”Sparka Mild och Stahre!”

IFK Göteborgs satsning är den dyraste som en allsvensk klubb någonsin har gjort. Resultatet - ett fiasko i alla avseenden. Nu reser Göteborgs-Postens mycket initierade fotbollsreporter Mattias Balkander kravet på att Håkan Mild och Mikael Stahre ska sparkas.
Stefan Selakovic är trotjänaren som plötsligt fick besked i förra veckan att han inte får något nytt kontrakt. Det är det senaste beslutet av Håkan Mild/Mikael Stahre. Foto: Robin Aron, Scanpix


Några mil bort ekar glädjeropen fortfarande i Borås. På andra sidan Göta älv har Häcken gjort succé och Peter Gerhardsson är nominerad som årets tränare. Inne i stan har Blåvitt aldrig tidigare gjort sina supporters så besvikna och till slut uppgivna.

Miljoner hjälpte inte

”I IFK Göteborg är Håkan Milds ord lag. Det här var Håkan Milds lag. Han gick all in med Stahre. Det är dags för motsatsen nu”, skriver Mattias Balkandet i GP.

IFK Göteborg fick tillgång till fler miljoner än någon annan klubb via en ny storsponsor. Åtta stjärnor värvades i en rekordsatsning. Därtill en ny etablerad och dyr tränare.

Inget hjälpte, Blåvitt är sämre än fjolåret då alla förutsättningar var betydligt lägre.

Ett enda stort tvivel

IFK Göteborgs satsade för över 20 miljoner kronor – men allt gick snett. IFK fick pengar och har gjort av med pengar i rekordformat. Lönebudgeten har aldrig varit större, publiken har uteblivit och sponsorer harundrar vad som sker och varför.

”Dags att gå, Mild och Stahre” är rubriken i GP, Blåvitts husorgan, och dagens artikel som kommer att vålla turbulens i Göteborg är skriven av Mattias Balkander som är en av de som har bevakat och känner spelare och ledare allra bäst.

Han har med egna ögon följt och sett en mängd träningar under säsongen. Han har skrivit ett stort antal referat och krönikor. Nu kan han inte längre vara tyst:

Årets göteborgare, men...

”Håkan Mild och Mikael Stahre gick all in. Det är dags för motsatsen nu.

För mig handlar inte detta om att ta heder och ära av någon. Håkan Mild är Årets göteborgare 2007, har vunnit sex SM-guld totalt och fick dela bragdguldet för VM-bronset 1994.

Sånt snackar vi inte bort i en handvändning.

Vi snackar heller inte bort IFK Göteborgs 2012. En i stora drag usel säsong och ett trist kapitel i den blåvita historien.”

Många svenskars favoritlag

IFK Göteborg har en speciell plats i åtskilliga svenskars hjärtan. Framgångsåren innebar att många fick IFK till sitt favoritlag och de kan fortfarande räkna upp alla spelare. Blåvitt blev något av folkets lag och många bryr sig.

IFK är inte som alla andra. När nu också den ekonomiska insatsen var så omfattande är resultatet och reaktionen så mycket större än om något allsvenska lag hade drabbats.

Balkander skriver:

”Det är som både Vaihela, Olsson, Mild och Stahre själva säger. I IFK Göteborg siktar man mot toppen, i IFK Göteborg jobbar man under stor press, i IFK Göteborg spelar placeringar roll och därför tar ork och förtroende slut och nya människor tar vid, som när Håkan Mild ersatte Mats Persson 2005, eller när Mikael Stahre tog över efter Jonas Olsson i höstas.

Ungefär där står vi igen, där spelare – som likt mardrömsparellellen 1998 – inte fattar grejen, inte blir ett lag, inte levererar och inte underhåller.

Det har varit bedövande tråkigt att följa IFK Göteborgs golgatavandring i årets allsvenska. Vi fick inte ens farten av Tobias Hysén. Vi fick heller aldrig tätkänning eller utsålda hus. Vi fick en grå vardag och löften om att det vänder snart och det tar tid att bygga lag.”

Att just Mattias Balkander, med sin kunskap om IFK Göteborg, nu bryter tystnaden kommer att leda till reaktion. Frågan är om klubbens ledning vågar sparka Mikael Stahre och Håkan Mild?

