"Skämmigt bråk för hela idrotten"

”Blir det inte slut på den här tragiska historien måste det bli ett skifte i ledningen för både SOK och RF”. Det är budskapet från Lennart Karlberg, RF:s förre generalsekreterare och nu Svenska Friidrottsförbundets ordförande. Tillsammans med ordförandekollegor i andra specialidrottsförbund kräver han en förändring och gruppen synar också nya namn efter Karin Mattsson-Wejber och Stefan Lindeberg.

- Vi är flera som har reagerat med både ilska och förvåning inför det här skyttegravskriget som är skämmigt för idrotten, säger Lennart Karlberg.

"Specialidrottsförbunden drabbas"

Han har tröttnat på det han betecknar som tjafs och bekräftar uppgifterna om att det bakom kulisserna pågår ett arbete för att få till en förändring.

Lennart Karlberg vill hemlighålla en del av det som sker, men själv kan han tänka sig att både Karin Mattsson-Wejber och Stefan Lindeberg sparkas.

- Vi kan inte ha det så här längre. Det tar för mycket tid och energi och specialidrottsförbunden lider av hanteringen av pengarna, konstaterar Karlberg.

"SOK vill inte underordna sig"

- Det borde finnas ett avtal som reglerar de här personernas arbetsuppgifter och följer de inte upprättade villkor får de gå.

Tvisten om hur de statliga pengarna i elitstödet ska fördelas når nu ytterligare en nivå. De två parterna, SOK och RF, fortsätter att träta, missuppfatta och tolka vad som är sagt och vad som borde ske och det får  allt flera inom idrottsrörelsen att reagera.

- Kort och gott är det en fråga om att SOK inte vill underordna sig RF, hävdar Karlberg bestämt.

Medlingen hjälpte inte

- SOK gör ett mycket bra arbete på vissa punkter, men här har det blivit snett. Om pengarna går via RF till specialförbunden blir arbetet vettigare. Det säger sig självt att fem sportchefer på SOK har en mindre god överblick än det 32 specialförbund vet om sin egen respektive verksamhet.

Karlberg anser att SOK ska syssla med specifika delar och rollfördelningen en gång för alla blir klarlagd.

En medlingsgrupp upprättade tidigare ett dokument som skulle styra beteendet mellan parterna.

- Men de följer inte direktiven.

Syndarna på båda sidor

Han och kollegor i andra specialidrottsförbund diskuterar nu kraftigare åtgärder:

- Syndarna finns på båda sidor. Och då måste man fråga sig om det är lämpligt att fortsätta med samma generaler.

Han medger att gruppen har börjat söka alternativa namn som kan leda SOK och RF.

- Ja, vi tittar på andra kandidater och gör det med sikte på de stämmor som båda organisationerna har i maj. Det här måste få ett slut.

Thomas Ejderhov

S Ulrich (inte verifierad)

tors, 2010-12-16 10:15

1. Ordförande eller styrelse

Missuppfattning att det är ordförandena som avgör frågor - det är ju hela styrelsens ansvar att leda organisationen! I så fall byt ut styrelserna! Gäller väl även i Sv Friidrottsförbundet att det inte är ordföranden som bestämmer?

Cheese (inte verifierad)

tors, 2010-12-16 15:51

2. Politiker eller fackmän

Bidrag eller kvalite´t? Politiker som du Lennart.... eller IDROTTSKUNNIGA? Det är ju de stora frågorna vilka som bäst kan hantera pengarna från staten... och hur?.... så att det blir MEDALJER i slutändan! De självklara svaren på dessa frågor gör att jag INTE håller med dej Lennart! Din filosofi med politikerstyrda bidragssystem (när du styrde på RF) har ju prövats i det förgångna med usla resultat som följd!

