Svensk Elithandboll vill starta proffsliga

Nu avslöjas att Svensk Elithandboll vill skapa en proffsliga. Under VM enades samtliga elitklubbar om en gemensam satsning. SEH vill också slopa 51-procentsregeln för att öppna för en ökad bolagisering inom svensk idrott.

Handbollen står inför stora utmaningar i en alltt större konkurrens såväl sportsligt, ekonomiskt som medialt. Diskussionerna har pågått i det tysta bland elitföreningarna och vid ett möte i Malmö under finalhelgen i VM fanns förutsättningar för ett beslut.

Klubbarna eniga om satsningen

Där medverkade representanter för samtliga elitklubbar och de enades om riktlinjerna för nästa fas i utvecklingen. Och målet blev uttalat – svensk handboll behöver en proffsliga och för att hävda elitseriens ställning. Nu inleds ett omfattande arbete enligt en femårsplan där resultatet ska stå klart 2016.

- En proffsliga förutsätter i runda tal en fördubbling av elitklubbarnas nuvarande budgetar. Nytt kapital måste således in vilket är liktydigt med ökade sponsor- och publikintäkter, säger Stefan Albrechtson, vice ordförande i Svensk Elithandboll.

Därför tog klubbarna beslutet att via SEH stödja förslaget om förändring av ägarmajoriteten i idrottsaktiebolag från dagens 51 procent, och föreningsmajoritet, till att föreningen måste äga aktier till ”mer än en tredjedel av det sammanlagda röstetalet” i bolaget. Allt enligt de motioner som Svenska Fotbollförbundet och Svenska Ishockeyförbundet har lämnat till RF-stämman i maj.

Vill visa vad vi vill

- Klubbhandbollen har de senaste fem åren gjort större framsteg utanför plan än vad som åstadkommits sedan starten på 40-talet. Genom att uttalat bilda en proffsliga vill vi visa att vi nu prioriterar det sportsliga. Detta medför automatiskt krav på fler inkomstkällor, bättre organisation och större arrangemang. Nu rankas Elitserien som nummer tio i Europa. 2016 ska vi vara på pallplats, säger Stefan Albrechtson.

Han ser många avgörande skäl till handbollen måste utvecklas:

- Dels för att möta konkurrensen från utländska klubbar om spelare. Dels för att kunna klara det ”kompakta” spelschemat. Det spelas 32 matcher i elitserien och därutöver fler än tio matcher i Slutspelsserien, SM-semifinaler (bäst av fem matcher) och SM-final.

- För Europacup-lag kan det bli över 50 tävlingsmatcher per säsong.  Därtill kommer, för vissa spelare, matcher i A-, U- eller J-landslaget.

Fakta

SEF:s arbetspunkter

För klubbarna väntar ett tufft jobb. Verksamhetsplanen inom SEH har angett alla områden och är inte få. Klubbarna styrs via ett måldokument och har rubriker som:

* Elitlicens
* Arenautvecklingen
* TV-avtal
* Webb-TV
* SM-final
* Ligasponsorer
* Hemsida

JiK (inte verifierad)

tis, 2011-02-08 15:16

1. OK...?

Man kan ju fundera om de har tänkt färdigt egentligen... Hur ska "marknaderna" på orter som Alingsås, Lindesberg, Partille, Skövde och Ystad kunna dubblera sina insatser publikt och sponsormässigt? Hur ska klubbarna i Stockholm och Göteborg göra för att inte gå i konkurs med en förväntad dubblerad omsättning när de redan nu balanserar på fallrepet? När den danska ligan balanserar på fallrepet och flera svenska klubbar går med stora årliga underskott känns detta rent ut sagt inte seriöst utan bara spel för galleriet för att kunna rida på VM-vågen och försöka klämma ut liiite mer från de rörmokare och plattläggare som redan idag betalar så mycket som de kan...

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.