Leksand i desperat behov av 25 miljoner

Leksand vädjar om hjälp. Det är inte första gången. Skillnaden nu är att det inte finns några tillgångar att sälja. Kommunen är enda hoppet och med ett ja till en borgenansökan har Leksand lyckats hitta en privatperson som kan låna ut 25 miljoner kronor.
Leksand har en bra inledning i Allsvenskan och har haft mycket bra publiksiffror vid två tillfällen, derbyt mot Mora 7 400 åskådare) och Djurgården (7 650), men inte ens de intjänade miljonerna räcker. Foto: Fredrik Sandberg, Scanpix.


Rykten har blivit allt mera intensiva den senaste tiden och på onsdagen kom avslöjandet.

Märkligt pressmeddelande

Bl a via ett pressmeddelande där det heter att ”Leksands IF investerar för framtiden” men att det också betyder att det krävs 25 miljoner kronor.

På onsdagen lämnades en borgensansökan till kommunen för ett lån på just 25 miljoner kronor.

- Nu är det skarpt läge, det är ingen hemlighet att vi haft likviditetsproblem. Vi är också i behov att göra nödvändiga investeringar och bygga en bro mot framtiden. Vi hoppas på att kommunen ställer upp för i nuläget har vi ingen plan B, säger vd:n Anders Doverskog.

Ett nej blir till dubbelt nej

25 miljoner krävs för att se en lösning.

Problemet är att om Leksands säger nej till ett borgensåtaganden ställer inte privatpersonen upp.

- Vi vet att vi får lånet om vi får borgen från kommunen. De pengar som inte ska investeras i arenan kommer vi att använda för att täcka upp tidigare förluster och använda för att skapa utrymme för framtiden, säger Anders Doverskog till TT.

Ejendal nekar

Den ännu icke kände privatpersonen är inte P-O Ejendal, finansiär under många år..

- Jag har gjort det förr, men inte nu, säger han till Dalarnas Tidning.

P-O Ejendal och hans företag har namnrätten till Tegera Arena och han har också ett stort aktiekapital i klubben, men är nu vid sidan av händelsernas centrum.

- Jag har gjort det förr, men inte nu. Det här gäller lite större pengar vad jag förstår. Jag har haft glasklara pengar som jag har stöttat föreningen med. Hade jag inte gjort det hade föreningen gått i konkurs för länge sedan.

"Det finns förklaringar"

Vd:n Anders Doverskog vill inte prata om ekonomiska smällar tillbaka i tiden.

- Det som hänt tidigare vill jag inte kommentera men det finns förklaringar, säger Doverskog som bara vill blicka framåt. Det sportsliga målet är fortfarande att komma tillbaka till elitserien så snabbt som möjligt.

Han är noga med att framhålla att 25 miljoner inte ska användas till att förstärka spelartruppen utan pengaran ska gå till att täcka upp tidigare förluster och för att säkra en framtid för klubben.

Dessutom betonas att elkostnaderna i ishallarna är skrämmande höga och att betongplattor ska gjutas under isarna för att sänka kostnaderna.

Beslut tidigast 26 november

På Leksands kommunkontor är de ansvariga förvarnade. Kommunalrådet Ulrica Liljeberg (C)  har varit med om att rädda klubben tidigare och hade säkerligen hoppats att slippa göra det igen.

- Vi är informerade om att det kommer en ansökan om borgen på 25 miljoner men vi har i dag inget underlag för att kunna bedöma läget för Leksands IF. Än har vi i diskussionen med LIF inte gått längre än att vi fått en första information, säger kommunchef Göran Wigert.

När kan då ansökan om ett borgenåtagande behandlas?

- I den bästa av alla världar så kan kommunfullmäktige allra tidigast få upp frågan till mötet den 26 november.

Ska utreda klubbens betydelse

Per Stridh var tidigare informationsansvarig vid Vasaloppet, men har nyligen tillträtt som näringslivschef. Hans förslag om en utredning om Leksands IF betydelse för besöksnäringen möttes av gillande.

