Leksand måste ha nya miljoner

Leksands IF fortsätter sin kamp för att överleva. Samtidigt som det framkommer att kommunen har betalat ut 40 662 075 kronor mellan 2006 och 2010 tvekar många politiker inför en ny utbetalning på 5 miljoner.

När fullmäktige i Leksand behandlade ärendet fanns många åsikter och det slutade med att miljöpartiet, vänsterpartiet, socialdemokraterna, bygdepartiet och sverigedemokraterna fick frågan återremitterad.

Politikerna oeniga

- Tack för ditt långa och välformulerade svar Ulrika, men precis som förra gången var det inte svar på våra frågor om vad kommunen betalar till LIF, sa miljöpartiets Eric Böwe enligt Dalarnas Tidningar.

Han bemötte kommunstyrelsens ordförande, kommunalrådet Ulrika Liljeberg (C), som betonade hur viktigt Leksands IF är för kommunen.

Centerpartiet styr Leksand och vill anslå pengar för att Leksands IF ska kunna behålla sin elitprofil.

Måste invänta nytt möte

Anne-Lie Stenberg (M) berömde föreningen och menade att "De har gjort sin hemläxa!" och förklarade:

- Efter flera år med budgeterade underskott har man nu lyckats få bort de miljonerna.

Nu ska ett allmänt informations- och diskussionsmöte hållas i Leksand.

Så länge får de styrande i föreningen försöka behålla lugnet. Skulderna tynger och ovissheten gör situationen ännu värre.

Lång sorgsen historia

Dalarnas Tidningar har synat affärer mellan LIF och kommunen och funnit att 40 662 075 kronor har utbetalts till LIF-gruppen under åren 2006 till 2010.

Klubben har en sorgsen ekonomisk historia och varit beroende av kommunen sedan 70-talet och värst var det 1984 då kommunen tvingades köpa ishallen för 4 miljoner.

Leksands IF må vara en av idrotts-Sveriges mest populära klubbar, men kommuninvånarna har tvingats dra ett tungt lass.

Omsättning på 80 miljoner

Den politiska tvisten gäller ett miljonstöd för de kommande fem åren och en förlängning av hyresavtalet till 2035.

Dagens stora hall, Tegera Arena, började byggas sommaren 2004 och skänktes, tillsammans med den gamla hallen, till klubben samtidigt med ett investeringsbidrag på 15 miljoner.  Notera att hallarna värderas till 35 miljoner kronor.

I dag har Leksands IF en omsättning på 80 miljoner. Nu deklarerar klubbens företrädare att de gigantiska underskotten ska höra till dåtiden.

Söker balans i budgeten

För första gången sedan klubbens ideliga Återtåg inleddes för tio år sedan och arenabygget 2004 presenteras en budget som är i balans, gärna med en kommunmiljon i bidrag.

- Det är inte kommunens pengar som räddar oss, det är en liten del, säger Bertil Daniels, ordförande i LIF.

Störst del i en rekonstruktion har Leksand Sparbank och guldsponsorerna.

Ett unikt sponsorstöd

Klubbens stöd från stora sponsorer är unikt och anmärkningsvärt.

Vd:n Mats Aspemo har fått löfte om ökat stöd från några av sponsorerna, pengar som ska gå till att värva en kedja med toppspelare.

- Vi ska inte gå in med ett nytt underskott, försäkrar Aspemo till Dalarnas Tidningar.

Budgeten bygger på flera förhoppningar – som att 120 000 åskådare ska bli 150 000 och att sponsorintäkterna ska stiga från 15 till nära 18 miljoner.

Sparåtgärderna är flera – fyra spelare har i vinter tjänat 11 miljoner tillsammans, eller 40 procent av lönebudgeten i truppen. De kontrakten upphör och de ska inte förlängas.
 
 
.
Fakta

Kommunen och LIF under fem år

Leksands kommun har till Leksands Idrottsförening Ishockey åren 2006-2010 betalat ut 4 115 000 varav 1 387 000 under 2010 på 24 fakturor som investeringsbidrag/instruktörskostnad, specialidrott, loge/hockeybiljetter, matchsponsor, aktivitetsbidrag, handledararvode idrottsklass, LIF-kryssningen och reklam.

