Historien om den största satsningen

Allsvensk premiär 2012. IFK Göteborg satsar högt. Det är dags för klubben att ta tillbaka pokalen och rädda klubbens heder. Det blev fiasko. På söndag sänds en dokumentär i P1 om svensk fotbolls största klubbsatsning någonsin.
Mikael Stahre, stockholmaren som blev göteborgare, AIK-aren som tog steget till Blåvitt. Och blev ytterst ansvarig för resultaten. Foto: Louise Jacobson/Sveriges Radio


Men knappt har säsongen börjat förrän den haussade satsningen får fiaskostämpel.

Två särlingar på olika sätt

Medan säsongen fortskrider och besvikelsen tilltar lär lyssnarna till P1-dokumentären känna två män som gör allt för fotbollen, men har olika perspektiv.

Mikael Stahre är mannen som varit fotbollstränare sedan han var 14 och lever sin dröm nu när storklubbarna vill ha honom. Hans drivkraft är att få uppleva det söta segerruset om och om igen.

Bertil Lundqvist är materialaren som varit trogen sitt Blåvitt i 22 år tillbaka. Han "är mer som folk är mest", en tvivlare och katastroftänkare. "Kom igen, gubbar" är en dokumentär om vinnarmentalitet, självförtroende och vad som händer när det inte blir som man tänkt sig.

Vinnarkänsla

Louise Jacobson har tidigare gjort dokumentären "Sommar utan män" som sändes i P1 första gången 2011.

Hon och hennes team återger vad som hände i Sveriges mest omtyckta fotbollsklubb. Hur IFK Göteborg kallade in mästartränaren Mikael Stahre. Han skulle återta Blåvitts "naturliga" position som en av de främsta i Allsvenskan. En man som lever för att vinna.

- Det finns ingen känsla mig veterligen som är i närheten av den känslan. Det är min drivkraft, säger han.

Så mycket ångest

När reportern Louise Jacobson börjar följa laget vet hon ingenting om fotboll.

- Jag ville förstå vad som var så fantastiskt med den här sporten. Jag har ju alltid haft en bild av Blåvitt som de goa gubbarnas lag, men jag har nog aldrig mött så mycket ångest i en grupp, säger hon.

Knappt har säsongen börjat förrän desperationen tar Kamratgården i besittning. Blåvitts satsning visar sig vara ett fiasko.

Lyssna på P1 Dokumentären "Kom igen, gubbar!" sänds söndag 25 november kl. 15:03 i P1 och finns därefter för efterhandslyssning i SR appen.

Dan Persson

sön, 2012-11-25 17:52

1. Illa till mods.

Vi lyssnade på dokumentären om IFK på väg hem från golfbanan idag. Vi blev båda illa till mods. När hustrun fäller kommentaren "hade jag suttit i styrelsen och lyssnat på det här hade jag nog funderat på om vi valt rätt person" så var det bara hålla med. Gav inga bra vibbar.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.