- Vi behöver få en opartisk bild av samhällsnyttan så att kommunen kan bedöma betydelsen av LIF:s verksamhet. Det behövs som ett underlag när vi fattar beslut kanske i november, säger Wigert.

2007 tvingades Leksand lämna elitserien. Sedan har försöken att återkomma kosta åtskilliga miljoner. Med nya ledare kommer nya förhoppningar och underskott. Det tycks aldrig ta slut och de ständiga ropen på hjälp kanske snart ingen lyssnar på.

- Att de inte lär sig någon gång...

De tonernas hörs allt oftare från supporterhåll.

Här är pressmeddelandet

Leksands IF investerar för framtiden

Ledningen i Leksands IF jobbar för närvarande med att sätta en organisation och en vision för en förening i balans med en långsiktigt inriktad verksamhet. Detta medför ett investeringsbehov, hårt jobb för att skära ner kostnader och ännu hårdare jobb för att öka föreningens intäkter. Trots att föreningen steg för steg anpassats till en allsvensk budget är målet fortfarande elitserien. Sportsligt har den krympande kostymen inte avspeglat sig lagets tabellposition.

- Vi måste vara ödmjuka för att vi är ett allsvenskt lag. Målsättningen är fortfarande elitserien. För att nå dit måste verksamheten vila på en stabil och bred grund, sportsligt, ekonomiskt och organisatoriskt, säger Anders Doverskog, Leksands IF:s klubbdirektör.

Det som skall ta Leksands IF upp till elitserien är en långsiktig satsning på egna produkter. De etablerade spelarna som kommer hit till Leksand ska vara välscoutade och verkligen vilja vara med och ta klubben tillbaka. Med den inriktningen, i kombination med mindre omsättning på spelare, skapas en trygget i truppen och ett lag som trivs tillsammans. Att det går att ligga i toppen av allsvenskan med nuvarande spelarbudget såg vi redan under förra säsongen.

- Vårt uppdrag är bland annat att få ner kostnaderna till en nivå som klubben klarar av, samtidigt som vi vill behålla attraktionskraften för publik och media, säger Anders Doverskog.

Tegera arena är en fantastisk arena för ishockey och andra evenemang och är unik i sitt slag för att ligga på en ort av Leksands storlek. Evenemang som Melodifestivalen och andra artistevenemang, i kombination med mässor och utställningar, kompletterar de sportsliga aktiviteterna på ett bra sätt. Men arenan är byggd för att härbärgera ett elitserielag och kostar föreningen över 20 miljoner per år att driva.

- Vi är helt klart tyngda av de höga driftkostnaderna och för att ha en hållbar stabil grund att bygga vår verksamhet på måste vi se över hur vi kan minska kostnaderna, konstaterar Anders Doverskog.

Med en arena som egentligen är för stor för klubben och med kostnader som under flera år överstigit intäkterna har likviditeten varit en ständig utmaning för föreningen. Kortsiktiga lösningar måste därför ersättas av mera långsiktiga hållbara lösningar så att verksamheten kan utvecklas och att organisationen kan lägga kraften på utveckling.

- Vi äger våra två arenor och med hjälp av värdet av dessa och den begäran om borgen på 25 miljoner som kommer att lämnas till Leksands kommun, kommer vi att kunna realisera den visionen som krävs för att bygga långsiktighet, säger Anders.

Leksands kommun bidrar idag årligen med cirka 5,5 miljoner till föreningen. Med hjälp av en beviljad borgen kan likviditetsfrågorna lösas och de nödvändiga investeringarna genomföras som krävs för att fortsätta bygget av en framtida stabil verksamhet på den sportsliga nivå föreningen finns idag.

