslag.

Risken enligt Stefan Lindeberg är att de olympiska idrotterna riskerar att bli utan topp- och talangstöd i vår. Efter beskedet från regeringen strax före jul har nu SOK-basen skrivit brev där han varnar alla förbund med olympisk idrott för att SOK inte har pengar till satsningar i år.

Saknar likviditet

Stefan Lindeberg menar att SOK kommer att hamna i akuta ekonomiska problem efter OS i Vancouver, där ett antal miljoner går åt och sedan återstår inte så mycket pengar i kassan.

- SOK kommer inte att kunna betala ut topp- och talangstöd som tänkt i mars/april. Vi har inte den likviditeten. Det fattas 12 miljoner kronor och det kan innebära förskjutningar i tiden, säger Stefan Lindeberg till Svenska Dagbladet.

- Lyckas vi inte lösa situationen är det risk att vi tvingas dra ned på stödet eller minska antalet aktiva i programmen.

17 miljoner saknas

Hans tolkning av regeringens beslut är att SOK nu får 23 miljoner istället för äskade 40 miljoner. I så fall innebär de uteblivna miljonerna från regeringen att 40 aktiva snart står utan pengar.

I brevet till förbundet skriver Lindeberg att den ”professionella organisation” som SOK skapat riskerar att slås sönder och att hela finansieringsprogrammet kraschar.

Regeringen tog beslutet att tilldela Riksidrottsförbundet, RF, mera pengar till att just fördela. Ett beslut som tillkom efter diskussioner om elitstödet mellan de ledande parterna inom idrotten, SOK, RF samt Sveriges paralympiska kommitté och Svenska handikappidrottsförbundet.

Han har lösningen

Men Stefan Lindeberg har en annorlunda minnesbild och levde i den tron att SOK ska få öronmärkta OS-pengar.

- Statsbidraget måste baseras på vad uppdraget faktiskt kostar. Regeringens beslut går emot en hörnsten i förhandlingsuppgörelsen.

Nu fattas 17 miljoner och Stefan Lindeberg vet hur dagens problem kan elimineras:

- Vi hoppas kortsiktigt på en lösning där RF återför de 17 miljonerna till SOK och på lång sikt att regeringen ändrar sitt beslut, säger Stefan Lindeberg.

- Vi måste samverka

RF:s ordförande Karin Mattsson Weijber betonar att samarbete är vägen till framgång. Det är just vad hon har sökt med SOK utan att mötas av det tillmötesgående som hon har önskat.

- Vi har ett gemensamt ansvar som stödorganisationer för att kunna samverka i de här frågorna, säger Mattsson Weijber till Svd.

Beträffande pengarna är hon säker på vilka intentioner som regeringen har utfärdat:

- Skillnaden är att ingen av organisationerna bestämmer eller disponerar alla summor själva.
 

Efter månader av tystnad om nykomlingen AIK i elitserien smällde det till ordentligt på torsdagen: AIK värvar Patrik Nilsson, den enda som tillsammans med Villa/Lidköpings David Karlsson har gjort över 1 000 mål i allsvenskan/elitserien.

Det finns ett gammalt småländskt talesätt som lyder ”dä gaur allri”. Men när det gäller bandy och klubben Åby/Tjureda är kanske den rätta tillämpningen ”dä gaur allti”.

När förstudiegruppen inledde sitt arbete dagen efter den var tillsatt kännetecknades arbetet av ”finns inte en dag att förlora, bara tid att vinna”. Hallen står klar till seriestarten oktober 2019.

Efter besök i Sverige och Italien har nu Internationella Olympiska Kommitténs granskningsgrupp sagt sitt. 83 procent föredrar Italien, 55 procent Sverige som värd för vinter-OS och Paralympics 2026 enligt IOK:s omröstning som genomfördes i mars. Den 24 juni avgörs omröstningen i Lausanne, Schweiz.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg och Liverpool Football Club förlänger sitt ikoniska samarbete med ytterligare fem år 

– Carlsberg fortsätter som klubbens ”Official Beer” till slutet av säsongen 2023-24.

Denna ständiga följetong om för mycket spelreklam.  Nu tydliggör Spelinspektionen och Konsumentverket samarbetet i tillsynen av spelbolagens marknadsföring.

Samtidigt urskiljer sig idrottsstjärnor som förmådde sig att säga nej till spelbolag och de som inte kunde motstå pengarna från bolagen.

Nu straffas också de första bolagen.

SVT gör sig nu gällande i kampen om rättigheter till olika idrotter och tävlingar. Armand Duplantis, Sarah Sjöström och Daniel Ståhl är trion som blir mer synliga framöver.De tre och Europas övriga stjärnor i friidrott och simning kommer att tävla om EM-medaljer i SVT från 2020 till 2024.

Allmänt talas det om att klubbarna i bandy-Sverige har problem med ekonomin. Men Edsbyn klarar att lösa Simon Jansson. Men så sker det med hjälp av supportrarna som har gjort en insamling och fått ihop en kvarts miljon kronor!