Aranäs petas, men ger inte upp!

Förbundet nobbar Aranäs och låter inte klubben spela kvar i elitserien och det innebär ett mycket kontroversiellt beslut i Svenska Handbollsförbundets liganämnd. Kungsbackaklubben får inte elitlicens för nästa säsong, men Aranäs tänker inte ge sig utan strid.
Tränaren Jerry Hallbäck och ordförande Kaisa Svennberg gladde sig över sponsorstödet om 1,5 miljon kronor. Men nu står det klart att inte tillräckligt med pengar i övrigt har kommit in till klubben. Foto: Bengt Karlsson, Norra Halland

 

Kungsbackaklubben Aranäs har länge brottats med en besvärlig ekonomi. Sponsorer och publik räcker helt enkelt inte till.

Sponsorns 1,5 miljon räckte inte

Krisen var akut alldeles före jul, men då kom räddaren i nöden. Affärsmannen Lars Mathiasson och hans företag gick in med 1,5 miljoner kronor. För att rädda HK Aranäs ekonomi, hette det. Men inte ens det sjusiffriga beloppet räckte.

I dag står det klart att 250 000 kronor finns på kontot – det borde ha varit 1,9 miljoner.

Det är just det som liganämnden slår ned på. Glappet är för stort.

Men de ger sig inte

Men i klubben tänker man inte ge sig.

- Redbergslid och Hammarby har misskött sej i många år, men när nämnden får kritik för att inget göra, då är det lilla Aranäs som straffas, fortsätter Tommy Atterhäll till GP.

Ordförande Kaisa Svennberg är både ledsen och arg:

- För jävligt! tycker ordföranden Kaisa Svennberg.

- Vi har varit öppna och ärliga, försökt jobba med ekonomin, varit på rätt väg, men får inte någon mera chans. Vi har fått ordning på utgifterna, men inte haft tillräckliga intäkter.

Nu agerar också klubben och begär en omprövning hos handbollsförbundet.

 - Vi har faktiskt inte veta varför just vi drabbas medan andra klubbar klarar sig, säger Svennberg.

Stark gemenskap

Gemenskapen i klubben är omfattande och det bevisas av det som i december när alla kontrakt hävdes.

Tre man flyttade, övriga stannade med nya och sämre villkor, men svetsades samman ännu mera och ordnade nytt elitseriekontrakt, bl a tack vare segrar i de fyra sista matcherna.

- Vi har spelat gratis, klubben har sanerats och vi har bättre koll på ekonomin än många andra lag i elitserien. Så får vi den här dolken i ryggen. Ska någon avgå, är det den där nämnden som bestämmer, tycker Tommy Atterhäll.
Visste ni förresten att HK Aranäs är världens näst största handbollsförening efter Sävehof i Partille om man räknar till antal lag och spelare.

Aranäs plats i kvalet får elitseriejumbon Irsta Västerås, men allsvenska tvåan Önnered protesterar och menar att de är berättigade den platsen.

Första gången ett lag petas

Beslutet i liganämnden är unikt. Aldrig under elitlicensens granskning i åtta år har en klubb uteslutits. Det sker också i en stund när både Redbergslid och Hammarby har kraftiga ekonomiska underskott.

Ett intensivt arbete i båda föreningarna har dock gett ett mycket bra resultat.

I synnerhet i Hammarby som så sent som i februari saknade 1,5 miljoner kronor och fick tiden fram till den 30 april att hitta en lösning. I dag har Bajen skrapat ihop 1 150 000 kronor!

Insamling vid SM-finalen

Vid söndagens bandyfinal gick supportrar runt med insamlingsbössor och bara den insatsen gav 80 000 kronor.

Redbergslid har också haft ett tungt ok i form av ett minus om 2,5 miljoner kronor som sakta har vuxit de senaste fem åren. Liganämnden krävde att klubben skulle bearbeta den skulden.

Enligt kassören Thorild Berg har en halv miljon skalats årligen och den sista femtedelen ska kunna vara borta till den 30 april. Därför tror liganämnden även på Redbergslid.

Nu avslöjas vilket bolag som vill  bidra till Östersunds FK:s överlevnad och betalar så mycket som 6 miljoner kronor till klubben. Det är ÖFK som går ut med uppgiften. Samtidigt står det klart att Peab drabbas av en skattesmäll efter domen mot Daniel Kindberg.

Handbolls-EM, startar i dag, fredag. Spelplats som så många gånger förr, i olika sporter, är Scandinavum i Göteborg.

”Sveriges mesta arena” sedan invigningen 1971 – här har inte mindre än 16 europeiska mästerskap genomförts i arenan. Nu är det åter dags när EM i handboll 2020 drar igång och då blir arenans 17:e EM. Tillsammans med 18 världsmästerskap gör det Scandinavium till en riktig mästerskapsarena.

Han beskriver sig själv som ekonom i livserfarenhet. Egenskaper som ska bidra till att pågående EM, det 14:e mästerskapet i ordningen, blir tidernas svenska handbollsfest. Trots fiaskot mot Portugal.

EM-generalen, Krister Bergström, rekryterades från AhaWorld AB,  som investerar inom internet-baserat spel med kärnverksamhet i nätcasino-branschen. Hans stora utmaning är att fylla 170 000 stolar i de arenor där mästerskapet äger rum. Gruppspelet i Göteborg blev en fullträff, med tre utsålda Scandinavium, totalt över 30 000 åskådare.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ibland tar sig idrottssponsring uttryck i de mest märkliga och positiva formerna. Som  i Göteborg. I december genomförde Göteborgsvarvet, till förmån för WaterAid, en julkampanj för att samla in pengar till ett livsviktigt arbete - och resultatet blev strålande!

Sportbladet inleder en storsatsning på bandy som innebär sändning av Elitseriens samtliga matcher. Aftonbladet fortsätter arbetet med Bandypulspå samma sätt som tidigare, men utvecklar samtidigt sändningarna för att få en större målgrupp.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.