Fotbollen skapar innovativ energifond

Energikoncernen E.ON och Svenska Fotbollförbundet (SvFF) har ingått ett unikt avtal och bildat en så kallad Energifond för 2011 till och med 2013. Totalt satsar E.ON och SvFF 3 miljoner kronor.

Målsättningen är att de cirka 1 500 föreningar som äger och driver sina anläggningar ute i landsbygden - på orter med mindre än 3 000 invånare - ska kunna söka bidrag för att minska sitt elberoende och hitta alternativa energilösningar.

Fotbollen ska spara energi

Enligt en undersökning uppger föreningar att ca en tredjedel av driftskostnaden för en anläggning idag ligger på elsidan. Många av anläggningarna använder fortfarande direktel. Föreningarna såg också stora svårigheter i att kunna finansiera drift och investeringar.

Dessutom går det åt i snitt ca 1 000 ideella arbetstimmar per år för att hålla en landsbygdsanläggning i gott skick.

Energifonden ska ses som stimulansåtgärd för att få landsbygdsföreningarna att ta initiativ till energibesparande åtgärder. Satsningen ligger också helt i linje med SvFF:s paroll "En förening i varje by" och det Landsbygdsprojekt som pågår runt om i landet för att behålla och utveckla fotbollen i olika sammanhang på ort och ställe.

Tacksam miljökampanj

- Vi är  tacksamma över att E.ON gör den här satsningen tillsammans med oss och för våra breddföreningar ute i landsbygden. En riktad fond som ger dem goda möjligheter att söka ersättning och till viss del underlätta föreningsarbetet, så att mer av den ideella ledarens kraft går till själva fotbollen. Det är en helt ny och unik möjlighet som öppnar sig. säger SvFF:s ordförande Lars-Åke Lagrell.

E.ON är sedan tidigare en viktig partner till SvFF. Det här stärker samarbetet på ett djupare plan.

- Vi är sedan länge engagerade inom svensk fotboll. Genom Energifonden utökas detta samarbete och vår roll som sakkunnig rådgivare i klubbarnas energiförbrukning blir ännu tydligare. Vi vill tillsammans skapa förutsättningar för smartare klimatlösningar och energibesparingar som gagnar både klubbarna och miljön, säger Carina Brorman, varumärkes- och kommunikationsdirektör på E.ON Sverige.

Räddningsaktionen för Östersunds FK fortsätter.På måndagen framkom, via tidningarna Östersunds-Posten och Länstidningen hur försäljningen har gått sedan starten i september att när aktier i klubbens dotterbolag, Östersunds FK Elitfotboll AB, började att saluföras.

Handbolls-EM, startar i dag, fredag. Spelplats som så många gånger förr, i olika sporter, är Scandinavum i Göteborg.

”Sveriges mesta arena” sedan invigningen 1971 – här har inte mindre än 16 europeiska mästerskap genomförts i arenan. Nu är det åter dags när EM i handboll 2020 drar igång och då blir arenans 17:e EM. Tillsammans med 18 världsmästerskap gör det Scandinavium till en riktig mästerskapsarena.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ibland tar sig idrottssponsring uttryck i de mest märkliga och positiva formerna. Som  i Göteborg. I december genomförde Göteborgsvarvet, till förmån för WaterAid, en julkampanj för att samla in pengar till ett livsviktigt arbete - och resultatet blev strålande!

Sportbladet inleder en storsatsning på bandy som innebär sändning av Elitseriens samtliga matcher. Aftonbladet fortsätter arbetet med Bandypulspå samma sätt som tidigare, men utvecklar samtidigt sändningarna för att få en större målgrupp.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.