HIF tappade 7 sponsormiljoner

Helsingborgs IF kan inte annat än visa upp siffrorna. Förlusten påvisar att 6,9 miljoner saknas och det bryter en vana av ekonomisk framgång. HIF har inte gjort annat än presenterat överskott de senaste fem åren.

- 50–55 procent av vår kostnadsmassa är personalkostnader och många spelare har långa kontrakt. När man tappar intäkter är det svårt att sänka kostnader i samma takt, säger HIF:s klubbdirektör Paul Myllenberg.

Konton som minskade

Klubben har drabbats hårt av lågkonjunkturen och det påvisas på sponsorkontot. 30,8 miljoner under 2008 blev nu till 23,7. Där försvann 7,1 miljoner.

- Tappet på sponsorsidan blev dubbelt så stort som vi trodde och det berodde i huvudsak på finanskrisen. Företag var tvungna att prioritera andra saker än HIF och det har jag respekt för, förklarar Paul Myllenberg i Helsingborgs Dagblad.

Exklusive spelarförsäljningar omsatte HIF 64,3 miljoner (mot 70 året innan), det egna kapital sjönk från 10,7 till 2,9 miljoner och föreningens samlade vinstmedel var 4,6 miljoner vid årsskiftet.

- Vi vill ha ett eget kapital på sex miljoner eller mer. Det har vi inte nu, men det är inget som oroar, säger tillförordnad ordförande, Lars Öijer.

Bosse Nilsson utköpt

Kostnaderna höll HIF i schakt medan intäkterna minskade, lyder sammanfattningen.

Nu har klubben beslutat att fullfölja i fallet Bosse Nilsson, förre tränaren som hade ett kontrakt som sträckte sig till och med 2010. HIF och han är överens om en summa i förväg och därmed är den kostnaden något mindre än om han skulle haft månadslöner för hela årret.

Likaså ska det dyka upp mera pengar på egna kontot. Parma ska betala för McDonald Mariga och kommunen väntas snart ge klartecken till ett köp av inomhushallen vid Olympia.

Av det villkorade kapitaltillskottet från 2003 återstår 15,6 miljoner.

- Det känner vi stor respekt inför. Ambitionen är att sätta press på oss själva och betala tillbaka pengarna så fort som möjligt, säger Lars Öijer i HD.

Skuldtyngda Östersunds FK:s desperata handling att skriva upp värdet på spelartruppen till 64,9 miljoner kronor för att rädda elitlicensen får bakläxa av Svenska fotbollförbundets ekonomichef Kjell Sahlström.  ÖFK gick med drygt 50 miljoner i förlust 2019 och det egna kapitalet visade på minus 19,7 miljoner vid årets slut.

- Nej, man kan inte göra på det här sättet och det vet alla klubbar, säger Sahlström, som också är sekreterare i licensnämnden, till SVT Sport. 

Svenska bandyförbundets avtal med Uppsala kommun går ut i år. Bli inte ett dugg förvånade om nästa års final spelas i Västerås. Jag ställde frågan till Bandyförbundets ordförande Per Anders ”Nöne” Gustafsson. Hans svar: ”Rocklunda är vår största inomhusarena”. Det är svar nog. Cirka 7 000 åskådare ryms i arenan.

Nu finns svart på vitt. 22 personer i Fifas exekutivkommitté fick mutor för att rösta så att Ryssland och/eller Qatar tilldelades fotbolls-VM 2018 och 2022 menar amerikanska åklagare enligt The New York Times.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

I tider av stor ekonomisk oro har SHL-laget Malmö Redhawks skrivit ett tre-årigt samarbetsavtal, värt 5 miljoner, med RSA-gruppen, el och data. Företaget, med sin bas i syd-Sverige, är först på den nya nivån ”Stjärnpartner” och blir Redhawks största partner.

ATG delar ut vinster i efterhand efter att ha avslöjat en spelkupp.

Nu har ATG tagit beslut.. Spelaren på Malta som vann 15,5 miljoner får ingapengar utan de går i stället till 95 000 kunder.

Nent Group med Viasat förlorar rättigheterna till Champions League efter 29 år. En ny aktör tar över efter säsongen 2021?  Dagens Media skriver att Telia, som äger TV4, har köpt rättigheterna för 1 miljard kronor per år. Telia uppges ha köpt rättigheten till 2024.

Det uppges vara samma summa som Nent Group betalade för rättigheten i Sverige, Danmark och Norge för att få sända Champions League. 

För mindre än en månad sedan avbröts den hockeyallsvenskan finalen mellan Björklöven och Modo – ställningen var 1-1 i matcher och båda lagen tvingades ställa in resten av säsongen med anledning av corona-utbrottet.

I dag är Modo:s trupp slagen i spillror och ledarduon Björn Hellqvist, tränare och Fredrik Glader, sportchef, har den svåra uppgiften att bygga ett helt nytt lag inför säsongen 2020-2021.