"Foppas" golfbana i problem igen

Peter Forsberg förverkligade drömmen om att äga en golfbana. Han älskar golf, men projektet har blivit dyrt, mycket dyrt. En aktie i Veckefjärdens Golfklubb kostade vid bildandet 30 000 kronor styck. Nu vill Peter och pappa Kent Forsberg köpa tillbaka aktierna - för en krona styck.
Peter Forsberg söker en ekonomisk lösning för sin golfbana. Nu har han skrivit brev till sina medlemmar och vädjar om hjälp. Foto: Krister Larsson, Scanpix


- Det är klart att det inte finns någon som vill köpa en aktie för 30 000 kronor styck och sedan sälja den för en krona, men nu är vi i den här situationen. Det är ett misslyckande och vi är naturligtvis inte glada över det här, säger Kent Forsberg.

"Måste göra något drastiskt"

Golfklubben Veckefjärden bildades för tio år sedan och då kostade aktierna 30 000 kr styck.

- Det har under åren blivit helt andra förutsättningar. Förr lånade man endera in pengar eller köpte aktier. Golfförbundet insåg inte riskerna och nu är vi där vi är. Vi kände att vi måste göra något drastiskt för att överleva.

- Vi får se vad vi får för reaktioner. Det är upp till aktieägarna nu, säger Kent Forsberg till Örnsköldsviks Allehanda.

Kent Forsberg är styrelseledamot i Tvillingsta AB medan Peter är finansiären. De har tvingats under en längre tid att acceptera att banan från 2003 visar ett allt större underskott. För tre år sedan fick Peter Forsberg skjuta till så mycket som 13 miljoner kronor. Ändå har bolaget fått hjälp med finansieringen via bank.

Avgörande för banans fortlevnad

De här tillskotten har varit avgörande för att undvika konkurs. Nu har situationen förvärrats igen.

"Den nuvarande utformningen med en spelrätt kopplad till aktie innebär oönskade inlåsningseffekter och ett system som inte låter sig anpassas till förändrade förutsättningar varken hos den enskilde medlemmen eller rent strukturellt. Vi vill i framtiden kunna skapa en större flexibilitet i utformningen av spelrätten och medlemskapet med huvudsyftet att eftersträva ett system som tillåter och klarar förändringar i olika avseenden" skriver Peter och Kent Forsberg i ett brev till medlemmarna.

Klubben vill köpa tillbaka aktierna och på det viset uppnå större handlingskraft med olika framtida betallösningar. Medlemmarna förlorar sina 30 000 kr men slipper å andra sidan årsavgiften som har varit upp på 6 000 kr.  

Göran W (inte verifierad)

tors, 2012-11-15 17:54

1. Veckefjärden

Det är fult att skylla på Golfförbundet "Golfförbundet insåg inte riskerna och nu är vi där vi är". Det var många i Golfsverige som insåg de ekonomiska riskerna. Vill man ha en golfbana kan man ju finansiera den själv. Nu har stackars medlemmar, förblindade av Foppa, stått riskerna. Allt är inte guld som glimmar!!

Dan Persson

tors, 2012-11-15 18:11

2. Peter ställer upp som ägare.

SGF är självfallet fullständigt oskyldiga. De vare sig kan, får eller har haft möjlighet påverka beslut om nya golfbanor. Det vore om inte annat ett brott mot konkurrenslagen. Sedan förtjänar Peter ingen som helst kritik. Marknaden har utvecklats dramatiskt, det är ett helt nytt läge och den här affären må innebära förluster för aktieägarna men den innebär att Peter tar ansvar framåt på ett föredömligt sätt.

Christer (inte verifierad)

fre, 2012-11-16 10:22

3. Nya tider...

Det är väl ingen nyhet att många klubbar har det kärvt. När medlemsantalet minskar varje år i Golfsverige så får det naturligtvis konsekvenser. Det är väl ingen vettig människa som satsar 10000-tals kronor i en aktie eller spelrätt i en golfklubb idag när spelrätter säljs för någon eller några 1000-lappar och ibland säljs för 0 :-. Jag tycker att man skall vända på resonemanget, gick man in med 30 papp i Foppas GK för att tjäna en hacka, ja då får man nog skylla sig själv. Gick man in för att spela golf tills man lägger näsan i vädret, så är det väl inget problem. Det är bara ett papper i värdepärmen hemma som får ett nytt värde och sen får efterkommande lite mindre i arv. Och sen får man fortsäta att spela. Jag tycker att Foppa skall ha heder att han satsat 13 millar för att rädda klubben. Lägg ner AB:t gör om klubben till en ideel förening med spelrätter och kör på med golfen. Det är ju ändå det som är viktigast.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.