Ellos (inte verifierad)

tis, 2012-11-06 17:21

1. Nej nej nej

Behåll dem!!!

Benke S (inte verifierad)

tis, 2012-11-06 18:39

2. Visst borde de tvingas bort

Visst borde de tvingas bort efter IFK:s usla spel och resultat i år. De har yttersta ansvaret och har slösat bort resurserna att skapa något bra på ett svagt och nonchalant sätt. En stockholmare som Stahre kan aldrig uträtta något bra på sveriges framsida, Göteborg!

guld (inte verifierad)

tis, 2012-11-06 20:50

3. Thorbjörn Nilsson som tränare

Thorbjörn Nilsson som tränare tack.

gp (inte verifierad)

tis, 2012-11-06 23:24

4. Fel från början

Grundfelen begick redan i våras, när man parallellt arbetade med att få Farnerud ELLER Gerzic. Av någon anledning lyckades man på båda fronterna, och fick därmed en nyckelspelare för mycket. Det var aldrig meningen att BÅDA skulle in i IFK:s trupp. Att spelarna ”inte fattar grejen” är inte så konstigt, eftersom de som värvat inte heller gjort det.

Dennis (inte verifierad)

ons, 2012-11-07 17:08

5. Mild Bort - Stahre kvar

Det är inte rättvist att förvänta resultat av en tränare på så kort tid med så mycket nya spelare. Däremot kan måmga av värvningarna ifrågasättas (Gerzic och Alvbåge var inte bra i ÖSK 2011 m.m.) och den som "bestämt" de senast skrala åren har varit Mild. Han har inte lyckats bygga det Blåvitt kan kräva och i år tog han till det klassiska desperata misstaget som i princip aldrig lyckas - att köpa ihop ett lag (jfr Ijeh-eran). Nä - tänk om - tänk rätt - bygg på egna talanger och spelare. Nu verkar även Frölunda hockey inse det efter liknande misstag de senaste åren.

A. (inte verifierad)

tors, 2012-11-08 14:36

6. GP Blåvitts husorgan?? Mats

GP Blåvitts husorgan?? Mats Härd, Stenberg, kriget mot hoppande publik, etc? Skulle inte tro det.

När Stjernfors Golfklubb drevs i konkurs av en privat aktör tog medlemmarna saken i egna händer. Ett år senare är banan iordningsställd, caféet bemannat och optimismen på topp. Klubbens nystart har finansierats med bland annat bidrag från Sparbankens ägarstiftelse.

Det finns ingen gata i Sverige som kan mäta sig med Evenemangsgatan i Göteborg. Sträckan mellan Scandinavium och Ullevi, med närheten till Gamla Ullevi och Valhalla är arenatätast i landet och har därtill med ett massivt utbud.

Men det finns heller ingen gata i landet som är så omdiskuterad och väcker så mycket tankar på förändring. Nu finns förslag om att riva både Ullevi och Scandinavium!

Man kan tro att Jämtländska Sportkompaniet har fått storhetsvansinne… Bolaget arrangerar sprinttävlingen på Östersunds skidstadion i samarbete med ett ett tyskt och norskt bolag,  och de står nu bakom en uppgraderad tour som stöttar de lokala arrangörerna i varje land och stad. Totalt handlar det en nysatsning på flera miljoner. Målet är att Supersprint på 100 meter snö ska bli en World Sprint Series inom fyra år för damer och herrar. Bland annat en tävling i Dubai, jo, på snö. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nils Wiberg med sitt företag Prioritet Finans är en av landets största idrottssponsorer. Nu har han tagit nya beslut. Hans miljoner ska få fart på de svenska herrarna i längdåkning och samtidigt blir han stjärnsponsor till IFK Göteborg Futsal. 

14-20 oktober vänds tennisblickarna mot Kungliga Tennishallen i Stockholm när det är dags för klassiska Stockholm Open. Nu är det klart att hela turneringen sänds på Eurosport och Kanal 9.

IFK Göteborg tog hjälp av agenten Denis Celebic vid 17-åringen Benjamin Nygrens övergång till Genk, en affär på runt 40 miljoner. Denis Celebic fick tre miljoner kronor för besväret. Han har fungerat som förmedlare mellan klubbarna. Det är förbjudet att använda agenter när spelaren är under 18 år.