Messi tjänar dubbelt upp mot Zlatan

Messi tjänar 330 miljoner kronor per år och är i dag den högst betalde fotbollsspelaren i världen. David Beckham mister förstaplatsen, den positionen som han har haft i fyra år. På åttonde plats återfinns Zlatan Ibrahimovic.

Notera skillnaden – Messis 330 miljoner mot Zlatans 145. Det anger hur uppskattade och värdefulla de är och för många framstår nog skillnaden som bra mycket större än vad man förväntade sig.

Messi (330 miljoner), Thierry Henry (180), Zlatan (145) och Xavi (110) tjänar totalt 765 miljoner. Ni kan ju föreställa er den totala lönekostnaden i Barcelona.

Beckhams reklamförmögenhet

Annars har världslistan de självklara namnen – Messi följs av Cristiano Ronaldo, Kaká, Thierry Henry, Ronaldinho och Carlos Tevez och därpå kommer så Zlatan som var sjua på motsvarande lista i fjol.

Den franska facktidningen France Football lägger ner stor möda för att försöka samla in stjärnornas alla lönekuvert. Dvs klubbens uppskattning, bonusar och alla extrapengar från sponsorer och diverse reklamuppdrag.

David Beckham har varit en av världens två bäst betalde spelare i nio år, varav han har toppat listan vid fem tillfällen.

Inte minst har det skett tack vare alla uppdrag vid sidan av fotbollsplanen. Hans marknadsvärde är fortfarande högt och här tjänar han 250 miljoner, främst via sina fotbollsskor och förmånliga sponsoravtal med Adidas, Giorgio Armani och Motorola.Det han uträttar på fotbollsplanen hos Los Angeles Galaxy inskränker sig i sammanhanget till blygsamma 41 miljoner.

Spanska tjocka lönekuvert

För Messi är förhållande det motsatta. Det är hans fotbollskunskaper som uppskattas mest.

Zlatan Ibrahimovic har 120 miljoner i lön, 5 miljoner i bonus och den återstående delen från reklamuppdrag, enligt France Football

Notera:
Att Messi är världens fjärde högst betalde idrottsutövare efter Tiger Woods, Phil Mickelson and LeBron James. Sedan Fernando Alonso och Michael Schumacher varpå Beckham kommer som sjua.

Att fem spelare bland de tio främsta hör hemma i spanska La Liga.

Att spanska lönekuvert är tjockast. I Barcelona och Real Madrid är det gigantiska konton.

Att bäst betald i Premier League är Manchester Citys Carlos Tevez.

Att Milans Ronaldinho har högst lön i italienska Serie A.

Att Jose Mourinho i Inter är den högst betalde tränaren före Manchester Citys Roberto Mancini.

Att det inte finns en enda engelsk manager bland de 20 högst betalda tränarna.

Att Fabio Capello är den förbundskapten som har mest betalt. Därpå följer Guus Hiddink efter sitt uppdrag i Ryssland.

Fakta

De 20 bäst betalda spelarna:
1. Lionel Messi, Barcelona 330 mkr
2. David Beckham, LA Galaxy/Milan 304 mkr
3. Cristiano Ronaldo, Real Madrid 300 mkr
4. Kaká, Real Madrid 188 mkr
5. Thierry Henry, Barcelona 180 mkr
6. Ronaldinho, Milan 172 mkr
7. Carlos Tevez, Manchester City 154 mkr
8. Zlatan Ibrahimovic, Barcelona 145 mkr
9. Frank Lampard, Chelsea 142 mkr
10. Samuel Eto´o, Inter 138 mkr
11. Didier Drogba, Chelsea 130 mkr
12. Carles Puyol, Barcelona 128 mkr
13. Wayne Rooney, Manchester U 126 mkr
14. Michael Ballack, Chelsea 122 mkr
15. Fernando Torres, Liverpool 117 mkr
16. Steven Gerrard, Liverpool 115 mkr
17. John Terry, Chelsea 114 mkr
18. Xavi, Barcelona 110 mkr
19. Gianluigi Buffon, Juventus 106 mkr
20. Francesco Totti, Roma 101 mkr

De tio bäst betalda tränarna:
1. Jose Mourinho Inter 11.7 miljoner pund
2. Roberto Mancini Manchester City 10.8
3. Felipe Scolari FC Bunyodkor 8.5
4. Jurgen Klinsmann ex-Bayern München 8.1 
5. Fabio Capello England 7.5
6. Guus Hiddink Ryssland 7.1
7. Sir Alex Ferguson Manchester United 6,5
8. Pep Guardiola Barcelona 5.8
 9. Arsene Wenger Arsenal 5.7
10. Louis Van Gaal Bayern München 5.4
Källa: France Football

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.