Här förlorar idrotten många miljoner

Här går åtskilliga miljoner förlorade. Svenskarna tycker inte att det är lika kul att gå på idrott längre. Det spelar ingen roll vilken sport det handlar om. Alla förutom innebandyn tappar åskådare. Och nu hotas fotbollen av ishockeyn.

Den allra största förloraren är fotboll (-1 453) och snart kan ishockeyn (-50) vara förbi som mest publikdragande.

Bara 358 åskådare skiljer

Det skiljer enbart 358 åskådare när snittet hos Allsvenskan och Elitserien redovisas för 2010. 6 518 åskådare mot 6 160 är vad som gäller.

När SVT-sporten gjorde en granskning blev bevisen tydliga. Idrott efter idrott har under det senaste året märkt allt kortare köer till entréerna och nu står det klart att alla sporter, förutom innebandyn, märker av ett minskat intresse.

Hockeyn utmanar alltså fotbollen, annars är det ett glapp till tredje största publiksporten som är speedway trots 489 färre åskådare per match i elitserien.

Enbart idrott räcker inte

Det är som om det inte räcker med idrott numera, många människor önskar mera i utbyte, hur mycket eller lite de än gillar just sin idrott. Det här är ett återkommande intryck bland många elitföreningar.

Många klubbar diskuterar problematiken och frågan är hur publiken ska lockas tillbaka. Ett exempel och möjligen bevis på ett förutseende resonemang är speedwayklubben Rospiggarna som har tagit ett drastiskt beslut. En del av läktare rivs till förmån för mat- och öltält i tron att många vill både titta på speedway och umgås med andra människor.

SVT-sporten har också tittat på vilka lag som lockar mest och här toppar Malmö FF som visar ett snitt på 15 194 personer under grundserien.

Ldb Malmö bästa damlaget

AIK följer på 11 925, trea är Helsingborgs IF med 10 543, fyra IFK Göteborg med 10 489 och först på femte plats kommer en icke allsvensk klubb, Frölunda HC med 9 378 åskådare.

Undersökningen inkluderar klubbar som har mer än tusen personer i snitt. Då framkom också att Malmö är det damlag som har bäst snitt, 1 432 personer. Men så vann också laget damallsvenskan i fotboll. Placeringen är dock inte bättre än 81:a plats.

Mera fakta - läs på SVT-sporten

Publikligan grundserien 2010 (2010/2011):

 

Här de 50 bästa av 103 lag, oavsett idrott, som snittade över tusen personer i grundserien:

Henrik Sjöstrand (inte verifierad)

sön, 2011-04-03 09:52

1. Superserien

Jag kan tycka att det är underligt att Superserien i amerikansk fotboll inte finns med på den övre listan. Seriematcherna i Superserien lär snitta på 300 åskådare, vilket borde placera ligan strax före Innebandy dam. Förvisso slarvar säkert klubbarna med att rapportera publiksiffror, så det är kanske svårt att få fram underlag för en sån här undersökning, men det verkliga snittet för Superserien ligger sannolikt runt 300.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.