Till Leksands IF Konferens & Försäljnings AB har kommunen betalat bland annat hyran under åren 2006 till 2010 om totalt 32 538 174 kronor. Det rör sig om 61 fakturor under 2010 på tillsammans 7 184 700 kronor. Dessutom platsbidrag, fika/mat/biljetter vid möten/konferenser i logen och medfinansiering av vinterfestivalen.

Till Leksands IF Fastighets AB betalades 2006 ut 3 546 000 kronor.

Transaktioner ifrån LIF till kommunen ligger på mellan 15 000 och 20 000 kronor per år och det handlar om alkoholtillstånd, serveringstillstånd, ersättning för elevarbeten på medieprogrammet med mera.

Till Leksands IF Konståkning har kommunen betalat ut 180 900 mellan 2006 och 2010 och till Leksands IF Fotbollsklubb 282 000 kronor under femårsperioden.

Inga belopp har gått till Leksands IF Souvenir & Butik AB, Leksands IF Holding AB eller Leksand Strand AB under de fem åren.

Källa: Dalarnas Tidningar

Anonymous (inte verifierad)

tors, 2011-03-31 08:40

1. "40 662 075 miljoner kronor".

"40 662 075 miljoner kronor". Hemskt många miljoner.

thomasejd

tors, 2011-03-31 08:52

2. Tackar och bugar

Bussigt, tack för korret.

Anonymous (inte verifierad)

tors, 2011-03-31 12:48

3. Tröttsamt...

40 662 075 miljoner kronor? SD sköter tydligen ekonomin här också....

Jack (inte verifierad)

tors, 2011-03-31 12:54

4. Fusk - med andras pengar....

Snacka om ekonomisk doping!! Är det våra stockholmska Robin Hood-pengar som går till detta? Antagligen. Skatteutjämningen bör nog tas bort ändå. Syftet är gott men både här, i Timrå och på en hel del andra platser hanteras pengarna så ovarsamt att regionerna ifråga inte borde få något öht. Jag min idiot tyckte att det var ok eftersom det skulle gå till vård, skola och omsorg. Så dum var jag...

Det finns ett gammalt småländskt talesätt som lyder ”dä gaur allri”. Men när det gäller bandy och klubben Åby/Tjureda är kanske den rätta tillämpningen ”dä gaur allti”.

När förstudiegruppen inledde sitt arbete dagen efter den var tillsatt kännetecknades arbetet av ”finns inte en dag att förlora, bara tid att vinna”. Hallen står klar till seriestarten oktober 2019.

Det blir stjärntätt när Bauhaus-galan avgörs på Stadion torsdagen den 30 maj, Kristi Himmelsfärds dag. Tio världsettor kommer till Diamond League-tävlingen. Många frågar sig om stavhopparen Armand ”Mondo” Duplantis också deltar..

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nordea har i många år haft en framträdande position inom svensk idrottssponsring. Främst har det handlat om Masters i golf respektive tennis med bl a Nordic Light Open, I år har eventmanagern Tomas Björklund i stället gett klartecken till GKSS Match Cup Sweden som är Sveriges största seglingsevent. I fjol såg 50 000 åskådare tävlingen. Nordea går in som ny huvudpartner. Och notera: arrangörerna lovar plastfritt i Marstrand vid tävlingen. 

Denna ständiga följetong om för mycket spelreklam.  Nu tydliggör Spelinspektionen och Konsumentverket samarbetet i tillsynen av spelbolagens marknadsföring.

Samtidigt urskiljer sig idrottsstjärnor som förmådde sig att säga nej till spelbolag och de som inte kunde motstå pengarna från bolagen.

Nu straffas också de första bolagen.

SVT gör sig nu gällande i kampen om rättigheter till olika idrotter och tävlingar. Armand Duplantis, Sarah Sjöström och Daniel Ståhl är trion som blir mer synliga framöver.De tre och Europas övriga stjärnor i friidrott och simning kommer att tävla om EM-medaljer i SVT från 2020 till 2024.

Allmänt talas det om att klubbarna i bandy-Sverige har problem med ekonomin. Men Edsbyn klarar att lösa Simon Jansson. Men så sker det med hjälp av supportrarna som har gjort en insamling och fått ihop en kvarts miljon kronor!