1,5 miljon till världsmästarna

Världens 24 bästa handbollslandslag är redo, VM kan börja med spel i åtta svenska städer. Ett VM omgärdat av rekord i olika avseenden, inte minst gäller det prispengar och spelarnas bonus.

Internationella handbollsförbundet satsar 28 miljoner kronor på VM i Sverige. Prispengarna är större än någonsin.

1,5 miljon till världsmästarna

Ett VM-guld belönas med 1,5 miljoner kronor, silver ger en miljon, trean tilldelas en halv miljon medan fjärdeplatsen betyder 175 000. Notera att spelarna i respektive lag får dela på de pengarna.

- Det bästa är att det nu betalas ut motsvarande 175000 till samtliga lag som kvalat in till turneringen. Alla får alltså en släng av sleven även om man inte når semifinal, säger landslagschefen Lasse Tjernberg till Svd.

Nya tv- och marknadsavtal

Jämfört med fotbollen är det växelpengar, men för handbollen är det rekordnivåer.

- Det här lär vara möjligt tack vare ökade inkomster från tv- och marknadsavtal. Och det är fantastiskt kul att det kan gälla också handboll sedan man i många år sett vilka fantasipengar fotbollen haft att röra sig med i de här sammanhangen.

Dessutom, klubbarna kompenseras för att de släpper sina spelare och därtill har förbundet tecknat försäkringar för samtliga under turneringen. Unikt även det.

Guld ger 100 000 per spelare

- Det handlar om en typ av stilleståndsförsäkring. Klubben ersätts för den tid man inte kan använda spelaren, säger Lasse Tjernberg.
För de svenska spelarna hägrar inte bara medaljer. En rekordbonus kan tjäna som ytterligare morot.

Ett VM-guld innebär 100 000 kronor per spelare. Jämfört med VM 2009 har spelarnas bonus fördubblats. Ett silver ger 1,4 miljoner att dela på. Att jämföra med ”Bengan boys” som fick 35 000 kr var när de tog guld.

IHF har alltså höjt ersättningen till spelarna och dessutom har Svenska Handbollsförbundet sponsoravtal som ger utdelning. Beloppens storlek vill inte förbundet uppge.

33 matcher i TV

Mera rekord - TV4 sänder nio matcher och via TV4 Sport kommer 24 matcher. Den mängden överträffar allt annat.

- Så här mycket handboll har aldrig tidigare sänts i svensk tv från ett mästerskap. Med Ljubomir Vranjes som vår sista värvning är vår trupp fantastiskt meriterad. Jag är övertygad att vi kommer att bjuda tv-tittarna på lysande handbollssändningar, säger Jens Tolgraven, handbollschef TV4.

Programledare är TV4 Sports Karin Frick och vid hennes sida finns kanalens handbollsexpert och den före detta storspelaren Stefan Lövgren. Reportrar på plats är Patrick Ekwall och Marika Eriksson. Huvudkommentatorer under turneringen är Robert Perlskog och Claes Hellgren. Det andra kommentatorsparet är Daniel Kristiansson och Ljubomir Vranjes.

Det blir även kvällsmagasinet VM After dark där Patrick Ekwall tillsammans med Sveriges kunnigaste handbollspanel sammanfattar dagens VM-händelser.

Dessutom sänds de reportage som Stefan Lövgren har gjort. Han har träffat de största stjärnorna i intervjuserien VM-resan. Och i handbollsdokumentären Drömmar om guld får tittarna en unik inblick i Sveriges landslag.

Fakta

Handbolls-VM

24 lag från världens alla kontinenter deltar i Handbolls-VM. Regerande världsmästare och europamästare är Frankrike.

Matcherna spelas i Göteborg, Lund, Kristianstad, Jönköping, Skövde, Linköping, Norrköping och Malmö. Mästerskapet inleds med gruppspel - fyra grupper med sex lag i varje. Efter det följer huvudrundan i två grupper med sex lag i varje. Finalen, och en av två semifinaler, spelas i Malmö Arena. Den andra semifinalen spelas i Kristianstad.

Pengarna i VM

Här är handbollslandslagets bonus i VM:

Prispengarna i VM 2011: (VM 2009 inom parentes)
Guld: 1,4 miljoner kronor (700 000 kronor)
Silver: 1,05 miljoner (430 000)
Brons: 525 000 (280 000)
Fjärdeplats: 175 000 (–)
Svenska bonusarna
Guld: 1,9 miljoner = 105 000/spelare.
Silver: 1,4 miljoner = 78 000/spelare.
Brons: 750 000 kronor = 42 000/spelare.
Fjärdeplats: 300 000 kronor = 17 000/spelare.
Andra svenska bonusar
Fotboll (herrar)
EM-avancemang 2012: 700 000 kronor.
EM-guld 2008: 1,7 miljoner kronor.
Uttagen i EM-truppen 2008: 250 000 kronor.
VM-guld 2006: 1,3 miljoner kronor.
Fotboll (damer)
VM-guld 2007: 100 000 kronor.
Handboll (damer)
EM-guld 2010: 45000 kronor.
EM-silver 2010: 34 000 kronor.
OS-guld (SOK): Maskot värd 60 kronor.

Källa: Sportbladet

Även säsongens andra landslagsturnering för Damkronorna ställs in.

Sedan förhandlingarna mellan spelarfacket SICO och förbundet brutit samman på torsdagskvällen meddelade förbundet att kommande 4-nationsturnering i COOP Arena i Luleå 5-9 november skjuts på framtiden.

 

Upplands Väsby kommun förser Stockholmsområdet med en ny fotbollshall.  Nu är det klart med finansieringen oh byggandet.

Fotbollshallen i Vilundaområdet beräknas stå klar om 15 månader. Kommunstyrelsen har godkänt 60 miljoner kronor i investeringsmedel till uppförandet av fotbollshallen.

26 lag i SHE och Handbollsligan ska tillsammans göra mer för samhället. Inte minst agera för barn och ungdomar. Handbolls-Sverige går nu ut med ett manifest och slår an tonen genom att betona att fair play är lika självklart på som utanför planen. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Damkronorna och den högsta damligan, SDHL, har jagat rubriker den senaste månaden. Från bojkotten av landslagsturneringen i Finland och nu presentation av huvudsponsor för SDHL.

IFK Göteborg tog hjälp av agenten Denis Celebic vid 17-åringen Benjamin Nygrens övergång till Genk, en affär på runt 40 miljoner. Denis Celebic fick tre miljoner kronor för besväret. Han har fungerat som förmedlare mellan klubbarna. Det är förbjudet att använda agenter när spelaren är under 18 år.