Flera avhopp - Hammarby spricker

Hammarby fotboll spricker. Det ekonomiska hotet kvarstår och flera ledande personer hoppar av. Först vd:n Åsa Sånemyr och på torsdagskvällen även Henrik Wesslén och Per Apelgren. Samtidigt framkom att att Apelgren tillhörde finansiärerna när Hallenius köptes till klubben och nu hade en dubbelroll vid försäljningen.

Henrik Wesslén var ordförande i både Hammarby IF TFF och Hammarby Fotboll AB, och Per Apelgren ledamot i Hammarby Fotboll AB. Med omedelbar verkan släpper de sina uppgifter.

Ett nytt årsmöte planeras till november. Ny ordförande så länge blir Kent Hertzell, enligt Sportbladet.

- Någon måste representera föreningen och svara på frågor, som Hertzell uttrycket det i tidningen.

I Hammarby Fotboll AB står AEG:s svenske representant Per Magnusson, som knuffades fram när Wesslén röstades bort, som tillfällig ordförande. Något som bryter mot en överenskommelse när AEG och Hammarby blev partners, men som nu ansågs som det bästa under rådande omständigheter.

Det som skedde under dryga 24 timmar under onsdagen och torsdagen kan inte vara annat än det värsta och mest kaotiska i Hammarbys historia.

”Jobbet egentligen jätteroligt”

Efter alla turer runt Linus Hallenius och hans övergång till Genoa blev det utlösande för vd:n Åsa Sånemyrs uppsägning. Hon hade fått nog och anser det var omöjligt att jobba vidare i en klubb utan struktur.

Sånemyr avslöjar att Hammarby Fotboll AB bara var två veckor från konkurs innan uppgörelsen med Linus Hallenius gick igenom.

Att hon inte ser något annat val än att säga upp sig efter bara fem månader beklagar hon i själva verket:

- Jag tycker det är väldigt tråkigt för det här är ett jätteroligt jobb, men samarbetet med bolagsstyrelsen fungerar inte, säger Åsa Sånemyr.

Åsa Sånemyr, Hammarby Fotboll AB:s vd, har sagt upp sig från företaget. Hon lämnade beskedet till tf styrelseordförande Per Magnusson efter att överenskommelsen kring Linus Hallenius var klar under gårdagen.

”Underminerar mitt jobb”

- Jag tycker det här är ett jättekul jobb och det finns så mycket att göra, men det är omöjligt för mig att arbeta med den styrelsestruktur som finns idag, säger Åsa Sånemyr.

- Bolagsstyrelsen underminerar mitt arbete hela tiden, till exempel genom att läcka ut uppgifter och jobba operativt. Vi har diskuterat problematiken kring det flera gånger, men det bara fortgår.

Åsa Sånemyr tillträdde för fem månader sedan och har lett arbetet med att få en sund ekonomi i Hammarby Fotboll AB och skapandet av en ny organisation efter att företaget sa upp personal i våras.

En passiv styrelse

- Under fem månader jag arbetat har inte bolagsstyrelsen kommit med en enda strategi eller en enda målsättning. Hammarby IF FF:s medlemmar måste fundera på hur styrelsestrukturen ska se ut för jag tror inte det hänger enbart på vilka personer som sitter i styrelsen utan strukturen är fel.

Under sin tid har Åsa Sånemyr mött massor med eldsjälar som gör allt för att Hammarby Fotboll ska bli framgångsrikt.

- Det smärtar mig mest att lämna alla som kämpar så hårt. Medarbetarna får alldeles för lite cred för den energi de lägger ner för Hammarby Fotbolls bästa, säger Åsa Sånemyr.

Ett kaos som bara blir värre

Per Magnusson, tf styrelseordförande i Hammarby Fotboll AB, beklagar Åsa Sånemyrs vilja att sluta i klubben.

