Miljongåva räddar mästarklubben

Sandvikens AIK tog sin femte SM-titel sedan millenieskiftet. Lika länge har klubben brottats med en katastrofal ekonomi. Nu kommer räddningen - företaget Sandvik överlämnar 1 miljon kronor som en guldbonus!

Enbart de ansvariga i ledningen kände till sanningen.

Ekonomin var så dålig att hotet om radikala nedskärningar var överhängande och en fortsättning för stjärnlaget mycket tveksamma.

Samtal i hemlighet

I hemlighet har klubbens ansvariga diskuterat med Sandviks ledning. Företaget som har varit klubbens ledande sponsor i flera år insåg den prekära situationen.

I en stund när både Sandvikens kommun och företaget Sandvik firar 150 år vore ett SM-guld för bandylaget det allra bästa – men konsekvensen av ett lag i en konkurssituation oerhört försmädlig för alla parter.

Därför tillkommer miljongåvan. Vid guldfriandet i Sandviken får SAIK:s representanter ta emot en mycket, mycket välkommen penningcheck av kolossalformat.

Pengar som innebär räddningen för föreningens bandy.

Lånat till framgång

Under flera år har klubben levt över sina tillgångar och i princip lånat pengar till framgång.

Miljonunderskotten har återkommit gång på gång och bandyförbundets licensnämnd har riktat skarp kritik mot föreningens sätt att sköta ekonomin.

På ett eller annat sätt har ändå klubben kunnat fortsätta att ha ett topplag. Många konkurrenter har väckt frågor.

Som exempelvis inför förra säsongen när Sandviken värvade fyra toppspelare i ett läge då skulderna åter växte till ett sjusiffrigt belopp.

Licensnämnden krävde svar

Bandy-Sverige sökte svar och inför årets final ville licensnämnden ha besked och krävde ett klarläggande från klubben – hur såg en trovärdig plan ut inför framtiden?

I torsdags fick också nämnden ett möte med Sandvikens ansvariga ledare och då framkom att företaget Sandvik skulle ge 1 miljon kronor i gåva till klubben i samband med SM-finalens firande.

Pengar som nu räddar Sandvikens AIK och borgar för en fortsättning.

Sandvik flyttar huvudkontoret

Men samtidigt står det också klart att klubben inte kan räkna med samma hjälp i fortsättningen.

Sandvik flyttar huvudkontoret till Stockholm vilket bl a betyder att ledande beslut i fortsättningen sker på en annan plats. Detta efter alla år med närheten till den största arbetsgivaren och tillika största sponsorn.

I Sandviken råder också en oro över vad beslutet får för konsekvens för arbetsmarknaden.

I synnerhet som det vid tillkännagivandet av flytten hette från Sandvik att "utan en acceptabel lönsamhet på meddellång sikt" kan hela eller delar av affärsområdet avyttras och då gäller det Sandvik Materials Technology, den enhet som behåller huvudkontoret på platsen. 

Diskussioner även om arenans framtid

Sandvik AB har sedan tidigare ett avtal där koncernen står för ett årligt driftbidrag om 1 miljon kronor till Göransson Arena.

En hall som  var drömmen när den tillkom 2008, men som blev en mardröm på grund av för höga driftskostnader.

Ordförandena för de tre Göranssonska stiftelserna, Stefan Henriksson, Bo Strömberg och Henning Eneström, hade två år tidigare låtit meddela att en gåva skulle överlämnas för bygget av en bandyhall.

- Varsågoda, här är 100 miljoner, bygg! Så ungefär lät det i Sandviken när nyheten avslöjades.

Tidsfrist inför framtiden

Sandviken fick möjligheten att uppföra Sveriges andra inomhushall för bandy, men också en multiarena som då inte fanns någon annanstans i landet.

Allt tack vare Göran Fredrik Göransson som grundade Sandvik år 1862, företaget som växte till en koncern med verksamhet världen runt.

Men driftsbudgeten överskred 6 miljoner kronor årligen medan intäkterna har varit små och i perioder har klubben haft svårt att betala hyreskostnaderna. Nu råder mer eller mindre en tidsfrist inför ett beslut om hallens framtid.

Thomas Ejderhov

Hmm (inte verifierad)

mån, 2012-03-26 09:14

1. Räddningen.....eller tänker

Räddningen.....eller tänker de bara värva vidare, som de gjort alla andra år?!

Christian Falk (inte verifierad)

mån, 2012-03-26 10:33

2. Ansvar och föredöme...

Se nu till att förbruka detta förtroende och dessa pengar till att vända det sjunkande skeppet till nåt som ger något tillbaka till Sandviken! SM-Guld räcker inte.. Å sluta gnälla om den hall ni fick som gåva, en multihall som endast är avsedd för bandy.

Bocaj (inte verifierad)

mån, 2012-03-26 12:26

3. Hur länge?

Och hur länge räcker denna miljon?

s (inte verifierad)

mån, 2012-03-26 23:20

4. Faktakoll

Till förra säsongen värvade SAIK Sveschnikov och Säfström och släppte iväg Daniel "Boltic" Eriksson till Kazan och Muhren till GAIS. Innan det Patrik Nilsson till Hammarby, istället Edlund in i truppen. Till i år lämnade Daniel Zeke Eriksson, Mossberg och Sveschnikov. Ersätts med Löfstedt och SAIK-killen Linus Forslund + Hvornum utan kontrakt från Skutskär. Det känns inte som att SAIK värvat på +. Dålig ekonomi - Ja. De 2 senaste åren med lite plus, men inte tillräckligt. Tack till sponsorn SANDVIK, med negativa kapitalet borta ser det ljust ut.

Mr Fact (inte verifierad)

tis, 2012-03-27 09:40

5. Ryktesspridare

Kanske Idrottens Affärer skulle kolla litet bättre innan man sprider rykten som andra medier slukar. Sandvik gav sitt största bidrag genom tiderna: 350 000 kr.

thomasejd

tis, 2012-03-27 10:00

6. Varken svart eller vitt

I söndags när vi släppte nyheten hade vi fått uppgifterna bekräftade från flera källor oberoende av varandra. I dag kan vi konstatera att sanningen varken är svart eller vit. /Red

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.