”Nu är ni rökta hos mig”

Marco Engberg, svensk bandys störste enskilde sponsor, har utlovat en mångmiljonsatsning samtidigt som hans företag har hamnat hos kronofogden. ”Nu är ni rökta hos mig, nu får ni ta allt med min advokat”, svarar han när tidningen Arbetarbladet vill ha en kommentar.

Marco Engberg och hans företag, Fortress Axalux, har tidigare fått profilen som svensk bandyns störste sponsor. Han har låtit företaget betala lönen för flera av landets främsta spelare. Senaste vintern gällde det Hammarbys David Karlsson och Sandvikens Magnus Muhrén, Christoffer Edlund och Daniel Mossberg.

Han vill ha bort lull-lull

Marco Engberg har också gått ut med beskedet att han ska börja jobba i Sandvikens marknadsgrupp eftersom arbetet varit stenåldersmässigt.

- Man måste titta på hur det fungerar i ett företag, vilka saker man kan erbjuda för att attrahera de som köper. Det känns det inte som SAIK har gjort någonsin, sa Marco Engberg till Arbetarbladet.

- Det krävs kunskap, man kan inte bara säga till någon ”fixa fram fyra miljoner” utan att tala om hur. Vi kan lära dem hur man sköter det. Det här ska bli bra och jag vill bygga upp en organisation successivt. Det ska bli seriöst och inte bara lull-lull.

En ouppklarad rättsprocess med Saab

Nu framkommer att Fortress Axalux har hamnat hos kronofogden. ”En ouppklarad rättsprocess med en uppdragsgivare till Fortress Axalux”, anger Marco Engborg som skäl till att företaget inte har betalat sina räkningar.

Han säger också till Arbetarbladet att han har sålt bolaget och att han inte längre har något med det att göra.

Fortress Axalux har sålt och monterar inbrottsskydd som säkerhetsgaller, jalusier och grindar åt butiker, företag och privatpersoner. Företagets vd Marco Engborg har varit verksam sedan i början på 1990-talet, som vd i bolaget Galler & Säkerhetssystem AB, som blev Fortress Galler & Säkerhetssystem, som blev Fortress Sweden AB.

2006 fusionerades Fortress med konkurrenten Axalux och omsättningen ökade från cirka 50 miljoner kronor per år till det dubbla.

Fordringar på 1,8 miljoner

Marco Engborg har själv uppgett att han äger mer än halva bolaget medan två irländare står för verksamheten i Storbritannien.

Men Fortress Axalux Sweden AB, ett helägt dotterbolag till Fortress Axalux AB (där ingen verksamhet bedrivits), bytte namn i mitten av april, till Smidespartner i Sthlm AB, enligt Arbetarbladet och samtidigt ska Marco Engborg ha lämnat styrelsen.

Nu avslöjas att det finns ett 40-tal fordringar, totalt 1,8 miljoner kronor, hos kronofogden.

"Stämning att vänta"

Tidningen ringde Marco Engberg för att be om en kommentarer till händelserna och möttes då av svaret:

- Du ska inte skriva ett ord om det, gör du det har ni en stämning att vänta. Och det blir inte en krona till bandyn i fortsättningen, är det någon som undrar varför ska jag referera till dig personligen.

Han menar att en rättsprocess pågår och det handlar om Saab Security och en upphandling om säkerheten vid Oskarshamns kärnkraftverk, ett kontrakt värt 392 miljoner kronor.

Enligt Marco Engborg har Fortress Axalux fordringar på miljontals kronor vilket föranlett en stämningsansökan.

- Dom har inte betalt oss och skriver du något kan det kanske förstöra allt, säger Marco Engborg och berättar att bolaget Smidespartner i Sthlm AB, tidigare Fortress Axalux Sweden AB, nu ska upplösas och att verksamheten i fortsättningen ska bedrivas i ett annat bolag.

"Alla har fått betalt"

Marco Engborg uppger också att uppgörelser är nådda med fordringsägarna.

- Alla har fått betalt och alla har varit nöjda. Det finns ingen större fordringsägare som vi inte gjort upp med.

Han tycker att publiciteten påverkar hans inställning till sponsring.

- Motiveringen att sponsra ökar ju inte direkt när man förföljs på det här sättet. Det är bara massa badwill, jag gör det här för att vara snäll, som välgörenhet. Och SAIK har fått alla sina utbetalningar, precis som Brynäs, som jag också sponsrar. Det var en mindre summa, 200 000 kronor, som jag betalade och dom är jättenöjda.

BK Häcken har en ekonomisk framgång  som enbart Malmö FF överträffar i Allsvenskan. Sponsorintäkterna i Häcken har ökat med 800 procent på tio år. Nu redovisas ett  rekordår, Ökningen från i fjol är 24 procent, och målet om 30 miljoner i partnerintäkter har passerats.

Men på lördagen tvingades klubbens anhängare inse att den viktigaste spelaren, brassen Paulinho, flyttar utomlands igen. Efter 97 mål och 33 assist i Häcken vill han fortsätta i israeliska Hapoel de närmaste 18 månaderna.

Det finns ingen gata i Sverige som kan mäta sig med Evenemangsgatan i Göteborg. Sträckan mellan Scandinavium och Ullevi, med närheten till Gamla Ullevi och Valhalla är arenatätast i landet och har därtill med ett massivt utbud.

Men det finns heller ingen gata i landet som är så omdiskuterad och väcker så mycket tankar på förändring. Nu finns förslag om att riva både Ullevi och Scandinavium!

Man kan tro att Jämtländska Sportkompaniet har fått storhetsvansinne… Bolaget arrangerar sprinttävlingen på Östersunds skidstadion i samarbete med ett ett tyskt och norskt bolag,  och de står nu bakom en uppgraderad tour som stöttar de lokala arrangörerna i varje land och stad. Totalt handlar det en nysatsning på flera miljoner. Målet är att Supersprint på 100 meter snö ska bli en World Sprint Series inom fyra år för damer och herrar. Bland annat en tävling i Dubai, jo, på snö. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nils Wiberg med sitt företag Prioritet Finans är en av landets största idrottssponsorer. Nu har han tagit nya beslut. Hans miljoner ska få fart på de svenska herrarna i längdåkning och samtidigt blir han stjärnsponsor till IFK Göteborg Futsal. 

14-20 oktober vänds tennisblickarna mot Kungliga Tennishallen i Stockholm när det är dags för klassiska Stockholm Open. Nu är det klart att hela turneringen sänds på Eurosport och Kanal 9.

IFK Göteborg tog hjälp av agenten Denis Celebic vid 17-åringen Benjamin Nygrens övergång till Genk, en affär på runt 40 miljoner. Denis Celebic fick tre miljoner kronor för besväret. Han har fungerat som förmedlare mellan klubbarna. Det är förbjudet att använda agenter när spelaren är under 18 år.