- Samtidigt har jag förståelse och respekt för hennes beslut. Åsa har varit enastående vd. Åsa är en skicklig företagsledare med stor integritet och arbetskapacitet Hon har under mycket besvärliga omständigheter framgångsrikt lett Hammarby Fotboll och bland annat tillsammans med sportchefen Thomas Andersson nyligen rott i land en av Hammarbys viktigaste och bästa affärer.

Åsa Sånemyr fortsätter sitt jobb i Hammarby Fotboll AB uppsägningstiden ut.

Alla fakta som har framkommit under de senaste dagarna påvisar inte annat än ett kaos i Hammarby. Uppgifter om vad som har hänt och vad som är sant korsar varandra ideligen och frågan är om och hur det kan bli ordning i klubben igen.

Fakta

Här försvinner miljonerna

Hammarby säljer Linus Hallenius till Genoa och övergångssumman är hemlig. Men bedömare gör gällande att det torde röra sig runt 14 miljoner kronor. Men klubben får långt ifrån behålla de pengarna trots att varje krona är livsviktig i dagsläget.

- 7 procent, runt 1 miljon kronor, betalas ut till agenten.

- 15 procent, dryga 2 miljoner, går till Hallenius moderklubb, GIF Sundsvall.

- X antal procent går till den grupp av finansiärer som möjliggjorde Hallenius övergång från Sundsvall. Gruppen benämns ”Transferkorgen”, enligt DN, och består bl a av förre vd:n Michael Andersson, förre spelaren Mikael Lindqvist och - Per Apelgren. Gruppen ska få tillbaka sitt satsade kapital samt en betydande del av övergångsbeloppet.

Apelgren, då? Ja när röstningen skedde beträffande ja eller nej till en försäljning av Hallenius var det han som fällde avgörande när tre AEG-representanter sa ja medan en trio Bajen-ledare sa nej.

Apelgren satt på två stolar, som ledamot i Hammarbys fotboll och som finansiär av spelaren diskussionen gällde.

Vita Hästen gör sin bästa säsong på länge i Hockeyallsvenskan. Men de ekonomiska villkoren är hotfulla och förtar delar av glädjen..

 "Det är tuffa siffror", säger klubbchefen Dan Björkman.

Klubben måste ha in 5 miljoner kronor innan sista april för att klara elitlicensen, det är den bistra verkligheten.

66-årige Lasse Diding, välkänd i Varberg som mångmiljonär, kommunist , fastighetsägare och tidigare hotelldirektör får rubriker eftersom han vill köpa namnet på stans bästa fotbollsarena, gamla traditionella Folkbergsvallen  och  döpa om den till Leninstadion

Diding  har redan en Leninstaty som han vill ställa vid fotbollsarenan i Varberg – lagom till den allsvenska arenan.

Haninge kommun storsatsar på barn och ungas hälsa – med hjälp av Hälsofrämjandets koncept Fredagsfys Sverige. Satsningen ska få skolbarn i kommunen att röra på sig och äta lite sundare.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elias Pettersson genombrott i NHL är välkänt. Att hans stjärnglans stärks stadigt kommer det nu ytterligare bevis på. Han har skrivit ett personligt kontrakt med Vitamin Well där han ska bli en av varumärkets ambassadörer. Han  blir företagets första ambassadör inom ishockey.

Han lever ensam i dag och på existensminimum med en skuld hos Kronofogden på 20 miljoner kronor. Hustru och barn har flyttat och han tvingades lämna hus och jobb, men har nu varit spelfri i 20 månader och ser, trots all bedrövelse, en fortsättning på livet.

På ett år omsatte han 200 miljoner hos spelbolagen, han som knappt hade köpt en trisslott tidigare… Nu berättar han allt i boken Lukas Betting. Inte minst hur lätt det är att bli spelmissbrukare.

EBU, Europeiska radio- och TV-unionen, har säkrat både en förlängning och ett nytt avtal med  Internationella skidskytteförbundet. Ett kontrakt som gäller fram till 2026, med en möjlighet för IBU och EBU att förlänga ytterligare fyra år. Det innebär att det blir fortsatt mycket skidskytte i SVT.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.