Kjell Olov (inte verifierad)

tors, 2010-12-16 16:13

3. Nu blir det bra

Har en känsla av att Karlberg kör en egen lite dunkel agenda men torde nu ångra att han inte avvaktade regleringsbrevet innan han uttalade sig.

anders widen (inte verifierad)

tors, 2010-12-16 16:18

4. ett förbund för mycket

Uppenbarligen kan dessa två chefer (ledare vore ett för stort ord) inte enas och då får båda gå eller ett av förbunden uppgå i det andra. Anakronismen med två förbund är olikt övriga sportnationer en svensk "lagom" variant" som allvarligt bör omprövas. Det är inte fler ordföranden idrotten behöver utan fler elitidrottsmän och kvinnor!

JK (inte verifierad)

tors, 2010-12-16 17:48

5. Dags för SOK att rätta sig in i ledet

Äntligen ett olympiskt idrottsförbund som tar bladet från munnen och säger till på skarpen! I och med regleringsbrevet står det nu klart att det är Riksidrottsförbundet som ansvarar för elitsatsningen och att Adelsohn Liljeroth inte vill ha firma Lindeberg/Lindberg springandes på regeringskansliet och tigga pengar när de inte gnäller i medierna. Att idrottsförbunden själv skall kunna avgöra var Elitstöd och landslagsstöd gör bäst nytta är väl självklart. Det är väl inom det egna idrottsförbundet som kompetensen för den egna idrotten finns?

Cheesus (inte verifierad)

tors, 2010-12-16 17:54

6. Jadu JK

Om nu pengarna når till själva idrottaren har du rätt. Men historiskt har detta system som du förespråkar gått käpprätt.......

Kjell Olov (inte verifierad)

tors, 2010-12-16 22:34

7. Karlberg borde vara tacksam

Karlberg borde vara tacksam för att nuv. RF-ledning håller på att rätta till hans misstag på 90-talet som är den troligaste orsaken till det strul vi nu sett och sluta aspirera på ordf.posterna i RF och SOK vilket är den troliga orsaken till hans utspel.

Det finns ett gammalt småländskt talesätt som lyder ”dä gaur allri”. Men när det gäller bandy och klubben Åby/Tjureda är kanske den rätta tillämpningen ”dä gaur allti”.

När förstudiegruppen inledde sitt arbete dagen efter den var tillsatt kännetecknades arbetet av ”finns inte en dag att förlora, bara tid att vinna”. Hallen står klar till seriestarten oktober 2019.

Norske skidlegendaren Vegard Ulvang vill ändra avslutningen på Tour de ski. Den som kommer först i mål efter klättringen uppför monsterbacken Alpe Cermis har vunnit. Så har det alltid varit. Nu vill Ulvang ändra på det.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Det finns ingen kartläggning över landets mest framträdande sponsorföretag. Men en sak är klar. Bauhaus är om inte etta så i alla fall bland de absolut främsta sponsorerna utöver spelbolag.

Byggvaruföretaget med marknadschefen Johan Saxne i spetsen  samlar på idrottsförbund. Senaste tillskottet  är Svenska Fotbollförbundet

Idrottens Affärer har gjort en kartläggning av vilka förbud och utövare som Bauhaus har skrivit sponsoravtal med. Listan blir lång och omfattar åtskilliga namn och förbund.

Denna ständiga följetong om för mycket spelreklam.  Nu tydliggör Spelinspektionen och Konsumentverket samarbetet i tillsynen av spelbolagens marknadsföring.

Samtidigt urskiljer sig idrottsstjärnor som förmådde sig att säga nej till spelbolag och de som inte kunde motstå pengarna från bolagen.

Nu straffas också de första bolagen.

SVT gör sig nu gällande i kampen om rättigheter till olika idrotter och tävlingar. Armand Duplantis, Sarah Sjöström och Daniel Ståhl är trion som blir mer synliga framöver.De tre och Europas övriga stjärnor i friidrott och simning kommer att tävla om EM-medaljer i SVT från 2020 till 2024.

Allmänt talas det om att klubbarna i bandy-Sverige har problem med ekonomin. Men Edsbyn klarar att lösa Simon Jansson. Men så sker det med hjälp av supportrarna som har gjort en insamling och fått ihop en kvarts miljon kronor!