Sjuke elittränaren har samlat in 1 miljon

Björn Hellkvist är elittränaren som tvingades hoppa av när han insjuknade i Parkinsons sjukdom. Alldeles före jul drabbades han av svåra kramper, men har nu fått lämna sjukhuset och kan konstatera att hans stiftelse snart har samlat in 1 miljon kronor.

- Nu känner jag mig rätt okay, även om det är kraftiga svängningar, berättar Björn Hellkvist, en målmedveten 34-åring som tvingades avbryta karriären som hockeytränare. Han var mycket uppskattad av spelarna i Rögle och många följde hans arbete i hockey-Sverige.

Han hade inget val

Den 2 oktober samlade han hela gänget och med tårar i ögonen meddelade han att skakningarna och besvären tilltog och han hade hade inget annat val än att sluta. Det var en tragisk stund och spelarna tvingades motvilligt acceptera att deras favorittränare inte kunde fortsätta.

Just då, under augusti och början på augusti, blev Björn Hellkvist allt sämre.

- Jag tappade tolv kilo och sjukdomen tog över tillvaron, berättar han.

Med ambulans till sjukhus

Sedan dess har han tvingats ta starkare mediciner för att dämpa svåra kramper, men under den senaste tiden har han ändå blivit sämre.

En dryg vecka före jul fick han ett mycket starkt krampanfall hemma i huset i Ängelholm. Han hade svårt att få luft, svimmade och fördes med ambulans till Skånes universitetssjukhus i Lund.

Nu berättar han om vad som hände:

- Det visade sig att jag hade fått en infektion på luftrören och det ledde till att jag inte kunde andas. De här kamperna har förvärrats i takt med en felmedicinering.

Kom hem till jul

Han tillbringade en vecka på sjukhuset, men fick komma hem lagom till jul:

- Nu har jag bättre mediciner och får inga epileptiska kramper längre.

Men skakningarna, oron och tröttheten finns där hela tiden.

- Jag känner ändå en övertygelse om att en gång komma tillbaka till båset, säger han bestämt och med övertygande röst.

- Jag har stöd av mycket bra läkare som också tror att jag ska kunna återvända en dag.

Hjärnoperation

Målsättningen är att Björn Hellkvist ska genomgå en DBS-operation (Deep Brain Stimulation).

- En vanlig behandling för människor med Parkinson och de flesta, ja, nästan alla blir bättre.

- Men ska de in i min hjärna ska jag veta att det ger resultat.

Under våren ska han successivt minska medicineringen och fram mot sommaren kan det bli aktuellt med en operation.

Stiftelsen fick succéstart

Björn Hellkvist är fortfarande anställd av Rögle BK.

- Nu har jag semester fram till den 3 januari, säger han med ett leende.

Han har kvar olika uppgifter inom klubben, både som specialtränare och som medlem av sportgruppen.

Men han lägger också mycket tid på sin egen stiftelse, ”Shaking Generation”. Efter bara några månader har hans ansträngningar att samla in pengar till förmån för Parkinsonsjuka gett nära 1 miljoner kronor!

Arrangemang ger pengar

- Det har gått över förväntan. Och mer är på gång.

Han själv föreläser runt om i södra Sverige och via företag och skolor når han ut till många människor. Rögle BK har haft samlat in pengar vid matcher, Leksand likaså. Överskottet från Sylveresterloppet i Båstad den 31 december går till stiftelsen och den 27 januari blir det full fart i Helsingborg med 24-timmars marathon, ett dygn fyllt av en rad olika aktiviteter.

- Mer ska det bli, säger han bestämt.

Thomas Ejderhov

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.