Leksand måste ha nya miljoner

Leksands IF fortsätter sin kamp för att överleva. Samtidigt som det framkommer att kommunen har betalat ut 40 662 075 kronor mellan 2006 och 2010 tvekar många politiker inför en ny utbetalning på 5 miljoner.

När fullmäktige i Leksand behandlade ärendet fanns många åsikter och det slutade med att miljöpartiet, vänsterpartiet, socialdemokraterna, bygdepartiet och sverigedemokraterna fick frågan återremitterad.

Politikerna oeniga

- Tack för ditt långa och välformulerade svar Ulrika, men precis som förra gången var det inte svar på våra frågor om vad kommunen betalar till LIF, sa miljöpartiets Eric Böwe enligt Dalarnas Tidningar.

Han bemötte kommunstyrelsens ordförande, kommunalrådet Ulrika Liljeberg (C), som betonade hur viktigt Leksands IF är för kommunen.

Centerpartiet styr Leksand och vill anslå pengar för att Leksands IF ska kunna behålla sin elitprofil.

Måste invänta nytt möte

Anne-Lie Stenberg (M) berömde föreningen och menade att "De har gjort sin hemläxa!" och förklarade:

- Efter flera år med budgeterade underskott har man nu lyckats få bort de miljonerna.

Nu ska ett allmänt informations- och diskussionsmöte hållas i Leksand.

Så länge får de styrande i föreningen försöka behålla lugnet. Skulderna tynger och ovissheten gör situationen ännu värre.

Lång sorgsen historia

Dalarnas Tidningar har synat affärer mellan LIF och kommunen och funnit att 40 662 075 kronor har utbetalts till LIF-gruppen under åren 2006 till 2010.

Klubben har en sorgsen ekonomisk historia och varit beroende av kommunen sedan 70-talet och värst var det 1984 då kommunen tvingades köpa ishallen för 4 miljoner.

Leksands IF må vara en av idrotts-Sveriges mest populära klubbar, men kommuninvånarna har tvingats dra ett tungt lass.

Omsättning på 80 miljoner

Den politiska tvisten gäller ett miljonstöd för de kommande fem åren och en förlängning av hyresavtalet till 2035.

Dagens stora hall, Tegera Arena, började byggas sommaren 2004 och skänktes, tillsammans med den gamla hallen, till klubben samtidigt med ett investeringsbidrag på 15 miljoner.  Notera att hallarna värderas till 35 miljoner kronor.

I dag har Leksands IF en omsättning på 80 miljoner. Nu deklarerar klubbens företrädare att de gigantiska underskotten ska höra till dåtiden.

Söker balans i budgeten

För första gången sedan klubbens ideliga Återtåg inleddes för tio år sedan och arenabygget 2004 presenteras en budget som är i balans, gärna med en kommunmiljon i bidrag.

- Det är inte kommunens pengar som räddar oss, det är en liten del, säger Bertil Daniels, ordförande i LIF.

Störst del i en rekonstruktion har Leksand Sparbank och guldsponsorerna.

Ett unikt sponsorstöd

Klubbens stöd från stora sponsorer är unikt och anmärkningsvärt.

Vd:n Mats Aspemo har fått löfte om ökat stöd från några av sponsorerna, pengar som ska gå till att värva en kedja med toppspelare.

- Vi ska inte gå in med ett nytt underskott, försäkrar Aspemo till Dalarnas Tidningar.

Budgeten bygger på flera förhoppningar – som att 120 000 åskådare ska bli 150 000 och att sponsorintäkterna ska stiga från 15 till nära 18 miljoner.

Sparåtgärderna är flera – fyra spelare har i vinter tjänat 11 miljoner tillsammans, eller 40 procent av lönebudgeten i truppen. De kontrakten upphör och de ska inte förlängas.
 
 
.
Fakta

Kommunen och LIF under fem år

Leksands kommun har till Leksands Idrottsförening Ishockey åren 2006-2010 betalat ut 4 115 000 varav 1 387 000 under 2010 på 24 fakturor som investeringsbidrag/instruktörskostnad, specialidrott, loge/hockeybiljetter, matchsponsor, aktivitetsbidrag, handledararvode idrottsklass, LIF-kryssningen och reklam.

