Aktieförsäljning är Leksands hopp

Leksand IF kämpar för sin överlevnad. Kommunens räddningsinsats är inte tillräcklig eftersom det omedelbart behövs 10 miljoner kronor för att få likviditet i föreningen. Nu står hoppet till en aktieförsäljning med en behållning om 8-10 miljoner kronor.
Ett tomt mål, några ishockeyspelare som väntar, liksaom alla fans, att klubben ska lyckas reda upp de ekonomiska bekymren. Foto: Jack Mikrut, Scanpix


Det är Leksands IF ishockey AB:s styrelseordförande Sven Rosén som har lagt förslaget. Sponsorerna fick på onsdagen närmare information om idén och senare i veckan har klubben även ett möte med banken.

Styrelseordförandens idé

Sven Rosén förklarar:

- Föreningen ska äga så många aktier så att man fortsatt har rösträttsmajoritet. Om man ser på det totala antalet aktier kan man sälja ut närmare 90 procent. Det här är inte alls ovanligt i stora börsnoterade bolag. Att man har differentierad rösträtt.

Hoppet står till en omfattande marknadsföring som ger aktieförsäljningen fart och inbringar uppemot 10 miljoner kronor. Det bygger på att 400 000 aktier får nya ägare.

- Teckningskursen förra gången var 20 kronor per aktie, då pratar vi om 8-10 miljoner, säger Sven Rosén till Dalarnas Tidningar.

Medlemsmöte i december

- Aktierna ska förvandlas från röststarka A-aktier, till svagare. Från tio röster per aktie till en röst per aktie.

Den ideella föreningen ska behålla majoriteten i aktiebolaget, enligt den så kallade 51-procentsregeln.

Den 10 december håller föreningen medlemsmöte och till dess ska alla detaljer vara klara inför aktieförsäljningen och själva introduktionen.

Måste säga upp personal

Klubben har även andra åtgärder aktuella varav en del presenterades för sponsorerna på onsdagskvällen.

Samtidigt planeras besparingar av olika slag, bl a på personalen. Att spara in på spelarlönerna är dock inte aktuellt för stunden.

- Vi måste skära 10 miljoner i budget. Vi har suttit i samtal med facket i dag och meddelat att fyra till sex tjänster kommer att försvinna. Det blir inte i truppen utan i fastighetsbolaget, Hockey AB, och i den ideella föreningen, har klubbdirektören Anders Doverskog deklarerat för Dalarnas Tidningar.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.