Leksand tvingas låna 3 miljoner

Leksands IF måste låna 3 miljoner kronor när likviditeten är nere på bottennivå. Bristen på pengar tvingar klubben till en överenskommelse med Leksands kommun, där aktier i ett av klubbens dotterbolag utnyttjas.

Leksands mångmiljonsatsningar i flera år för att nå elitserien har grävt hål i föreningens ekonomi. I Leksands IF Holding AB är affärsverksamheten samlad och utan dotterbolagens relativa välmående har den sportsliga satsningen aldrig varit möjlig.

Underskott på 10 miljoner

Klubben har nått vägs ände. Vid senaste årsmöte blottades bristerna, underskottet var så stort som 10 miljoner.

Nu framkommer den verkliga konsekvensen - avsaknaden av likviditet har försatt föreningen i ett akut läge.

Parterna, föreningen, kommunen och Leksands Sparbank, väljer att berätta sanningen nu när de väl har enats om ett avtal som räddar klubben.

Banken krävde säkerhet

Banken ger klubben ett lån på 3 miljoner kronor mot en säkerhet som består av kommunens aktier värda 3 miljoner i ett av klubbens affärsbolag, Leksands Strand.

- Vi ser det som viktigt att föreningen får en långsiktigt trygg ekonomi där de kan anpassa verksamheten efter rådande situation, säger kommunstyrelsens ordförande Ulrika Liljeberg (C) i ett pressmeddelande.

Situationen var så akut att hon fattade ett s k ordförandebeslut i frågan vilket innebar att frågan avgjordes omedelbart.

Ingår i en långsiktig plan

- På det här sättet hjälper vi föreningen att fokusera på arbetet med att få till en bredare och mer långsiktig ekonomisk bas. Vi har goda förhoppningar om att en lösning kan redovisas under den närmaste tiden.

Mats Aspemo, vd i Leksand sedan bara ett par månader, fick som en av sina första arbetsuppgifter:

- Lånet ingår i en långsiktsplan för att få en bra ekonomisk plattform för Leksands IF de kommande åren. Lånet från Leksands Sparbank, där kommunen går in som borgensman, är alltså en del av en helhet i en långsiktsplan för att täcka upp en likviditetsbrist, säger Aspemo.

"Har skett även tidigare"

Enligt vd:n är åtgärden inte unik för den här säsongen utan det har skett även tidigare.

I vilket fall är målsättningen att skapa ett s k fyrpartssamarbete mellan Leksands IF, stora sponsorer, Leksands Sparbank och Leksands kommun.

- Med en hållbar finansiering över en längre period kan vi i lugn och ro fortsätta bedriva elitishockey på den nivå vi är i dag, säger Aspemo.

"Inte så förbaskat panikslaget"

I helgen ansåg Aspemo och ordförande Bertil Daniels att det var viktigt att förtydliga vad som sker just nu. I ett meddelande till partners och sponsorer skriver de:

- Sportsligt innebär det att vi har elitserieambitioner men att det inte ska behöva vara så förbaskat panikslaget att vi måste upp omedelbart. För hög stressnivå skapar inga bra förutsättningar för goda prestationer varken inom sporten eller någon annanstans.

De betonar att nu sker ett mera långsiktigt arbete och det ska bli möjligt tack vare affärskonstruktioner:

- En diskussion förs nu med övriga aktieägare kring hur Tegera Arena kan återtas under Leksands IF 100% ägande i avsikt att ge en plattform för en långsiktig ekonomisk plan där ishockeyn och sporten är i fokus. De kvarvarande aktierna i Holding AB borde enligt oberoende värderingar ge en möjlighet att byta tillbaka Tegera Arena och släppa ägandet i Leksand Strand där möjligheterna för Leksands IF intäktsmässigt är små framöver.

Vita Hästen gör sin bästa säsong på länge i Hockeyallsvenskan. Men de ekonomiska villkoren är hotfulla och förtar delar av glädjen..

 "Det är tuffa siffror", säger klubbchefen Dan Björkman.

Klubben måste ha in 5 miljoner kronor innan sista april för att klara elitlicensen, det är den bistra verkligheten.

66-årige Lasse Diding, välkänd i Varberg som mångmiljonär, kommunist , fastighetsägare och tidigare hotelldirektör får rubriker eftersom han vill köpa namnet på stans bästa fotbollsarena, gamla traditionella Folkbergsvallen  och  döpa om den till Leninstadion

Diding  har redan en Leninstaty som han vill ställa vid fotbollsarenan i Varberg – lagom till den allsvenska arenan.

Det var som en saga. Lilla Åby-Tjureda gjorde på tre år en blixtresa till elitserien i bandy. Byggde rekordsnabbt och rekordbilligt en hall för 43 miljoner kronor som stod klar till premiären. Allt var glädje, hurrarop och applåder. Men alla sagor slutar inte lyckligt. Laget kom toksist i elitserien.

Så frågan är vad som händer? Blir det en snabbresa nedåt nu?

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elias Pettersson genombrott i NHL är välkänt. Att hans stjärnglans stärks stadigt kommer det nu ytterligare bevis på. Han har skrivit ett personligt kontrakt med Vitamin Well där han ska bli en av varumärkets ambassadörer. Han  blir företagets första ambassadör inom ishockey.

Han lever ensam i dag och på existensminimum med en skuld hos Kronofogden på 20 miljoner kronor. Hustru och barn har flyttat och han tvingades lämna hus och jobb, men har nu varit spelfri i 20 månader och ser, trots all bedrövelse, en fortsättning på livet.

På ett år omsatte han 200 miljoner hos spelbolagen, han som knappt hade köpt en trisslott tidigare… Nu berättar han allt i boken Lukas Betting. Inte minst hur lätt det är att bli spelmissbrukare.

EBU, Europeiska radio- och TV-unionen, har säkrat både en förlängning och ett nytt avtal med  Internationella skidskytteförbundet. Ett kontrakt som gäller fram till 2026, med en möjlighet för IBU och EBU att förlänga ytterligare fyra år. Det innebär att det blir fortsatt mycket skidskytte i SVT.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.