30 miljoner saknas i Malmö FF

Malmö FF är mästarklubben som har hamnat i chock. Plötsligt måste klubbens ansvariga medge hur det ekonomiska underskottet har vuxit till 30 miljoner kronor. Vid en presskonferens på Swedbank stadion i Malmö på fredagsförmiddagen framkom också att vd:n, Pelle Svensson, avgår.

Först hette det att året skulle sluta med en förlust på cirka 5 miljoner kronor. Därefter framkom att bakslaget var ännu större och kunde sluta på det dubbla beloppet, alltså 10 miljoner.

Ideliga larmrapporter

Nu har de ansvariga inget annat val än att erkänna att de verkliga siffrorna är 30 miljoner!

- Resultatförsämringen beror på att rutinerna har brustit. Det visade sig sent i kvartal fyra. SM-guldet kostade oss mycket rent ekonomiskt, inte minst med tanke på bonusutbetalningarna till spelarna. Nu vidtas ett flertal åtgärder, säger ordförande Håkan Jeppsson till Sydsvenska Dagbladet.

- Revisorerna lämnar slutrevision på måndag. Likviditeten är god.

Pelle Svensson opererad

Samtidigt tar vd:n Pelle Svensson beslutet att lämna sitt uppdrag. Orsaken uppges vara hälsoskäl. Hans syn har försämrats avsevärt och han har tvingats till tolv ögonoperationer på fem år.

- För att klara det här jobbet måste man vara fullt frisk, förklarade Pelle Svensson vid presskonferensen.

Larmrapporterna om MFF:s ekonomi har tilltagit i styrka under hösten och Pelle Svensson skrev själv här på Idrottens Affärer i egen krönika för två månader sedan:

”Årets slutliga ekonomiska facit pekar mot en förlust på runt 5 miljoner kronor. Kanske kan det bli lite mera, det har pekat mot ett underskott en tid. Vi har inte svävat ut på något sätt, utan vi har hållit hårt i pengarna, men finanskrisen slog hårt mot oss. Sponsorförsäljningen backade och vår satsning på event och konferenser på arenan gick inte hem”.

En egen arena blev knäcken

Det är satsningen på en egen arena och egen finansiering som har urholkat MFF:s kassa.

”Här har vi mycket att göra. Tyvärr tvingades vi säga upp sju personer. Nu har konjunkturen vänt och vi förändrar organisationen. Enda utvägen är att få fler bokningar och se ökade intäkter”, konstaterade Pelle Svensson som ändå såg, eller tvingade sig själv att se potentialen:

”Möjligheterna är fantastiska eftersom vi har tio stora utrymmen på arenan, det största på 2 200 kvm. Här kan företag ha sina egna stora event. Skillnaden mot tidigare är att vi nu jobbar närmare eventbolagen, vi stärker säljsidan och målet är att ha 40-50 event nästa år. Det låter och är mycket, men det är ett måste”.

"Pengarna är låsta"

Han hävdade då också:

”MFF är en klubb som har ett bra eget kapital, cirka 111 miljoner, men upplägget vid arenabygget innebar att vi nu har låst mycket pengar. Vi har därmed inte den rörelsefrihet som man kan skulle kunna önska sig. Vår stadion tillkom tack och lov och i dag äger vi 25 procent av en arena som vi tycker är bäst i landet”.

Men mästartitel och en skara mycket duktiga fotbollsspelare - det hjälper inte i dagsläget.

Hur stor likviditeten är i dag vill inte ordförande Håkan Jeppsson uppge:

- Vi har en god förhoppning om att få ett kapitaltillskott på 10 miljoner kronor från externa investerare. Det måste till kapital utifrån för att vi ska kunna förlänga de kontrakt vi vill, säger Håkan Jeppsson och syftar på situationen i spelartruppen.

Läs vad Pelle Svensson skrev här på Idrottens Affärer.se

Östersunds FK har lyckats samla in 20 miljoner kronor.

- Målet är uppnått, lyder glädjemeddelandet på klubbens hemsida

Det var tidigt i höstas som ÖFK satte upp målet att få in 20 miljoner kronor i externt kapitaltillskott för att klara ekonomin.

Handbolls-EM, startar i dag, fredag. Spelplats som så många gånger förr, i olika sporter, är Scandinavum i Göteborg.

”Sveriges mesta arena” sedan invigningen 1971 – här har inte mindre än 16 europeiska mästerskap genomförts i arenan. Nu är det åter dags när EM i handboll 2020 drar igång och då blir arenans 17:e EM. Tillsammans med 18 världsmästerskap gör det Scandinavium till en riktig mästerskapsarena.

Dagen kryper sakta närmare. Ni vet, första söndagen i mars är det alltid dags. 15 000 skidåkare  preparerade i Berga By, minst det tiodubbla antalet människor lika redo vid TV:n. Vasaloppets strapatser delas av åtskilliga, nio mil kräver en hel del. I år kanske mer än på många år. Det är minimalt med snö.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ibland tar sig idrottssponsring uttryck i de mest märkliga och positiva formerna. Som  i Göteborg. I december genomförde Göteborgsvarvet, till förmån för WaterAid, en julkampanj för att samla in pengar till ett livsviktigt arbete - och resultatet blev strålande!

Sportbladet inleder en storsatsning på bandy som innebär sändning av Elitseriens samtliga matcher. Aftonbladet fortsätter arbetet med Bandypulspå samma sätt som tidigare, men utvecklar samtidigt sändningarna för att få en större målgrupp.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.