Småklubbar i kamp om Zlatans miljoner

Totalt står 3,5 miljoner kronor står på spel. De gäller solidaritetsersättning för året då Zlatan Ibrahimovic fyllde tolv år, 1993. Nästan hälften av pengarna har redan hamnat hos Balkan. Men nu ska fler dela på pengarna.
Hemma i Malmö har Zlatan Ibrahimovic förärats en minnesplatta på Idrottens Walk of Fame på Stadiontorget. Nu är han själv mån om att rätt klubb ska få den s k solidaritetsersättningen. Foto: Drago Prvulovic, Scanpix

 

Det är inte enbart FBK Balkan som ska få tillgång till solidaritetsersättning för Zlatan Ibrahimovics skiften bland proffsklubbarna.

Utredningen avancerar

Svenska Fotbollförbundet föreslår att de återstående miljonerna ska fördelas mellan Balkan, BK Flagg och FC Rosengård.

- Det pågår fortfarande en utredning, men det är de tre klubbarna det gäller, säger Göran Blomgren till Sydsvenska Dagbladet.

Han är tävlingskonsulent på Svenska Fotbollförbundet och har ansvaret för licens- och övergångsgruppen.

Zlatan själv påpekade

Nu börjar Blomgren få viss koll på när och var Zlatan spelade i sin ungdom. Han Det var han själv som i samband med flytten till Paris tyckte att Flagg också borde få del av pengarna.

Balkan har fått ekonomisk kompensation för året 1993, året då Zlatan fyllde tolv år.

Men nu har Flagg kommit in i bilden och dessutom har FC Rosengård uppmanats att lämna uppgifter till förbundet.

Han har fakta

Sydsvenska Dagbladet har delvis kunnat kartlägga Zlatans bakgrund på fotbollsplanerna.

I gamla Malmö BI inledde Zlatan i slutet av 1980-talet sin karriär i klubbens fotbollsskola.

2001 ombildades MBI till Mabi när klubbens slogs ihop med Turk Anadolu som från 2009 fick namnet FC Rosengård. 

Christer Jönsson var en av tränarna i Malmöl BI och 1993 hade han spelarna födda 1981. Här finns Zlatan Ibrahimovic med personnummer, hemadress och telefonnummer i förteckningen över spelarna under vårsäsongen.

Spelade där under våren

- Jag har sparat mina papper, och tur är väl det. Vi ömmade mycket för Rosengårdsungdomarna. Många, som Zlatan, kom från fattiga och eländiga förhållanden, säger Christer Jönsson.

Men Zlatan deltog inte i den klubben under hela 1993, just det år som solidaritetsersättning gäller.

- Han spelade med oss på våren. När skolorna började på hösten var han på annat håll. Men jag såg honom ofta på grusplanen med en boll, säger Christer Jönsson.

Därför gör FC Rosengård inte anspråk på en ersättning baserad mer än vårsäsongen.

Där gjorde han fem matcher

Samtidigt kan BK Flagg påvisa att Zlatan spelade fem matcher för klubben under 1993.

Rosengård och Flagg har skickat in uppgifter till förbundet medan Balkan ska återkomma med sina kompletteringar.

- Det är svårt att avgöra exakt allt kring Zlatan. Det fanns ju inte dagens teknik på kanslierna precis. Jag har uppgett vad jag kommer ihåg och de uppgifterna har förbundet fått, säger Ivica Kurtovic som var konsulent och tränare i Balkan 1993. Han är numera sportchef i FC Rosengård, en annan av intressenterna. 

Det som möjligen fårvirrar är att MBI och Balkan hade samma yta på Rosengård som träningsplan. 

Totalt handlar det om 3,5 miljoner kronor i solidaritetsersättning för året då Zlatan fyllde tolv år, 1993. Halva summan har redan Balkan fått. Ersättningen gäller Zlatans övergångar till Barcelona, Milan och Paris Saint-Germain.

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.