Leksand tvingas låna 3 miljoner

Leksands IF måste låna 3 miljoner kronor när likviditeten är nere på bottennivå. Bristen på pengar tvingar klubben till en överenskommelse med Leksands kommun, där aktier i ett av klubbens dotterbolag utnyttjas.

Leksands mångmiljonsatsningar i flera år för att nå elitserien har grävt hål i föreningens ekonomi. I Leksands IF Holding AB är affärsverksamheten samlad och utan dotterbolagens relativa välmående har den sportsliga satsningen aldrig varit möjlig.

Underskott på 10 miljoner

Klubben har nått vägs ände. Vid senaste årsmöte blottades bristerna, underskottet var så stort som 10 miljoner.

Nu framkommer den verkliga konsekvensen - avsaknaden av likviditet har försatt föreningen i ett akut läge.

Parterna, föreningen, kommunen och Leksands Sparbank, väljer att berätta sanningen nu när de väl har enats om ett avtal som räddar klubben.

Banken krävde säkerhet

Banken ger klubben ett lån på 3 miljoner kronor mot en säkerhet som består av kommunens aktier värda 3 miljoner i ett av klubbens affärsbolag, Leksands Strand.

- Vi ser det som viktigt att föreningen får en långsiktigt trygg ekonomi där de kan anpassa verksamheten efter rådande situation, säger kommunstyrelsens ordförande Ulrika Liljeberg (C) i ett pressmeddelande.

Situationen var så akut att hon fattade ett s k ordförandebeslut i frågan vilket innebar att frågan avgjordes omedelbart.

Ingår i en långsiktig plan

- På det här sättet hjälper vi föreningen att fokusera på arbetet med att få till en bredare och mer långsiktig ekonomisk bas. Vi har goda förhoppningar om att en lösning kan redovisas under den närmaste tiden.

Mats Aspemo, vd i Leksand sedan bara ett par månader, fick som en av sina första arbetsuppgifter:

- Lånet ingår i en långsiktsplan för att få en bra ekonomisk plattform för Leksands IF de kommande åren. Lånet från Leksands Sparbank, där kommunen går in som borgensman, är alltså en del av en helhet i en långsiktsplan för att täcka upp en likviditetsbrist, säger Aspemo.

"Har skett även tidigare"

Enligt vd:n är åtgärden inte unik för den här säsongen utan det har skett även tidigare.

I vilket fall är målsättningen att skapa ett s k fyrpartssamarbete mellan Leksands IF, stora sponsorer, Leksands Sparbank och Leksands kommun.

- Med en hållbar finansiering över en längre period kan vi i lugn och ro fortsätta bedriva elitishockey på den nivå vi är i dag, säger Aspemo.

"Inte så förbaskat panikslaget"

I helgen ansåg Aspemo och ordförande Bertil Daniels att det var viktigt att förtydliga vad som sker just nu. I ett meddelande till partners och sponsorer skriver de:

- Sportsligt innebär det att vi har elitserieambitioner men att det inte ska behöva vara så förbaskat panikslaget att vi måste upp omedelbart. För hög stressnivå skapar inga bra förutsättningar för goda prestationer varken inom sporten eller någon annanstans.

De betonar att nu sker ett mera långsiktigt arbete och det ska bli möjligt tack vare affärskonstruktioner:

- En diskussion förs nu med övriga aktieägare kring hur Tegera Arena kan återtas under Leksands IF 100% ägande i avsikt att ge en plattform för en långsiktig ekonomisk plan där ishockeyn och sporten är i fokus. De kvarvarande aktierna i Holding AB borde enligt oberoende värderingar ge en möjlighet att byta tillbaka Tegera Arena och släppa ägandet i Leksand Strand där möjligheterna för Leksands IF intäktsmässigt är små framöver.

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.