Regeringen har tröttnat på bråket

SOK och RF har länge bråkat om hur de statliga pengarna i elitstödet ska fördelas. Nu har regeringen tröttnat och gett Centrum för idrottsforskning (CIF) i uppdrag att "utreda elitstödets utformning och verkan". En halv miljard står på spel.

Beslutet och i lika hög grad problemet är att SOK ska äska pengar hos RF.

- Det är vi på SOK och SPK som äger OS- och Paralympicsfrågan, och då borde regeringen prata med oss och lyssna på vad vi säger. Regeringen riskerar att skjuta hela satsningen i sank och det är för mig helt obegripligt.

Det är Stefan Lindebergs senaste utspel och som retar de ansvariga på RF.

Startar en utredning

SOK och RF har länge bråkat om hur de statliga pengarna i elitstödet ska fördelas. Nu vill regeringen att Centrum för idrottsforskning (CIF) "genomför en fördjupad analys av det samlade elitstödets utformning och verkan samt övrig verksamhet som stärker idrottsutövares internationella konkurrenskraft”.

Samtidigt ska CIF, som det heter, analysera i vilken omfattning idrottens organisation och verksamhet på alla nivåer medverkar till att uppfylla syftet med statsbidraget att människor med annan kulturell och etnisk bakgrund ska bli mer delaktiga i idrotten.

Arbetet får ta tid, eftersom kulturdepartementet anger att först den 1 juni 2012 ska en rapport vara färdig.

Hotar med halverat OS-deltagande

Beslutet från regeringen är ett resultat av den senaste ordfighten mellan Stefan Lindeberg på SOK och Karin Mattsson Weijber på RF.

- Om inte SOK får begärda pengar kan halva den svenska OS-truppen få stanna hemma, hotade ordföranden Stefan Lindeberg.

På RF står man helt frågande inför kraven och hänvisar till en tidigare överenskommelse.

Saknar 17 miljoner

Enligt Stefan Lindeberg har Riksidrottsförbundet begärt endast 34 miljoner kronor i speciellt OS-stöd av regeringen.

- Regeringen riskerar att skjuta hela satsningen i sank och det är för mig obegripligt, menade Lindeberg som saknar 17 miljoner och att det kommer slå hårt mot svensk OS-representation.

RF:s ordförande Karin Mattsson Weijber ger en annan bild. SOK har inte sökt pengar genom RF, som parterna har enats om, utan har tagit kontakt direkt med kulturdepartementet. RF ska göra ett äskande den 30 mars, enligt direktiven, och det ska egentligen inkludera SOK:s önskemål.

Idrottsbudgeten ger besked?

- Vi har bett SOK höra av sig och berätta om sina behov, men SOK har aldrig gett RF en chans, säger Karin Mattsson Weijber.

Regeringen har försökt få styrsel på hanteringen som totalt gäller mer än en halv miljard. Men parternas förhållande blir allt mera infekterat trots medlarförsök.

Vad regeringen tycker kan visa sig den 16 december när fördelningen av 1,7 miljarder i idrottsbudgeten ska presenteras.

Det finns ett gammalt småländskt talesätt som lyder ”dä gaur allri”. Men när det gäller bandy och klubben Åby/Tjureda är kanske den rätta tillämpningen ”dä gaur allti”.

När förstudiegruppen inledde sitt arbete dagen efter den var tillsatt kännetecknades arbetet av ”finns inte en dag att förlora, bara tid att vinna”. Hallen står klar till seriestarten oktober 2019.

Det blir stjärntätt när Bauhaus-galan avgörs på Stadion torsdagen den 30 maj, Kristi Himmelsfärds dag. Tio världsettor kommer till Diamond League-tävlingen. Många frågar sig om stavhopparen Armand ”Mondo” Duplantis också deltar..

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Fotbolls-VM för damer kommer allt närmare. Den 7 juni är det avspark i Frankrike.

Damfotboll är i fokus och det framkommer på olika sätt – bl a via sponsring. Bostadsutvecklaren Obos bidrar med sammanlagt 1,3 miljoner kronor till de svenska landslagsspelarnas hemmaklubbar och 1,2 miljoner NOK till de norska för att kompensera ojämlikheten i ersättning från internationella fotbollsförbundet Fifa.

Denna ständiga följetong om för mycket spelreklam.  Nu tydliggör Spelinspektionen och Konsumentverket samarbetet i tillsynen av spelbolagens marknadsföring.

Samtidigt urskiljer sig idrottsstjärnor som förmådde sig att säga nej till spelbolag och de som inte kunde motstå pengarna från bolagen.

Nu straffas också de första bolagen.

SVT gör sig nu gällande i kampen om rättigheter till olika idrotter och tävlingar. Armand Duplantis, Sarah Sjöström och Daniel Ståhl är trion som blir mer synliga framöver.De tre och Europas övriga stjärnor i friidrott och simning kommer att tävla om EM-medaljer i SVT från 2020 till 2024.

Allmänt talas det om att klubbarna i bandy-Sverige har problem med ekonomin. Men Edsbyn klarar att lösa Simon Jansson. Men så sker det med hjälp av supportrarna som har gjort en insamling och fått ihop en kvarts miljon kronor!