Leksand tvingas låna 3 miljoner

Leksands IF måste låna 3 miljoner kronor när likviditeten är nere på bottennivå. Bristen på pengar tvingar klubben till en överenskommelse med Leksands kommun, där aktier i ett av klubbens dotterbolag utnyttjas.

Leksands mångmiljonsatsningar i flera år för att nå elitserien har grävt hål i föreningens ekonomi. I Leksands IF Holding AB är affärsverksamheten samlad och utan dotterbolagens relativa välmående har den sportsliga satsningen aldrig varit möjlig.

Underskott på 10 miljoner

Klubben har nått vägs ände. Vid senaste årsmöte blottades bristerna, underskottet var så stort som 10 miljoner.

Nu framkommer den verkliga konsekvensen - avsaknaden av likviditet har försatt föreningen i ett akut läge.

Parterna, föreningen, kommunen och Leksands Sparbank, väljer att berätta sanningen nu när de väl har enats om ett avtal som räddar klubben.

Banken krävde säkerhet

Banken ger klubben ett lån på 3 miljoner kronor mot en säkerhet som består av kommunens aktier värda 3 miljoner i ett av klubbens affärsbolag, Leksands Strand.

- Vi ser det som viktigt att föreningen får en långsiktigt trygg ekonomi där de kan anpassa verksamheten efter rådande situation, säger kommunstyrelsens ordförande Ulrika Liljeberg (C) i ett pressmeddelande.

Situationen var så akut att hon fattade ett s k ordförandebeslut i frågan vilket innebar att frågan avgjordes omedelbart.

Ingår i en långsiktig plan

- På det här sättet hjälper vi föreningen att fokusera på arbetet med att få till en bredare och mer långsiktig ekonomisk bas. Vi har goda förhoppningar om att en lösning kan redovisas under den närmaste tiden.

Mats Aspemo, vd i Leksand sedan bara ett par månader, fick som en av sina första arbetsuppgifter:

- Lånet ingår i en långsiktsplan för att få en bra ekonomisk plattform för Leksands IF de kommande åren. Lånet från Leksands Sparbank, där kommunen går in som borgensman, är alltså en del av en helhet i en långsiktsplan för att täcka upp en likviditetsbrist, säger Aspemo.

"Har skett även tidigare"

Enligt vd:n är åtgärden inte unik för den här säsongen utan det har skett även tidigare.

I vilket fall är målsättningen att skapa ett s k fyrpartssamarbete mellan Leksands IF, stora sponsorer, Leksands Sparbank och Leksands kommun.

- Med en hållbar finansiering över en längre period kan vi i lugn och ro fortsätta bedriva elitishockey på den nivå vi är i dag, säger Aspemo.

"Inte så förbaskat panikslaget"

I helgen ansåg Aspemo och ordförande Bertil Daniels att det var viktigt att förtydliga vad som sker just nu. I ett meddelande till partners och sponsorer skriver de:

- Sportsligt innebär det att vi har elitserieambitioner men att det inte ska behöva vara så förbaskat panikslaget att vi måste upp omedelbart. För hög stressnivå skapar inga bra förutsättningar för goda prestationer varken inom sporten eller någon annanstans.

De betonar att nu sker ett mera långsiktigt arbete och det ska bli möjligt tack vare affärskonstruktioner:

- En diskussion förs nu med övriga aktieägare kring hur Tegera Arena kan återtas under Leksands IF 100% ägande i avsikt att ge en plattform för en långsiktig ekonomisk plan där ishockeyn och sporten är i fokus. De kvarvarande aktierna i Holding AB borde enligt oberoende värderingar ge en möjlighet att byta tillbaka Tegera Arena och släppa ägandet i Leksand Strand där möjligheterna för Leksands IF intäktsmässigt är små framöver.

Det finns ett gammalt småländskt talesätt som lyder ”dä gaur allri”. Men när det gäller bandy och klubben Åby/Tjureda är kanske den rätta tillämpningen ”dä gaur allti”.

När förstudiegruppen inledde sitt arbete dagen efter den var tillsatt kännetecknades arbetet av ”finns inte en dag att förlora, bara tid att vinna”. Hallen står klar till seriestarten oktober 2019.

Det blir stjärntätt när Bauhaus-galan avgörs på Stadion torsdagen den 30 maj, Kristi Himmelsfärds dag. Tio världsettor kommer till Diamond League-tävlingen. Många frågar sig om stavhopparen Armand ”Mondo” Duplantis också deltar..

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Fotbolls-VM för damer kommer allt närmare. Den 7 juni är det avspark i Frankrike.

Damfotboll är i fokus och det framkommer på olika sätt – bl a via sponsring. Bostadsutvecklaren Obos bidrar med sammanlagt 1,3 miljoner kronor till de svenska landslagsspelarnas hemmaklubbar och 1,2 miljoner NOK till de norska för att kompensera ojämlikheten i ersättning från internationella fotbollsförbundet Fifa.

Denna ständiga följetong om för mycket spelreklam.  Nu tydliggör Spelinspektionen och Konsumentverket samarbetet i tillsynen av spelbolagens marknadsföring.

Samtidigt urskiljer sig idrottsstjärnor som förmådde sig att säga nej till spelbolag och de som inte kunde motstå pengarna från bolagen.

Nu straffas också de första bolagen.

SVT gör sig nu gällande i kampen om rättigheter till olika idrotter och tävlingar. Armand Duplantis, Sarah Sjöström och Daniel Ståhl är trion som blir mer synliga framöver.De tre och Europas övriga stjärnor i friidrott och simning kommer att tävla om EM-medaljer i SVT från 2020 till 2024.

Allmänt talas det om att klubbarna i bandy-Sverige har problem med ekonomin. Men Edsbyn klarar att lösa Simon Jansson. Men så sker det med hjälp av supportrarna som har gjort en insamling och fått ihop en kvarts miljon kronor!