Leksand tvingas låna 3 miljoner

Leksands IF måste låna 3 miljoner kronor när likviditeten är nere på bottennivå. Bristen på pengar tvingar klubben till en överenskommelse med Leksands kommun, där aktier i ett av klubbens dotterbolag utnyttjas.

Leksands mångmiljonsatsningar i flera år för att nå elitserien har grävt hål i föreningens ekonomi. I Leksands IF Holding AB är affärsverksamheten samlad och utan dotterbolagens relativa välmående har den sportsliga satsningen aldrig varit möjlig.

Underskott på 10 miljoner

Klubben har nått vägs ände. Vid senaste årsmöte blottades bristerna, underskottet var så stort som 10 miljoner.

Nu framkommer den verkliga konsekvensen - avsaknaden av likviditet har försatt föreningen i ett akut läge.

Parterna, föreningen, kommunen och Leksands Sparbank, väljer att berätta sanningen nu när de väl har enats om ett avtal som räddar klubben.

Banken krävde säkerhet

Banken ger klubben ett lån på 3 miljoner kronor mot en säkerhet som består av kommunens aktier värda 3 miljoner i ett av klubbens affärsbolag, Leksands Strand.

- Vi ser det som viktigt att föreningen får en långsiktigt trygg ekonomi där de kan anpassa verksamheten efter rådande situation, säger kommunstyrelsens ordförande Ulrika Liljeberg (C) i ett pressmeddelande.

Situationen var så akut att hon fattade ett s k ordförandebeslut i frågan vilket innebar att frågan avgjordes omedelbart.

Ingår i en långsiktig plan

- På det här sättet hjälper vi föreningen att fokusera på arbetet med att få till en bredare och mer långsiktig ekonomisk bas. Vi har goda förhoppningar om att en lösning kan redovisas under den närmaste tiden.

Mats Aspemo, vd i Leksand sedan bara ett par månader, fick som en av sina första arbetsuppgifter:

- Lånet ingår i en långsiktsplan för att få en bra ekonomisk plattform för Leksands IF de kommande åren. Lånet från Leksands Sparbank, där kommunen går in som borgensman, är alltså en del av en helhet i en långsiktsplan för att täcka upp en likviditetsbrist, säger Aspemo.

"Har skett även tidigare"

Enligt vd:n är åtgärden inte unik för den här säsongen utan det har skett även tidigare.

I vilket fall är målsättningen att skapa ett s k fyrpartssamarbete mellan Leksands IF, stora sponsorer, Leksands Sparbank och Leksands kommun.

- Med en hållbar finansiering över en längre period kan vi i lugn och ro fortsätta bedriva elitishockey på den nivå vi är i dag, säger Aspemo.

"Inte så förbaskat panikslaget"

I helgen ansåg Aspemo och ordförande Bertil Daniels att det var viktigt att förtydliga vad som sker just nu. I ett meddelande till partners och sponsorer skriver de:

- Sportsligt innebär det att vi har elitserieambitioner men att det inte ska behöva vara så förbaskat panikslaget att vi måste upp omedelbart. För hög stressnivå skapar inga bra förutsättningar för goda prestationer varken inom sporten eller någon annanstans.

De betonar att nu sker ett mera långsiktigt arbete och det ska bli möjligt tack vare affärskonstruktioner:

- En diskussion förs nu med övriga aktieägare kring hur Tegera Arena kan återtas under Leksands IF 100% ägande i avsikt att ge en plattform för en långsiktig ekonomisk plan där ishockeyn och sporten är i fokus. De kvarvarande aktierna i Holding AB borde enligt oberoende värderingar ge en möjlighet att byta tillbaka Tegera Arena och släppa ägandet i Leksand Strand där möjligheterna för Leksands IF intäktsmässigt är små framöver.

Patrik Sjöberg, Emma Green, Erica Johansson och Christian Olssonhar tränat här under upväxten, men nu är Slottskogshallen borta. På söndagskvällen började hallen att brinna, av okänd anledning, och gick inte att rädda.

Två sponsorer lovar atleterna 970 000 kronor om de sätter världsrekord under friidrotts-VM i Doha 27 september – 6 oktober. Utöver detta ger guld 580 000, silver 290 000 och brons 190 000 kronor. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Damkronorna och den högsta damligan, SDHL, har jagat rubriker den senaste månaden. Från bojkotten av landslagsturneringen i Finland och nu presentation av huvudsponsor för SDHL.

C More har ingått avtal som exklusiv mediepartner till ESS - Elitserien i Speedway med start säsongen 2020. Storsatsningen innebär att Elitseriens samtliga 82 matcher sänds i C Mores kanaler. Två matcher per omgång, en på tisdag och en på torsdag, är huvudmatcher och planeras att sändas i Sportkanalen.

IFK Göteborg tog hjälp av agenten Denis Celebic vid 17-åringen Benjamin Nygrens övergång till Genk, en affär på runt 40 miljoner. Denis Celebic fick tre miljoner kronor för besväret. Han har fungerat som förmedlare mellan klubbarna. Det är förbjudet att använda agenter när spelaren är under 18 år.