Frölunda stod inför en konkurs

Ett Göteborg utan Frölunda hockey innebar en rad förlorare, klubben, fansen, Göteborgs stad och Scandinavium. Hur mycket pengar som än har slösats bort så fanns nu inget val. Kommunalägda Got Event lånar ut 20 miljoner kronor för att säkra klubbens existens.

- Frölunda är Scandinaviums enskilt viktigaste kund, både vad gäller publik och intäkter. Om Frölunda går i konkurs mister Scandinavium cirka en tredjedel av sina intäkter och ungefär hälften av sina besökare. Det vore varken bra för Göteborg, göteborgarna eller Got Event, säger Thomas Torkelsson, vd Got Event.

Överhängande hot

Hotet var överhängande. Frölunda stod inför en konkurs i december.

- Lånet är en affärsuppgörelse. Got Event lånar ut pengarna eftersom det långsiktigt gynnar våra affärer. Alternativet är betydligt sämre, säger Anna Johansson, styrelseordförande Got Event (S).

Nu framkommer också att klubben betalar miljonbelopp till spelare som inte längre hör till klubben. Allt beroende på avtal som berättigade till fortsatt ersättning.

65 miljoner borta

65 miljoner kronor har försvunnit under de senaste tre åren. Underskotten har öppnat ett stort svart hål i föreningen och nu stod sanningen klar – det saknades pengar till löpande utgifter.

Ändå, det sker i den klubb som har haft de högsta publiksiffrorna och därmed också stadiga inkomster. Men pengarna räckte inte till.

Frölundas ordförande Mats Grauers berättade för fem dagar sedan på en presskonferens att klubben i år skulle gå med förlust om 20 miljoner kronor. Nu situationen var egentligen långt mycket värre och därmed var lånet enda möjligheten för att trygga fortsättningen.

83,6 miljoner i löner

I våras redovisade Frölunda en omsättning på 108,3 miljoner kr i moderbolaget och en förlust på 29,5 miljoner kronor. Då framkom att intäkterna minskat med 13 miljoner kronor samtidigt som personalkostnaderna hade ökat med 6 miljoner.

77,2 procent av omsättningen var just löner. De uppgick till 83,6 miljoner kronor och var något av rekord inom svensk lagidrott.

Det framkom också att det egna kapitalet minskade från 64,6 miljoner kronor till 35,2.

20-miljonerslånet ska börja betalas tillbaka till Got Event direkt efter årsskiftet. 2,5 miljoner första året, därpå 5 miljoner följande tre år och inför sista året ska det återstå 2,5 miljoner igen. Räntan är satt så att Got Event ska tjäna några kronor på affären.

Frölundas Pierre Johnsson (nr 2, tv) kvitterade till 1-1 i andra perioden under måndagskvällens möte med Färjestads BK på Scandinavium i Göteborg. Foto: Björn Larsson Rosvall, Scanpix

Bocaj (inte verifierad)

tis, 2011-11-29 19:29

1. En utpressningssiuation

Med Frölunda som största hyresgäst Scandinavium stod kommunen (Got Event) inför en utpressningssituation. Hur beter sig kommunen när andra föreningar kommer med tiggarstaven?
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.