Regeringen har tröttnat på bråket

SOK och RF har länge bråkat om hur de statliga pengarna i elitstödet ska fördelas. Nu har regeringen tröttnat och gett Centrum för idrottsforskning (CIF) i uppdrag att "utreda elitstödets utformning och verkan". En halv miljard står på spel.

Beslutet och i lika hög grad problemet är att SOK ska äska pengar hos RF.

- Det är vi på SOK och SPK som äger OS- och Paralympicsfrågan, och då borde regeringen prata med oss och lyssna på vad vi säger. Regeringen riskerar att skjuta hela satsningen i sank och det är för mig helt obegripligt.

Det är Stefan Lindebergs senaste utspel och som retar de ansvariga på RF.

Startar en utredning

SOK och RF har länge bråkat om hur de statliga pengarna i elitstödet ska fördelas. Nu vill regeringen att Centrum för idrottsforskning (CIF) "genomför en fördjupad analys av det samlade elitstödets utformning och verkan samt övrig verksamhet som stärker idrottsutövares internationella konkurrenskraft”.

Samtidigt ska CIF, som det heter, analysera i vilken omfattning idrottens organisation och verksamhet på alla nivåer medverkar till att uppfylla syftet med statsbidraget att människor med annan kulturell och etnisk bakgrund ska bli mer delaktiga i idrotten.

Arbetet får ta tid, eftersom kulturdepartementet anger att först den 1 juni 2012 ska en rapport vara färdig.

Hotar med halverat OS-deltagande

Beslutet från regeringen är ett resultat av den senaste ordfighten mellan Stefan Lindeberg på SOK och Karin Mattsson Weijber på RF.

- Om inte SOK får begärda pengar kan halva den svenska OS-truppen få stanna hemma, hotade ordföranden Stefan Lindeberg.

På RF står man helt frågande inför kraven och hänvisar till en tidigare överenskommelse.

Saknar 17 miljoner

Enligt Stefan Lindeberg har Riksidrottsförbundet begärt endast 34 miljoner kronor i speciellt OS-stöd av regeringen.

- Regeringen riskerar att skjuta hela satsningen i sank och det är för mig obegripligt, menade Lindeberg som saknar 17 miljoner och att det kommer slå hårt mot svensk OS-representation.

RF:s ordförande Karin Mattsson Weijber ger en annan bild. SOK har inte sökt pengar genom RF, som parterna har enats om, utan har tagit kontakt direkt med kulturdepartementet. RF ska göra ett äskande den 30 mars, enligt direktiven, och det ska egentligen inkludera SOK:s önskemål.

Idrottsbudgeten ger besked?

- Vi har bett SOK höra av sig och berätta om sina behov, men SOK har aldrig gett RF en chans, säger Karin Mattsson Weijber.

Regeringen har försökt få styrsel på hanteringen som totalt gäller mer än en halv miljard. Men parternas förhållande blir allt mera infekterat trots medlarförsök.

Vad regeringen tycker kan visa sig den 16 december när fördelningen av 1,7 miljarder i idrottsbudgeten ska presenteras.

Svenska Ishockeyförbundets licensnämnd underkänner SHL-laget Malmö Redhawks årsredovisning för säsongen 2018-2019 och tvingar ut laget i ett så kallat kontrollår säsongen 2019-2020.

Det innebär att Redhawks bokslut våren 2020 måste visa ett eget kapital på  minst 6 miljoner kronor, annars hotar omedelbar nedflyttning. Det har aldrig hänt tidigare att SHL-lag degraderats på grund av ekonomisk obalans.

"Kommunerna har slutat planera för idrott och fritid"

Många var överens vid ett seminarium i Almedalen på onsdagen, där Riksidrottsförbundet och Tankesmedjan Movium presenterade  en ny exempelsamling som belyser utmaningarna att planera för social hållbarhet och plats för idrott..

Det var förre fotbollsstjärnan och affärsmannen Kay Wiestål, 78, som initierade Victoriadagen i Borgholm på Öland. Ifjol tackade han för sig efter 40 år som ansvarig. Wiestål träffade kung Carl Gustaf XVI 1976 på dåvarande kändiskrogen Alexandra i Stockholm och lade fram sin idé att kronprinsessans födelsedag borde firas på Öland. Kungen nappade på förslaget.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Spelsajterna Betsson och Kindred ville ha tillgång till ATG:s spelpooler. Nu har Konkurrensverket sagt nej. ”Ett oerhört viktigt beslut i rätt riktning”, säger Hasse Lord Skarplöth, Chief Executive Officer på ATG.

Ola Wenström leder studiomagasinet Klubbhuset efter varje speldag och sändningar delas mella  betalkanalerna Visat Golf och Viaplay men det blir också bilder i TV6 och TV10. TV NENT Group direktsänder 47 timmar från världens äldsta golftävling The Open (18-21 juli), på Viasat Golf och Viaplay samt slutrundan även på TV6. 

Gränser existerar inte i denna orimliga värld, men fansen, då… Deras säsongsbiljetter, deras TV-abonnemang blir bara dyrare. 

Fotbollens silly season är som mest intensiv och varje dag rapporteras om både transfers och anbud, möjliga eller omöjliga.

Summorna och siffrorna fullkomligt galopperar i en sanslös oordning. Det är så mycket pengar att människor får svårt att räkna.