30 miljoner saknas i Malmö FF

Malmö FF är mästarklubben som har hamnat i chock. Plötsligt måste klubbens ansvariga medge hur det ekonomiska underskottet har vuxit till 30 miljoner kronor. Vid en presskonferens på Swedbank stadion i Malmö på fredagsförmiddagen framkom också att vd:n, Pelle Svensson, avgår.

Först hette det att året skulle sluta med en förlust på cirka 5 miljoner kronor. Därefter framkom att bakslaget var ännu större och kunde sluta på det dubbla beloppet, alltså 10 miljoner.

Ideliga larmrapporter

Nu har de ansvariga inget annat val än att erkänna att de verkliga siffrorna är 30 miljoner!

- Resultatförsämringen beror på att rutinerna har brustit. Det visade sig sent i kvartal fyra. SM-guldet kostade oss mycket rent ekonomiskt, inte minst med tanke på bonusutbetalningarna till spelarna. Nu vidtas ett flertal åtgärder, säger ordförande Håkan Jeppsson till Sydsvenska Dagbladet.

- Revisorerna lämnar slutrevision på måndag. Likviditeten är god.

Pelle Svensson opererad

Samtidigt tar vd:n Pelle Svensson beslutet att lämna sitt uppdrag. Orsaken uppges vara hälsoskäl. Hans syn har försämrats avsevärt och han har tvingats till tolv ögonoperationer på fem år.

- För att klara det här jobbet måste man vara fullt frisk, förklarade Pelle Svensson vid presskonferensen.

Larmrapporterna om MFF:s ekonomi har tilltagit i styrka under hösten och Pelle Svensson skrev själv här på Idrottens Affärer i egen krönika för två månader sedan:

”Årets slutliga ekonomiska facit pekar mot en förlust på runt 5 miljoner kronor. Kanske kan det bli lite mera, det har pekat mot ett underskott en tid. Vi har inte svävat ut på något sätt, utan vi har hållit hårt i pengarna, men finanskrisen slog hårt mot oss. Sponsorförsäljningen backade och vår satsning på event och konferenser på arenan gick inte hem”.

En egen arena blev knäcken

Det är satsningen på en egen arena och egen finansiering som har urholkat MFF:s kassa.

”Här har vi mycket att göra. Tyvärr tvingades vi säga upp sju personer. Nu har konjunkturen vänt och vi förändrar organisationen. Enda utvägen är att få fler bokningar och se ökade intäkter”, konstaterade Pelle Svensson som ändå såg, eller tvingade sig själv att se potentialen:

”Möjligheterna är fantastiska eftersom vi har tio stora utrymmen på arenan, det största på 2 200 kvm. Här kan företag ha sina egna stora event. Skillnaden mot tidigare är att vi nu jobbar närmare eventbolagen, vi stärker säljsidan och målet är att ha 40-50 event nästa år. Det låter och är mycket, men det är ett måste”.

"Pengarna är låsta"

Han hävdade då också:

”MFF är en klubb som har ett bra eget kapital, cirka 111 miljoner, men upplägget vid arenabygget innebar att vi nu har låst mycket pengar. Vi har därmed inte den rörelsefrihet som man kan skulle kunna önska sig. Vår stadion tillkom tack och lov och i dag äger vi 25 procent av en arena som vi tycker är bäst i landet”.

Men mästartitel och en skara mycket duktiga fotbollsspelare - det hjälper inte i dagsläget.

Hur stor likviditeten är i dag vill inte ordförande Håkan Jeppsson uppge:

- Vi har en god förhoppning om att få ett kapitaltillskott på 10 miljoner kronor från externa investerare. Det måste till kapital utifrån för att vi ska kunna förlänga de kontrakt vi vill, säger Håkan Jeppsson och syftar på situationen i spelartruppen.

Läs vad Pelle Svensson skrev här på Idrottens Affärer.se

Manchester United behövde en poäng borta i sista Premiär League matchen mot Leicester. Matchen hade kallats miljardmatchen, så mycket pengar stod på spel. United gjorde vad som behövdes, vann med 2-0. En poäng hade räckt för att klara Champions League-platsen.

Rögle ska förbli en elitklubb i ishockey. Mot den bakgrunden satsas 250 miljoner krnor för att bygga ut Carena arena i Ängelholm för att få en anläggning som uppfyller kraven.

Den nuvarande hallen blir sju meter högre, utökas med 3 450 kvm och det innebär att publikkapaciteten ökar med drygt 1500 platser och totalt  6 550 platser. Detta via nya balkongläktare, loger, ståplatser och större restaurangytor. Och inte minst, en tredje träningshall med anslutning till arenan tillkommer.

Under tre dagar ska idrottsrörelsen träffa regeringen och idrottsminister Amanda Lind för att lägga fram sina förslag och synpunkter. Först ut var ishockeyn och ordförande Anders Larsson på tisdagen.

När nu idrotten får gehör och alla representanter hoppas på ett genombrott så deltar dock inte Folkhälsomyndigheten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

SDHL och SHL har tecknat ett nytt samarbetsavtal som ger den svenska damhockeyligan miljoner i flera år framöver.

– Det här skapar en trygghet för damligan att kunna utvecklas, säger Agne Bengtsson, SDHL:s ordförande.

Handbollsmålvakten Johan ”Hubbe” Sjöstrand räddar inte bara bollar. Han vet hur man kryssar i travkuponger. ”Hubbe” har varit utlandsproffs sedan 2009 men svensk travsport har han järnkoll på. På V75 på Bollnäs i helgen fick hans andelssystem in sju rätt. Utdelning: 5 007 965 kronor.

Varje andel kostade 385 kronor. 51 andelsköpare kunde kvittera ut 99 959 kronor. 5-miljonersvinsten var den största i landet.

SVT och TV4 gör gemensamma affärer igen.  Den 14 augusti är det säsongspremiär för friidrottens  Diamond League – och nu står det klart att tävlingarna ska sändas av båda bolagen, Inte bara i år utan det nya avtalet gäller de kommande fem säsongerna.