Vi springer som aldrig förr

De senaste årens löparvåg håller i sig och att var femte svensk över 16 år löptränar minst en gång i veckan. Skador anges som den vanligaste anledningen till att man inte löptränar oftare.

Det har talats om en svensk ”löparboom” de senaste åren med deltagarrekord i klassiska lopp som Tjejmilen, Göteborgsvarvet, Stockholm Marathon och Lidingöloppet. Nu är det bevisat mer än väl.

Männen har tagit fart

På uppdrag av Löplabbet har undersökningsföretaget Novus tagit fram Löparbarometern 2011. Andelen som springer minst en gång i veckan har ökat något jämfört med 2010 års barometer – och det är männen som blivit mer aktiva när det gäller att vara ute i spåret minst en gång i veckan, med en ökning från 22 procent 2010 till 24 procent 2011.

Drygt tre fjärdedelar anger ”för att må bra” som det viktigaste skälet till att springa – något de gör helt rätt i. I en studie publicerad 2008 visade en grupp forskare vid det amerikanska universitetet Stanford bland annat att äldre joggare löper hälften så stor risk att dö i förtid, jämfört med de som inte alls ägnar sig åt någon form av löpning. Ålderskrämpor drabbade löparna i genomsnitt hela 16 år senare, jämfört med ickelöparna.

Årets löparbarometer visar att åtta av tio, som angett att de löptränar minst en gång i månaden, anser att skorna är det viktigaste när det gäller löpträning och att tre fjärdedelar springer i skor som är två år eller nyare.

Struntar i att testa skor

- Det är bra att så många tränar i relativt nya skor. Beroende på olika faktorer, som till exempel underlaget man springer på, är livslängden på en sko ungefär150 mils löpning. Skor åldras även om de inte används så ofta, då gummit torkar och dämpningen försämras, säger Tom Kellheim, VD för Löplabbet.

Nästan en tredjedel som svarat på undersökningen anger skador eller andra problem som ett hinder för att inte löpträna oftare. Av de som springer minst en gång i månaden har 78 procent också någon gång fått ont av att löpträna. Däremot är det bara en femtedel av de svarande som har försökt få en analys av sitt löpsteg inför skoköpet

- Det är bekymmersamt att bara en femtedel analyserat löpsteget när de köper skor, då en sko som är anpassad efter en persons individuella löpsteg starkt bidrar till att minimera risken för skador eller andra problem som kan uppstå i samband med löpning, säger Tom Kellheim.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.