Jobbar gratis för att rädda klubben

Att jobba gratis på idrottslig elitnivå i Sverige torde vara unikt. Mannen som har tagit detta drastiska beslut är klubbchefen i Almtuna IS hockey, Marcus Leto, som vill göra allt för sin klubb ekonomiskt och sportslig.
Marcus Leto är klubbchefen som ska jobba gratis för att försöka rädda Almtuna IS. Foto: Thomas Wallberg


Många klubbar har stora ekonomiska problem, särskilt under rådande lågkonjunktur. För att få behålla elitlicensen inom svensk ishockeyn krävs ett positivt eget kapital under två år. Almtuna hade förra året 660 000 kr i underskott.    

Tog beslutet själv

Att sparka en tränare med hög lön, spara in på en ledare och även låta någon annan klubb ta över kontrakt för en spelare som inte levererat tillräckligt är vanliga metoder i dagsläget.

Men Marcus Leto vill gå en annan väg genom att ge signaler till alla parter att gemensamt ställa upp med uppoffringar för både det ekonomiska och sportsliga resultatet.

- Jag tog beslutet själv, meddelade styrelsen, som godtog beskedet med glädje, säger Leto om sitt dramatiska beslut för klubbens bästa.

Sparar 200 000

Hans exklusiva åtgärd att avstå sin lön på ca 40 000 kr i månaden för sitt heltidsjobb resten av säsongen eller under tre månader ger klubben en stor besparing i ekonomin på närmare 200 000 kr inklusive sociala avgifter.

Åtgärden är så positiv att entusiaster inom klubbens intressesfär också har fått upp ögonen på vad de själva kan bidra med för att rädda klubbens överlevnad.

Reklamgurun Tommy Lindgren i Uppsala är en sann Almtuna-fan, som har öppnat ett konto på Facebook för insamling av medel. Redan efter två dagar hade man fått in ca 150 000 kr.

Med förenade krafter

Även signerade spelarbilder har auktionerats ut. Detta ger också värdefulla intäkter.

Att de många sponsorerna ställer upp ytterligare kan man ta för givet efter klubbens egna kraftfulla  sparåtgärder.

- Vi vill klara det allsvenska kontraktet, behålla elitlicensen och ge vår trogna publik ishockey på hög nivå. Med förenade krafter skall det gå, säger ödmjuke Leto.

Sammanhållningens betydelse

Detta vore väl någonting för skuldtyngda Leksands IF att se sig avundsjuka på att en "liten" klubb med små resurser får en sedan sammanhållning och drar mot det gemensamma målet.

Publikdragande hemmamatcher mot Djurgården på tisdagen bör locka fullt hus i slitna Gränbyhallen och mot Örebro den 2 februari, då sponsorerna bjuder på gratis inträde.

- Egna kapitalet efter innevarande räkenskapsår med bokslut sista april behöver alltså balansera på ett återtagande på cirka 650 000 kr, vilket vi tror oss kunna få med alla våra sparåtgärder, säger klubbens ordförande Jan Karlsson.

Han och styrelsen är full av beundran för Marcus Letos lidelsefulla utspel om att arbeta gratis för att få behålla klubbens elitlicens. Dessutom har man givit svensk elithockey signaler hur man kan jobba framgångsrikt.

Bengt Skagerström


Fakta

  • Almtuna IS största framgång var säsongen 1962-63, då man spelade i högsta serien, motsvarande dagens Elitserie.  Åkte ur direkt, men bara ett mål skiljde till nytt kontrakt.
  • Almtuna iS bildades 1932. Ishockeyn kom upp på programmet 1947. Nu är det en renodlad is-
    hockeyklubb.
  • Almtuna är bästa hockeyföreningen i Uppsala genom tiderna. Har 59 DM-titlar för seniorer och
    20 st för juniorer.
  • Hemmaarenan Grändby-hallens publikkapacitet är 2.800 åskådare.
    Budgeterad omsättning 2012-13 är 20 miljoner, för A-lagsverksamheten ca 9 miljoner.

Mattias (inte verifierad)

tis, 2013-01-22 09:08

1. Marcus förtjänar all

Marcus förtjänar all uppmärksamhet för denna uppoffring. Han förtjänar också att få sitt namn rättstavat... LETO. Nu får vi hoppas att den svårflörtade Uppsalapubliken sluter upp i Gränbyhallen ikväll för att stötta laget och Marcus i kampen för nytt kontrakt.

Peter (inte verifierad)

tis, 2013-01-22 10:45

2. Respekt Leto

Hur många andra klubbchefer går efter avslutade matcher i sin hall och städar efter publiken? Ingen annan! Leto är en eldsjäl utöver det vanliga!

gurk-ali (inte verifierad)

tis, 2013-01-22 15:57

3. Arbeta gratis

När anställda i klubben får börja jobba gratis är det ngt grundläggande fel i klubben. Men det är kanske Leto som är orsaken till att ekonomin är i botten och då kan han gott arbeta gratis till ekonomin är på plus igen. Som klubbchef är han väl ytterst ansvarig för att klubben inte lever/handlar över sina tillgångar, kan man ju tycka. Men nu är ju Almtuna en fis i rymden (och fixar säkert sitt tillstånd)om man jämför med fuskarklubben nr:1 LEKSAND. Usch, fy och skam för den föreningen.

Cenneth Åhlund (inte verifierad)

ons, 2013-01-23 20:35

4. Unikt citat?

Detta citat "Att jobba gratis på idrottslig elitnivå i Sverige torde vara unikt" i artikeln tyder på viss enkelriktad blick på svensk elitidrott. Jag skulle tro att det är vädligt vanligt inom idrotter som inte är publika men där både arbetsinsats av ledare och utövare är minst lika stor som i en lagsport på division 1 nivå....
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.