Till Leksands IF Konferens & Försäljnings AB har kommunen betalat bland annat hyran under åren 2006 till 2010 om totalt 32 538 174 kronor. Det rör sig om 61 fakturor under 2010 på tillsammans 7 184 700 kronor. Dessutom platsbidrag, fika/mat/biljetter vid möten/konferenser i logen och medfinansiering av vinterfestivalen.

Till Leksands IF Fastighets AB betalades 2006 ut 3 546 000 kronor.

Transaktioner ifrån LIF till kommunen ligger på mellan 15 000 och 20 000 kronor per år och det handlar om alkoholtillstånd, serveringstillstånd, ersättning för elevarbeten på medieprogrammet med mera.

Till Leksands IF Konståkning har kommunen betalat ut 180 900 mellan 2006 och 2010 och till Leksands IF Fotbollsklubb 282 000 kronor under femårsperioden.

Inga belopp har gått till Leksands IF Souvenir & Butik AB, Leksands IF Holding AB eller Leksand Strand AB under de fem åren.

Källa: Dalarnas Tidningar

Anonymous (inte verifierad)

tors, 2011-03-31 08:40

1. "40 662 075 miljoner kronor".

"40 662 075 miljoner kronor". Hemskt många miljoner.

thomasejd

tors, 2011-03-31 08:52

2. Tackar och bugar

Bussigt, tack för korret.

Anonymous (inte verifierad)

tors, 2011-03-31 12:48

3. Tröttsamt...

40 662 075 miljoner kronor? SD sköter tydligen ekonomin här också....

Jack (inte verifierad)

tors, 2011-03-31 12:54

4. Fusk - med andras pengar....

Snacka om ekonomisk doping!! Är det våra stockholmska Robin Hood-pengar som går till detta? Antagligen. Skatteutjämningen bör nog tas bort ändå. Syftet är gott men både här, i Timrå och på en hel del andra platser hanteras pengarna så ovarsamt att regionerna ifråga inte borde få något öht. Jag min idiot tyckte att det var ok eftersom det skulle gå till vård, skola och omsorg. Så dum var jag...

Styrelsen i Helsingborgs IF tar ett annorlunda initiativ och deklarerar öppet  till alla anhängare och partners att en kris växer allt större. Klubben tappar intäkter i format och redogör i ett öppet brev för situation och att det bara kommer bli värre.

”Våra beräkningar pekar mot att vi skulle gå med 17,6 miljoner back 2020 om allsvenskan startar i juni”, säger klubbens ordförande Krister Azelius.

Svenska bandyförbundets avtal med Uppsala kommun går ut i år. Bli inte ett dugg förvånade om nästa års final spelas i Västerås. Jag ställde frågan till Bandyförbundets ordförande Per Anders ”Nöne” Gustafsson. Hans svar: ”Rocklunda är vår största inomhusarena”. Det är svar nog. Cirka 7 000 åskådare ryms i arenan.

Lidingöloppet MTB och Vårmilen integreras i TCS Lidingöloppshelgen på grund av den rådande coronaepidemin. Loppen skulle ursprungligen ha genomförts under valborgshelgen. Nu kommer de istället att köras under delvis nya former under TCS Lidingöloppshelgen i september.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Mitt i allt,positiva idrottsnyheter! Vi i Brynäs har klart med förlängt huvudpartneravtal med Länsförsäkringar Gävleborg, utropar Johan Cahling, direktör för varumärke och hållbarhet i klubben.

På bara ett par veckor omkullkastades spelvärlden.  Så mycket spel som bara gäller fotboll… Och plötsligt spelades inga matcher. Spelkupongerna blev tomma. Men hästarna springer!

ATG är vinnaren på spelmarknaden och noterar höga nivåer. Medan Svenska spel för första gången i bolagets historia tvingades ställa in Stryktipset.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.