”Nu är ni rökta hos mig”

Marco Engberg, svensk bandys störste enskilde sponsor, har utlovat en mångmiljonsatsning samtidigt som hans företag har hamnat hos kronofogden. ”Nu är ni rökta hos mig, nu får ni ta allt med min advokat”, svarar han när tidningen Arbetarbladet vill ha en kommentar.

Marco Engberg och hans företag, Fortress Axalux, har tidigare fått profilen som svensk bandyns störste sponsor. Han har låtit företaget betala lönen för flera av landets främsta spelare. Senaste vintern gällde det Hammarbys David Karlsson och Sandvikens Magnus Muhrén, Christoffer Edlund och Daniel Mossberg.

Han vill ha bort lull-lull

Marco Engberg har också gått ut med beskedet att han ska börja jobba i Sandvikens marknadsgrupp eftersom arbetet varit stenåldersmässigt.

- Man måste titta på hur det fungerar i ett företag, vilka saker man kan erbjuda för att attrahera de som köper. Det känns det inte som SAIK har gjort någonsin, sa Marco Engberg till Arbetarbladet.

- Det krävs kunskap, man kan inte bara säga till någon ”fixa fram fyra miljoner” utan att tala om hur. Vi kan lära dem hur man sköter det. Det här ska bli bra och jag vill bygga upp en organisation successivt. Det ska bli seriöst och inte bara lull-lull.

En ouppklarad rättsprocess med Saab

Nu framkommer att Fortress Axalux har hamnat hos kronofogden. ”En ouppklarad rättsprocess med en uppdragsgivare till Fortress Axalux”, anger Marco Engborg som skäl till att företaget inte har betalat sina räkningar.

Han säger också till Arbetarbladet att han har sålt bolaget och att han inte längre har något med det att göra.

Fortress Axalux har sålt och monterar inbrottsskydd som säkerhetsgaller, jalusier och grindar åt butiker, företag och privatpersoner. Företagets vd Marco Engborg har varit verksam sedan i början på 1990-talet, som vd i bolaget Galler & Säkerhetssystem AB, som blev Fortress Galler & Säkerhetssystem, som blev Fortress Sweden AB.

2006 fusionerades Fortress med konkurrenten Axalux och omsättningen ökade från cirka 50 miljoner kronor per år till det dubbla.

Fordringar på 1,8 miljoner

Marco Engborg har själv uppgett att han äger mer än halva bolaget medan två irländare står för verksamheten i Storbritannien.

Men Fortress Axalux Sweden AB, ett helägt dotterbolag till Fortress Axalux AB (där ingen verksamhet bedrivits), bytte namn i mitten av april, till Smidespartner i Sthlm AB, enligt Arbetarbladet och samtidigt ska Marco Engborg ha lämnat styrelsen.

Nu avslöjas att det finns ett 40-tal fordringar, totalt 1,8 miljoner kronor, hos kronofogden.

"Stämning att vänta"

Tidningen ringde Marco Engberg för att be om en kommentarer till händelserna och möttes då av svaret:

- Du ska inte skriva ett ord om det, gör du det har ni en stämning att vänta. Och det blir inte en krona till bandyn i fortsättningen, är det någon som undrar varför ska jag referera till dig personligen.

Han menar att en rättsprocess pågår och det handlar om Saab Security och en upphandling om säkerheten vid Oskarshamns kärnkraftverk, ett kontrakt värt 392 miljoner kronor.

Enligt Marco Engborg har Fortress Axalux fordringar på miljontals kronor vilket föranlett en stämningsansökan.

- Dom har inte betalt oss och skriver du något kan det kanske förstöra allt, säger Marco Engborg och berättar att bolaget Smidespartner i Sthlm AB, tidigare Fortress Axalux Sweden AB, nu ska upplösas och att verksamheten i fortsättningen ska bedrivas i ett annat bolag.

"Alla har fått betalt"

Marco Engborg uppger också att uppgörelser är nådda med fordringsägarna.

- Alla har fått betalt och alla har varit nöjda. Det finns ingen större fordringsägare som vi inte gjort upp med.

Han tycker att publiciteten påverkar hans inställning till sponsring.

- Motiveringen att sponsra ökar ju inte direkt när man förföljs på det här sättet. Det är bara massa badwill, jag gör det här för att vara snäll, som välgörenhet. Och SAIK har fått alla sina utbetalningar, precis som Brynäs, som jag också sponsrar. Det var en mindre summa, 200 000 kronor, som jag betalade och dom är jättenöjda.

Östersunds FK gör ett minusresultat på närmare 40 miljoner kronor i stället för beräknade 18,5. Anledningen är att bolagsstyrelsen plockat bort den förväntande 15 miljonerna från Cypernbolaget Puls 8 i  balansräkningen. Årsredovisningen blev klar på onsdagskvällen 

- Det är ett katastrofresultat, bekräftar klubbens vd, Lennart Ivarsson.

Idrottsparken blev Nya Parken som blev Östgötaporten som nu blir, ja vad då? Vid onsdagens årsmöte avslöjade IFK att ett företag har köpt rättigheterna till fotbollsarenan. 

-  Det är en av de största affärerna klubben någonsin gjort, säger klubbchefen Patrik Selin

Vasalopsspåren är räddade och nu står arrangörerna och cirka 30 000 åkare inför rejäla prövningar under några dagar. På fredag blir det skidåkning under synnnerligen annorlunda villkor . 

Då körs både Nattvasan 90 för fjärde året och Nattvasan 45 för andra året – en magiskt nattlig skidfärd i fäders spår! Med flera kändisar, bl a Marcus Hellner och ytterligare  tre olympiska guldmedaljörer bland drygt 2 200 anmälda .

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Han kunde inte ens drömma om vad som skulle hända. Men det är han själv som med idéer, målmedvetenhet och mycket arbete ligger bakom allt.

Andreas Ottermark är ett bevis på vad målmedvetenhet och entusiasm kan åstadkomma.

Han äger nu ett företag som 2020 beräknas omsätta 200 miljoner. Och som har en tillväxt om minst 50 miljoner per år. Jo, faktiskt, sådan framgång har ISP Sport & Marketing.

Han lever ensam i dag och på existensminimum med en skuld hos Kronofogden på 20 miljoner kronor. Hustru och barn har flyttat och han tvingades lämna hus och jobb, men har nu varit spelfri i 20 månader och ser, trots all bedrövelse, en fortsättning på livet.

På ett år omsatte han 200 miljoner hos spelbolagen, han som knappt hade köpt en trisslott tidigare… Nu berättar han allt i boken Lukas Betting. Inte minst hur lätt det är att bli spelmissbrukare.

EBU, Europeiska radio- och TV-unionen, har säkrat både en förlängning och ett nytt avtal med  Internationella skidskytteförbundet. Ett kontrakt som gäller fram till 2026, med en möjlighet för IBU och EBU att förlänga ytterligare fyra år. Det innebär att det blir fortsatt mycket skidskytte i SVT.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.