Aranäs petas, men ger inte upp!

Förbundet nobbar Aranäs och låter inte klubben spela kvar i elitserien och det innebär ett mycket kontroversiellt beslut i Svenska Handbollsförbundets liganämnd. Kungsbackaklubben får inte elitlicens för nästa säsong, men Aranäs tänker inte ge sig utan strid.
Tränaren Jerry Hallbäck och ordförande Kaisa Svennberg gladde sig över sponsorstödet om 1,5 miljon kronor. Men nu står det klart att inte tillräckligt med pengar i övrigt har kommit in till klubben. Foto: Bengt Karlsson, Norra Halland

 

Kungsbackaklubben Aranäs har länge brottats med en besvärlig ekonomi. Sponsorer och publik räcker helt enkelt inte till.

Sponsorns 1,5 miljon räckte inte

Krisen var akut alldeles före jul, men då kom räddaren i nöden. Affärsmannen Lars Mathiasson och hans företag gick in med 1,5 miljoner kronor. För att rädda HK Aranäs ekonomi, hette det. Men inte ens det sjusiffriga beloppet räckte.

I dag står det klart att 250 000 kronor finns på kontot – det borde ha varit 1,9 miljoner.

Det är just det som liganämnden slår ned på. Glappet är för stort.

Men de ger sig inte

Men i klubben tänker man inte ge sig.

- Redbergslid och Hammarby har misskött sej i många år, men när nämnden får kritik för att inget göra, då är det lilla Aranäs som straffas, fortsätter Tommy Atterhäll till GP.

Ordförande Kaisa Svennberg är både ledsen och arg:

- För jävligt! tycker ordföranden Kaisa Svennberg.

- Vi har varit öppna och ärliga, försökt jobba med ekonomin, varit på rätt väg, men får inte någon mera chans. Vi har fått ordning på utgifterna, men inte haft tillräckliga intäkter.

Nu agerar också klubben och begär en omprövning hos handbollsförbundet.

 - Vi har faktiskt inte veta varför just vi drabbas medan andra klubbar klarar sig, säger Svennberg.

Stark gemenskap

Gemenskapen i klubben är omfattande och det bevisas av det som i december när alla kontrakt hävdes.

Tre man flyttade, övriga stannade med nya och sämre villkor, men svetsades samman ännu mera och ordnade nytt elitseriekontrakt, bl a tack vare segrar i de fyra sista matcherna.

- Vi har spelat gratis, klubben har sanerats och vi har bättre koll på ekonomin än många andra lag i elitserien. Så får vi den här dolken i ryggen. Ska någon avgå, är det den där nämnden som bestämmer, tycker Tommy Atterhäll.
Visste ni förresten att HK Aranäs är världens näst största handbollsförening efter Sävehof i Partille om man räknar till antal lag och spelare.

Aranäs plats i kvalet får elitseriejumbon Irsta Västerås, men allsvenska tvåan Önnered protesterar och menar att de är berättigade den platsen.

Första gången ett lag petas

Beslutet i liganämnden är unikt. Aldrig under elitlicensens granskning i åtta år har en klubb uteslutits. Det sker också i en stund när både Redbergslid och Hammarby har kraftiga ekonomiska underskott.

Ett intensivt arbete i båda föreningarna har dock gett ett mycket bra resultat.

I synnerhet i Hammarby som så sent som i februari saknade 1,5 miljoner kronor och fick tiden fram till den 30 april att hitta en lösning. I dag har Bajen skrapat ihop 1 150 000 kronor!

Insamling vid SM-finalen

Vid söndagens bandyfinal gick supportrar runt med insamlingsbössor och bara den insatsen gav 80 000 kronor.

Redbergslid har också haft ett tungt ok i form av ett minus om 2,5 miljoner kronor som sakta har vuxit de senaste fem åren. Liganämnden krävde att klubben skulle bearbeta den skulden.

Enligt kassören Thorild Berg har en halv miljon skalats årligen och den sista femtedelen ska kunna vara borta till den 30 april. Därför tror liganämnden även på Redbergslid.

Inga publikintäkter, men spelarna ska ändå ha betalt, liksom övrig personal. Sedan tillkommer övriga omkostnader.Då pekar ekonomin åt endast ett håll. Nu medger Malmö FF: ordförande, Anders Pålsson, att klubben har en förlustprognos på ungefär 50 miljoner i resultatet för 2020.

Rögle ska förbli en elitklubb i ishockey. Mot den bakgrunden satsas 250 miljoner krnor för att bygga ut Carena arena i Ängelholm för att få en anläggning som uppfyller kraven.

Den nuvarande hallen blir sju meter högre, utökas med 3 450 kvm och det innebär att publikkapaciteten ökar med drygt 1500 platser och totalt  6 550 platser. Detta via nya balkongläktare, loger, ståplatser och större restaurangytor. Och inte minst, en tredje träningshall med anslutning till arenan tillkommer.

Idrottsförbunden  har kölapp hos idrottsminister Amanda Lind den här veckan. I takt med samtalen stiger förväntningarna.Många ser hur idrotts-Sverige snart öppnar igen.

Då tar statsepidemiolog Anders Tegnell till orda och slår igen dörren med kraft och utan minsta vilja att diskutera ett öppnande.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

SDHL och SHL har tecknat ett nytt samarbetsavtal som ger den svenska damhockeyligan miljoner i flera år framöver.

– Det här skapar en trygghet för damligan att kunna utvecklas, säger Agne Bengtsson, SDHL:s ordförande.

Handbollsmålvakten Johan ”Hubbe” Sjöstrand räddar inte bara bollar. Han vet hur man kryssar i travkuponger. ”Hubbe” har varit utlandsproffs sedan 2009 men svensk travsport har han järnkoll på. På V75 på Bollnäs i helgen fick hans andelssystem in sju rätt. Utdelning: 5 007 965 kronor.

Varje andel kostade 385 kronor. 51 andelsköpare kunde kvittera ut 99 959 kronor. 5-miljonersvinsten var den största i landet.

SVT och TV4 gör gemensamma affärer igen.  Den 14 augusti är det säsongspremiär för friidrottens  Diamond League – och nu står det klart att tävlingarna ska sändas av båda bolagen, Inte bara i år utan det nya avtalet gäller de kommande fem säsongerna.