Lagkaptenen som retar sig på lönerna

Ytterligheternas nyheter om spelarlöner. Zlatan Ibrahimovic tjänar bara 77 miljoner kronor och inte 121 miljoner, som tidigare rapporterats. Medan Readings Jobi McAnuff sympatiserar med åskådarna som till exempel betalade 50 pund för en plats när hans lag mötte Chelsea.
Penningrullningen runt Zlatan Ibrahimovic är omfattande. Nu uppges att han dock tjänar mindre än vad de första uppgifterna angav. Foto: Scanpix


- Jag vet många som inte har råd med det, säger McAnuff till Daily Mirror.

- Fotbollen har blivit för dyr och det är ju fansen som gör fotbollen. 

"Vi har tappat kontrollen"

Han går verkligen mot strömmen där alla spelare ska ha bättre och bättre och bättre betalt medan klubbarna har allt svårare att få ihop budgeten.

- Vi håller på att tappa kontrollen och greppet om verkligheten, säger han enligt Mirror.

Jobi McAnuff är lagkapten i Reading och tycker att gränsen är nådd, i klartext anser han att lönerna ska begränsas.

- Jag kan förstå att Wayne Rooney ska få bonus eftersom hans namn säljer många tröjor, säger McAnuff.

"Löjligt med alla miljoner"

- Men 2,1 miljoner kronor i veckan, det är ju bara löjligt. Vem behöver den mängden pengar? Till slut kommer någon säga: ”nu får det vara nog”.

Hans Reading är nykomling i Premier League och en av de minsta klubbarna i alla avseenden. I den konkurren har Reading problem att hänga med. Men oavsett detta tycker Jobi McAnuff att spelarlönerna har spårat ur och begäret tagit överhanden bland spelarna.

Själv har han startat en fotbollsakademi i Tottenham, där han växte upp, då han känner för de barn som har haft en svår uppväxt.

- Det de frågar mest är ”vad kör du för bil?” Inte vad jag tyckte om att göra debut?, säger Jobi McAnuff.

Så mycket tjänade inte Zlatan

Och så kontrasten, Zlatan Ibrahimovic är inte alls fotbollsvärldens näst bäst betalde spelare, åtminstone inte enligt den franska tidningen Le Parisien.

Det har hävdats att han har 120 miljoner kronor om året i Paris Saint Germain och till och med presidenten François Hollande tycker att det är väl magstarkt. Han pratade om en skatt på 75 procent för de som tjänar över 1 miljon euro om året.

PSG har hela tiden försvarat investeringen, Ibrahimovic är värd priset.

- Det går inte att sätta ett pris på passion. Det kom 6 000 personer till "Les Champs" för hans skull, sa sportchefen Leonardo när Zlatans presenterades på Champs Elysées.

Han faller på lönelistan

Men nu gör uppgifter i tidningen Le Parisien gällande att Ibrahimovic tjänar 9 miljoner euro om året, cirka 77 miljoner kronor, och inte 14 miljoner euro (120 miljoner kronor).

Det skulle innebära att han Zlatan Ibrahimovic faller från andraplatsen på listan över världens bäst betalda fotbollsspelarna och passeras av Samuel Eto'o (20 miljoner euro i Anzhi), Didier Drogba (15 miljoner euro i Shanghai) och Franck Ribery (10 miljoner euro i Bayern München).

Fast PSG:s utgifter är stora i vilket fall som helst. Utöver lönen ska klubben betala 150 miljoner kronor i sociala avgifter.

Räddningsaktionen för Östersunds FK fortsätter.På måndagen framkom, via tidningarna Östersunds-Posten och Länstidningen hur försäljningen har gått sedan starten i september att när aktier i klubbens dotterbolag, Östersunds FK Elitfotboll AB, började att saluföras.

Evenemangsgatan i Göteborg är något som många andra kommuner sneglar mot och ser som ett föredöme. Med arenor samlade så föredömligt  - med Scandinavium, Lisebergshallen, Valhallabadet, Heden,  Ullevi och Valhalla sporthallar finns ett jättelikt utbud av arrangemang årligen och lockar flera hundra tusen besökare. Det innebär att ingen annan stans är idrottsturismen så utvecklad – och nu hotad.Det finns ett växande behov av renovering och nybyggen. Kruxet  är politikerna inte kan hålla sams när frågorna kommer på bordet.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nu ska hockeyspelarna i Tre Kronor bli eleganta, åtminstone utanför isen. Svenska Ishockeyförbundet nämligen kan presentera Brothers som ny samarbetspartner till Tre Kronor. 

SVT har lyckats köpa sändningsrättigheter till vinteridrott som innebär mer och ett bättre innehåll i framför allt Vinterstudion. Detta efter att SVT har förlängt avtalet med Österrikes skidförbund vilket innebär tillgång till samtliga världscuptävlingar i Österrike till och med våren 2024. I rättighetspaketet ingår även  tävlingar i längdskidor, skicross, freeski och snowboard i Österrike. Avtalet sträcker sig till och med april 2024. Vinterstudion är säkrad för ett par år framåt.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.