Som en första åtgärd blir att minska elförbrukningen som är den tyngsta kostnaden i driften av arenan. Leksands IF har för avsikt investera i betongplattor i både Tegera arena och LRF-hallen. En investering på 6-8 miljoner och som kommer att betala sig på mindre än 10 år och direkt minska elförbrukning och därmed miljöpåverkan.

- Med betongplattor kommer även flexibiliteten i arenorna att förbättras avsevärt och omställningen mellan ishockeyn och andra evenemang kommer kunna ske mycket snabbare och effektivare än nu vilket i sin tur innebär att vi kan bli attraktivare som arena för olika arrangörer, avslutar Anders Doverskog, Leksands IF:s klubbdirektör.

Fakta

I februari 2011 presenterade Idrottens Affärer "Dokument Leksand - en kamp för överlevnad", en närgången artikel om händelserna i klubben under flera år och som slutligen hade lett till att klubben stod på konkursens brant.

Jakten på Elitserien hade då kostat nära 100 miljoner kronor och föreningen var riktigt illa ute. Kommunen och två banker kom till undsättning och det hette att misstage aldrig skull upprepas.

Nu är klubben där igen. 

Läs här mer om bakgrunden till Leksands IF:s kris.

Tord Hammarlund (inte verifierad)

tors, 2012-10-11 09:25

1. Sans och Balans

Hur länge ska vissa föreningar få hålla på att syssla med ekonomisk doping. Givetvis ska de inte få någon stöttning ar kommunen i detta fall. Bättre att börja om från grunden.

En representant för den utländska sponsor som ska rädda ÖFK:s existens med en gåva om 15 miljoner kronor förnekar i lördagens Expressen all kännedom om en sådan transaktion. Senare på lördagen presenterades ett uttalande på klubbens hemsida under rubriken ”ÖFK ochPuls8 gör ett gemensamt uttalande".

66-årige Lasse Diding, välkänd i Varberg som mångmiljonär, kommunist , fastighetsägare och tidigare hotelldirektör får rubriker eftersom han vill köpa namnet på stans bästa fotbollsarena, gamla traditionella Folkbergsvallen  och  döpa om den till Leninstadion

Diding  har redan en Leninstaty som han vill ställa vid fotbollsarenan i Varberg – lagom till den allsvenska arenan.

Det var som en saga. Lilla Åby-Tjureda gjorde på tre år en blixtresa till elitserien i bandy. Byggde rekordsnabbt och rekordbilligt en hall för 43 miljoner kronor som stod klar till premiären. Allt var glädje, hurrarop och applåder. Men alla sagor slutar inte lyckligt. Laget kom toksist i elitserien.

Så frågan är vad som händer? Blir det en snabbresa nedåt nu?

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Han kunde inte ens drömma om vad som skulle hända. Men det är han själv som med idéer, målmedvetenhet och mycket arbete ligger bakom allt.

Andreas Ottermark är ett bevis på vad målmedvetenhet och entusiasm kan åstadkomma.

Han äger nu ett företag som 2020 beräknas omsätta 200 miljoner. Och som har en tillväxt om minst 50 miljoner per år. Jo, faktiskt, sådan framgång har ISP Sport & Marketing.

Han lever ensam i dag och på existensminimum med en skuld hos Kronofogden på 20 miljoner kronor. Hustru och barn har flyttat och han tvingades lämna hus och jobb, men har nu varit spelfri i 20 månader och ser, trots all bedrövelse, en fortsättning på livet.

På ett år omsatte han 200 miljoner hos spelbolagen, han som knappt hade köpt en trisslott tidigare… Nu berättar han allt i boken Lukas Betting. Inte minst hur lätt det är att bli spelmissbrukare.

EBU, Europeiska radio- och TV-unionen, har säkrat både en förlängning och ett nytt avtal med  Internationella skidskytteförbundet. Ett kontrakt som gäller fram till 2026, med en möjlighet för IBU och EBU att förlänga ytterligare fyra år. Det innebär att det blir fortsatt mycket skidskytte i SVT.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.